Αναζήτηση
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
+7
seranaki
helen
simerouda
anneta43
chefoulla
Sevasti
EfiK
11 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Μου την έχουν δώσει από το χωριό της μαμάς μου (Αγρίνιο) με κουταλιές της σούπας και έτσι την παραθέτω.
Την φτιάχνω τακτικά, πάντα υπάρχει στις γιορτές μας ανεξαρτήτως άλλου γλυκού!
Υλικά
10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ.σ. φρυγανιά
20 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 κ.σ. καρύδι τριμμένο (εγώ το κάνω πούδρα, δεν θέλω να το βρίσκω)
10 βανίλιες
1 φάκελος baking powder
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρίφαλο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού (αν θέλω)
1 ρακοπότηρο κονιάκ
20 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)
Εκτέλεση
Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα και σε άλλο μπωλ τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώνω το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ενώνω το καρύδι με την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μίγμα κρόκων-ζάχαρης, ρίχνω σε 3 δόσεις τη μαρέγκα, το σιμιγδάλι και το καρύδι, εναλλάξ.
Στο τέλος και το κονιάκ.
Προσπαθώ να μη το παιδέψω πολύ για να μην κάτσει η μαρέγκα .
Το αραδιάζω σε βουτυρωμένο ταψί (το βαθύ του φούρνου-είναι μεγάλη δόση) και ψήνω για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αυτό παίζει ανάλογα το φούρνο. Το καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη γιατί ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.
ΣΙΡΟΠΙ (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΖΕΣΤΑ)
Εγώ συνήθως φτιάχνω το γλυκό την προηγούμενη το μεσημέρι, το βράδυ αφού έχει κρυώσει το σιροπιάζω και μέχρι το πρωί έχει τραβήξει το σιρόπι πολύ καλά!
5 1/2 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού (ΑΚΕΡΩΤΟΥ εννοείται!)
5 λεπτά μόνο (από τη στιγμή που παίρνει βράση)
Σιροπιάζω προσεκτικά με μεγάλη κουτάλα και τυλίγω το ταψί με μεμβράνη. Εγώ το αφήνω στη βεράντα να ρουφήξει με την ησυχία του!!!!
Ε, μετά βοήθειά μας!!!!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την EfiK στις Παρ Δεκ 17, 2010 9:23 am, 1 φορά
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Πρέπει να σου γίνεται εξαιρετική. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι δε τα καταφέρνω ποτέ με τη μαρέγκα, στην αρχή μοιάζει να είναι μια χαρά και μετά γίνεται σα νερό ένα πράγμα, αρχίζει και γίνεται ρευστή σα να λειώνει, τι μπορεί να κάνω λάθος?
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Sevasti έγραψε:Πρέπει να σου γίνεται εξαιρετική. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι δε τα καταφέρνω ποτέ με τη μαρέγκα, στην αρχή μοιάζει να είναι μια χαρά και μετά γίνεται σα νερό ένα πράγμα, αρχίζει και γίνεται ρευστή σα να λειώνει, τι μπορεί να κάνω λάθος?
Εγώ δεν βάζω κάτι άλλο, αλλά έχω δει και έχω διαβάσει παντού ότι ρίχνεις λίγο κρεμόριο (στο Σ/Μ το βρίσκεις) ή 2-3 σταγόνες λεμόνι που τη βοηθάει. Εγώ την αφήνω στο μίξερ και χτυπιέται αρκετά λεπτά.
Επίσης μην φοβηθείτε αν το δείτε το γλυκό να φτάνει στην επιφάνεια του ταψιού και μπορεί και λίγο παραπάνω. Δεν χύνεται (την πρώτη φορά φρικάρισα για αυτό σας το λέω). Ανεβαίνει πολύ από τη μαρέγκα και το baking powder.
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Σιγά να μην είχα την καρυδόπιτα μπροστά μου και να περιμενα να τραβήξει το σιρόπι χαχα ψίχουλο δε θα έμενε
Γεια στα χέρια σου!
Γεια στα χέρια σου!
chefoulla- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
chefoulla έγραψε:Σιγά να μην είχα την καρυδόπιτα μπροστά μου και να περιμενα να τραβήξει το σιρόπι χαχα ψίχουλο δε θα έμενε
Γεια στα χέρια σου!
Σωστό κι αυτό, αλλά το θέλει το σιροπάκι της. Είναι άλλο πράγμα! Και αν θέλεις να το κάνεις υπερπαραγωγή βάζεις και μία μπάλα παγωτό ή και λίγο σιρόπι σοκολάτας και μετά πας και για εξετάσεις χοληστερίνης....
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Μπράβο Έφη, τέλειο γλυκό. Μου αρέσει να το τρώω ζεστό με μια μπάλα παγωτό από πάνω, είναι το κάτι άλλο.
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Έφη μήπως μένουμε κοντά να πέρναγα για έναν καφέ? Αφρός πρέπει να γίνεται αυτή η καρυδοπιτούλα
simerouda- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Αυτό το "μετά βοήθεια μας" που έγραψες στο τέλος ήταν το καλύτερο. Μάλλον δε μένει ψιχουλάκι και μας τρώνε οι τύψεις. Αχ δε με βλέπω καλά και είμαι και γλυκατζού.
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Οντως γίνεται σαν αφρός! Την πρώτη φορά έπαιρνα τηλεφωνικά συμβουλές και τους είχα σπάσει τα νεύρα αλλά χαλάλι της. Βόγκηξε κόσμος όταν δοκιμάστηκε!simerouda έγραψε:Έφη μήπως μένουμε κοντά να πέρναγα για έναν καφέ? Αφρός πρέπει να γίνεται αυτή η καρυδοπιτούλα
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Τι είναι αυτό μανούλα μου...έλεος 3 κιλά εχω βάλει..
seranaki- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Σούπερ πετυχημένη φαίνεται η καρυδόπιτα.
Μια ένσταση μόνο για τα 20 αυγά!
Μια ένσταση μόνο για τα 20 αυγά!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Δε νομίζω ότι είναι πολλά τα αυγά για τη δόση αυτή Ειρήνη. Η Έφη λέει ότι είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου, οπότε πόσα αυγά να πέφτουν στο κομμάτι?
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Τι να σου πω Σοφία μου! Και πάλι πολλά μου φαίνονται. Με αυτή τη δοσολογία νομίζω ότι 12-14 αυγά θα ήταν καλά!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Και εγώ έτσι είπα την πρώτη φορά! Είναι για το μεγάλο ταψί, κερνάει 40 άτομα τουλάχιστον! Αν θέλετε κάνετε μισή ποσότητα σε ανάλογο ταψί.
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Κόλαση με παγωτάκι από δίπλα σλουρπ
chefoulla- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Αυτην την υπέροχη συνταγή έχω και εγω απο την πεθερά μου, ίδια αναλογία για όλα - μονο που εκείνη δεν έβαζε φρυγανιά και έβαζε σιμιγάλι! είναι πεντανόστιμη και όσοι σκεφθούν οτι τα αυγά είναι πολλα κανουν λάθος γιατι αυτη η αναλογία βγάζει πολλά κομμάτια, οπότε πεφτει μισο αυγό στο κάθε κομμάτι.
Θέλω να πω στην Sevasti ότι όταν δει την μαρέγκα να της νερώνει μπορεί να την ξαναχτυπήσει και να ξαναγίνει σφιχτή. Οταν φτιαχνω την καρυδοπιτα που χρειάζεται να την ρίχνω λίγη-λίγη, καθε φορά που είναι να προσθέσω μαρέγκα την ξαναχτυπάω και είναι υπέροχη
φιλια και καλημέρες πολλές πολλές
Θέλω να πω στην Sevasti ότι όταν δει την μαρέγκα να της νερώνει μπορεί να την ξαναχτυπήσει και να ξαναγίνει σφιχτή. Οταν φτιαχνω την καρυδοπιτα που χρειάζεται να την ρίχνω λίγη-λίγη, καθε φορά που είναι να προσθέσω μαρέγκα την ξαναχτυπάω και είναι υπέροχη
φιλια και καλημέρες πολλές πολλές
Απ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
και που να της βάλεις ζεστο σιρόπι σοκολάτας και δίπλα κα'ι'μάκι παγωτό η στρατσιατέλαchefoulla έγραψε:Κόλαση με παγωτάκι από δίπλα σλουρπ
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης