Αναζήτηση
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Σελίδα 1 από 1
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Υλικά:
2 κιλά μελιτζάνες, στρογγυλές
125 γρ. κεφαλοτύρι, ή παρμεζάνο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
1/2 μάτσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ
1 κιλό κιμά (1/2 μοσχαρίσιος & ½ χοιρινός)
350 γρ. ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες, ή περασμένες από τον τρίφτη
1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
125 γρ. άσπρο κρασί
2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
75 γρ. λάδι
2 κύβοι βοδινού
4 ασπράδια αβγού
μαύρο πιπέρι, αλάτι
2-4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανό,
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
μπαχαρικά:
1 κουταλιά ρίγανη,
1 κ.γλ. γαρύφαλλο,
2 κουταλιές κανέλλα,
1 /2 κ.γλ. κόλιανδρο,
2 φύλλα δάφνης
μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Πλύνουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους ένα δάχτυλο.
Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε ή στο τρυπητό ή σε χαρτί κουζίνας για να βγάλουν όλα τα υγρά.
Τις τηγανίζουμε ωσότου ροδίσουν ελαφρώς και μετά τις τοποθετούμε σε χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας, πιέζοντας τις ελαφρά (κι από πάνω με το χαρτί) για να απορροφηθεί το λάδι.
Λαδώνουμε ένα τεψάκι, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά, τοποθετούμε την πρώτη στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα κι όταν αρχίζει να τσιτσιρίζει, βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα κι όταν αρχίζουν να ξανθαίνουν ρίχνουμε τον κιμά να τσιγαριστεί ωσότου αρχίσει να ασπρίζει ελαφρώς και τον σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, που μέσα έχουμε διαλύσει τους κύβους κνορ, τις ψιλοκομμένες τομάτες, τον πελτέ διαλυμένο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το γαρύφαλλο, το κόλιανδρο, τα φύλα δάφνης αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το μίγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πιεί το νερό του, (γύρω στα 20 λεπτά). Απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ την φωτιά, αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών ενώ ανακατεύουμε.
Πάνω στην πρώτη στρώση, που έχουμε τοποθετήσει στο τεψί, στρώνουμε μία στρώση από το μείγμα το κιμά, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και κανέλλα και τοποθετούμε τη δεύτερη στρώση από μελιτζάνες, συνεχίζοντας με το ίδιο τρόπο όπως πρώτα, δηλαδή, τυρί τριμμένο, κιμά, μοσχοκάρυδο, κανέλλα.
Στρώνουμε την μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες και μετά πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο ώσπου να χρυσίσει η μπεσαμέλ.
Σημείωση:
Εγώ στην μπεσαμέλ βάζω, μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί.
Μπορείτε την πρώτη στρώση να την αντικαταστήσετε με πατάτες αντί για μελιτζάνες
????????- Επισκέπτης
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Αγαπημένο φαγητό. Κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ αλλά παραλείπω τον κόλιανδρο και τα ασπράδια και προσθέτω πατάτες.
????????- Επισκέπτης
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Κι εμείς με πατατούλες το μουσακά. Αλήθεια τα ασπράδια στον κιμά γιατί τα βάζεις?
????????- Επισκέπτης
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό!Τις μελιτζάνες τις ψήνω στο φούρνο αντί στο τηγάνι και γίνεται πιο ελαφρύς ο μουσακάς.Γειά σου Κυριάκο με τα παραδοσιακά σου!
????????- Επισκέπτης
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Αθάνατο, αξιαγάπητο από τους περισσότερους ελληνικό πιάτο που το μαγειρεύω όμως με συχνότητα μια φορά τον χρόνο. Και εγώ χωρίς ασπράδια αλλά οπωσδήποτε και με πατάτες.
Κυριάκο η παρουσίασή σου άψογη!
Κυριάκο η παρουσίασή σου άψογη!
????????- Επισκέπτης
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Εξαιρετική παρουσίαση και το φαγάκι αγαπημένο και παραδοσιακότατο! Κι εγώ όπως και η Ειρήνη για τα υλικά.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Κυριάκο με τα ασπράδια αφρατεύει ο κιμάς ή βγαίνει πιο δεμένος?
????????- Επισκέπτης
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
anneta43 έγραψε:Κυριάκο με τα ασπράδια αφρατεύει ο κιμάς ή βγαίνει πιο δεμένος?
Πολύ σωστά Αννέτα
????????- Επισκέπτης
Απ: ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ
Καταπληκτική η συνταγή σου Κυριάκο. Γεια στα χέρια σου !
????????- Επισκέπτης
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης