Αναζήτηση
Μουσακάς Νο 2
+5
EfiK
Ειρήνη
Λίλα
irene
Rena
9 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Μουσακάς Νο 2
Ο μουσακάς κατάγεται από τον περσικό «μαγκουμά», ένα έδεσμα με στρώσεις από μελιτζάνα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας. Η λέξη «μουσακά» στα αραβικά σημαίνει «κρύο πιάτο», ενώ στο Λίβανο μουσακά ονομάζουν ένα φαγητό με στρώσεις από μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και σταφίδες. Την μπεσαμέλ, δηλαδή την άσπρη κρέμα, στην «κορυφή» ήρθε να προσθέσει ένας γαλλοαναθρεμμένος μάγειρας του σουλτάνου. Οι Τούρκοι τον φτιάχνουν με μελιτζάνες και κιμά. Το λένε όμως μουσακά ακόμα και όταν γίνεται με κολοκύθια. Κόβουν τις μελιτζάνες ή τα κολοκύθια στο μέγεθος του κεφαλιού ενός πουλιού, και αφού τα τσιγαρίσουν τα σιγοψήνουν. Στο Χαλέπι της Συρίας λένε το φαγητό αυτό μουσακά και το φτιάχνουν με κολοκύθια και πατάτες.
Υλικά (για ένα μεγάλο πυρέξ)
5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
3 μεγάλες πατάτες
Για τον κιμά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουτί κονκασέ ή χυμό τομάτας
2 κύβοι βοδινού
πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι σκόνη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
4 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι & 2 κ.σ.. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, μπαχάρι σκόνη, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 αυγό
Επιπλέον
½ κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
΄
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ροδέλες ή σε μακρόστενες φέτες, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα τις ψήνουμε στο φούρνο στρωμμένες σε αντικολλητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τους κύβους και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοβράσει, να τραβήξει τα ζουμιά.
Σε ένα πυρέξ, δε χρειάζεται λάδωμα, στρώνουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Απλώνουμε μια στρώση κιμά, τυρί τριμμένο και μετά απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες.
Σκεπάζουμε πάλι με κιμά και τριμμένο τυρί και βάζουμε μια στρώση ακόμη από μελιτζάνες ή/και πατάτες.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν αλοιφή. Προσθέτουμε λίγο γάλα να έχουμε μια απαλή κρεμώδη υφή. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και μόλις ζεσταθεί λίγο (πάντα ανακατεύουμε) προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι μπαχάρι και μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγό και το υπόλοιπο τυρί. (Κρατάμε λίγο τυρί για το τελικό φινίρισμα). Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με κομματάκια βούτυρου και με το τυρί που κρατήσαμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει ένα όμορφο ρόδινο χρώμα (40-50 λεπτά περίπου).
Tips: Για να μη μας σβολιάσει η μπεσαμέλ ανακατεύουμε με το σύρμα για τα αυγά. Σε περίπτωση που σβολιάσει αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την περνάμε από το μούλτι.
Στα μπαχαρικά δε δίνω ποσότητες. Αυτές είναι ανάλογες με τα γούστα σας. Σε γενικές γραμμές όμως η ποσότητα τους είναι περίπου μία πρέζα. Ξέρετε τώρα όπως όταν πιάνουμε αλατάκι με τα 3 μας δακτυλάκια και το σκορπίζουμε πασπαλιστά.
Μπορείτε να μειώσετε τις μελιτζάνες και να προσθέσετε κολοκυθάκια. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και το φαγητό έχει απίστευτη γλύκα.
Οι εισαγωγικές πληροφορίες είναι της Μυρσίνης Λαμπράκη.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Πεμ Σεπ 10, 2015 8:11 am, 6 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Μουσακάς Νο 2
Αμαν! Παρ' ολο που δεν τρελαίνομαι για μουσακά, αυτόν πολύ τον λιμπίστικα!
irene- Moderator
-
Αριθμός μηνυμάτων : 496
Registration date : 12/07/2009
Απ: Μουσακάς Νο 2
Τρελλαίνομαι για μουσακά, τις μελιτζάνες τις ψήνω και τις πατάτες τις τηγανίζω και τις αφήνω όλη νύχτα στο τρυπητό να σουρωθούν τα λάδια!!!
Απ: Μουσακάς Νο 2
Μαγεία. Πολύ καλοφτιαγμένος Ρενάκι. Καιρό έχω να φάω μουσακά.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Μουσακάς Νο 2
Γκρήκ μουζάκα??? Εχουμε καιρό να φάμε! Και εγώ αποβραδίς τηγανίζω, αφήνω να φύγουν τα λάδια και το πρωί ...παραπαπάμ!!!!!
Τον τσακίζουν όλοι!
Τον τσακίζουν όλοι!
Απ: Μουσακάς Νο 2
Τέλειος και πολύ λαχταριστός.
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Μουσακάς Νο 2
Αγαπημένο φαγάκι. Η μάνα μου τον έκανε μόνο με μελιτζάνες αλλά εγώ τη θέλω και την πατατούλα του.
antigoni- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 161
Registration date : 05/08/2009
Απ: Μουσακάς Νο 2
εεεεεεεεεεεεερχομαι !!!! και εμεις στο σπίτι με πατάτες και μελιτζάνες το κάνουμε !!!!! λατρεμένο κυριακάτικο φαγητό !!!!!!!!!!!!!
φιλια Ρενάκι
φιλια Ρενάκι
Απ: Μουσακάς Νο 2
Λατρεμένος μουσακάς. Και οι φωτογραφίες καταπληκτικές.
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης