Αναζήτηση
ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Υλικά (για 4 άτομα):
λίγο βούτυρο για άλειμμα
1.150γρ. μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2,5εκ.
7 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
500γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά
800γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, χωρίς το χυμό τους
2 κ.γ. πάστα ντομάτας
1/3 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. κανέλα
1 κούπα τυρί ρικότα, σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κούπας τυρί φέτα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230ºC.
Βουτυρώστε ένα ευρύχωρο και βαθύ πυρέξ.
Σε ένα ρηχό ταψί βάλτε τα κομμάτια της μελιτζάνας, ραντίστε με 6 κ.σ. από το ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια κι απλώστε τα κομμάτια σε μια στρώση στο ταψί. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 20-30 λεπτά (αφήστε το φούρνο αναμμένο). Μόλις ετοιμασθούν οι μελιτζάνες απλώστε τις κατ' ευθείαν στο πυρέξ σε μια στρώση.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον κιμά. Σωτάρετε τα υλικά για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσουν και σπάζοντας ταυτοχρόνως τον κιμά σε κομματάκια.
Ρίξτε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, τον πελτέ, το μαϊντανό, τη ρίγανη, την κανέλα κι αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά, ενώ σπάτε σε κομμάτια τις ντομάτες με την άκρη της σπάτουλας. Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος (με όχι πολλά ζουμιά) τον απλώνετε ομοιόμορφα στο πυρέξ πάνω από τις μελιτζάνες.
Γυρίστε το φούρνο στο γκριλ.
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τη ρικότα μαζί με τη φέτα, το αυγό και λίγο αλατοπίπερο και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Το περιχύνετε πάνω από τον κιμά και στρώνετε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
Βάλτε κάτω από το γκριλ κι αφήνετε το φαγητό για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Σερβίρετε αμέσως.
λίγο βούτυρο για άλειμμα
1.150γρ. μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2,5εκ.
7 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
500γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά
800γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, χωρίς το χυμό τους
2 κ.γ. πάστα ντομάτας
1/3 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. κανέλα
1 κούπα τυρί ρικότα, σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κούπας τυρί φέτα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230ºC.
Βουτυρώστε ένα ευρύχωρο και βαθύ πυρέξ.
Σε ένα ρηχό ταψί βάλτε τα κομμάτια της μελιτζάνας, ραντίστε με 6 κ.σ. από το ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια κι απλώστε τα κομμάτια σε μια στρώση στο ταψί. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 20-30 λεπτά (αφήστε το φούρνο αναμμένο). Μόλις ετοιμασθούν οι μελιτζάνες απλώστε τις κατ' ευθείαν στο πυρέξ σε μια στρώση.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον κιμά. Σωτάρετε τα υλικά για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσουν και σπάζοντας ταυτοχρόνως τον κιμά σε κομματάκια.
Ρίξτε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, τον πελτέ, το μαϊντανό, τη ρίγανη, την κανέλα κι αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά, ενώ σπάτε σε κομμάτια τις ντομάτες με την άκρη της σπάτουλας. Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος (με όχι πολλά ζουμιά) τον απλώνετε ομοιόμορφα στο πυρέξ πάνω από τις μελιτζάνες.
Γυρίστε το φούρνο στο γκριλ.
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τη ρικότα μαζί με τη φέτα, το αυγό και λίγο αλατοπίπερο και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Το περιχύνετε πάνω από τον κιμά και στρώνετε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
Βάλτε κάτω από το γκριλ κι αφήνετε το φαγητό για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Σερβίρετε αμέσως.
Απ: ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Η ευκολία φαντάζομαι είναι οτι δεν φτιάχνουμε μπεσαμέλ. Πρωτότυπη ιδέα το δίχως άλλο!!
Απ: ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Δεν είναι και λίγο να μην έχεις να ασχοληθείς με τη μπεσαμέλ και το τηγάνισμα της μελιτζάνας και της πατάτας (για όσους βέβαια τηγανίζουν)... Οπότε νομίζω πως πράγματι είναι γρηγοτότερη και ευκολότερη εκδοχή της κλασσικής συνταγής
Απ: ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Θα υιοθετηθεί Αννούλα. Μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου και σίγουρα νόστιμη πρόταση.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Κάποια στιγμή έκανα κάτι ανάλογο βάζοντας από πάνω κίτρινο τυρι σε φέτες και έλουζα με λίγο αυγό χτυπημένο με γάλα και τριμμένα τυριά. Ωραία η ιδέα αυτή με τη ρικότα.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΕΥΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Eπίσης γίνεται πολύ ωραίος μουσακάς με γιαούρτι αντί για τυριά. Κάνει ωραία κρούστα σαν αυτή της συνταγής σου. Σίγουρα νοστιμότερη η δική σου εκδοχή.
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης