Αναζήτηση
Σουπιές με ελιές
Σελίδα 1 από 1
Σουπιές με ελιές
Μια ακόμη νηστίσιμη συνταγή με προέλευση σμυρνέικη, για να εμπλουτίσουμε το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομένο σε φετάκια
300 γραμ. ελιές πράσινες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα χυμό ντομάτας (τύπου pummaro)
2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομένες
1/2 κούπα κρασί (κατά προτίμηση κόκκινο)
2 φύλλα δάφνης
2-3 κουταλιές σούπας ξύδι
Πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι αν χρειαστεί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τις αχνίζουμε σκέτες (βγάζουν αρκετό ζουμί). Όταν πιούν τα υγρά τους προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό και τις φρέσκιες ντομάτες, την δάφνη και το ξύδι και αν θέλουμε ελάχιστη ζάχαρη. Σε αυτή τη φάση δεν βάζουμε καθόλου αλάτι. Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο νερό ώστε στο τέλος να έχουμε μια σάλτσα πηχτουλή.
Εν τω μεταξύ πλένουμε τις ελιές και τις βράζουμε για 5 λεπτά με λίγο νερό. Το πετάμε, προσθέτουμε φρέσκο νερό και τις ξαναβράζουμε άλλα πέντε λεπτά. Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο τις προσθέτουμε να πάρουν μερικές βράσεις μαζί με τις σουπιές (10 λεπτά περίπου). Όταν ολοκληρώθεί το μαγείρεμα ρίχνουμε πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι αφού πρώτα δοκιμάσουμε την γεύση.
Το φαγητό αυτό ταιριάζει πολύ ωραία με βραστό ρύζι.
Καλή όρεξη
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομένο σε φετάκια
300 γραμ. ελιές πράσινες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα χυμό ντομάτας (τύπου pummaro)
2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομένες
1/2 κούπα κρασί (κατά προτίμηση κόκκινο)
2 φύλλα δάφνης
2-3 κουταλιές σούπας ξύδι
Πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι αν χρειαστεί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τις αχνίζουμε σκέτες (βγάζουν αρκετό ζουμί). Όταν πιούν τα υγρά τους προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό και τις φρέσκιες ντομάτες, την δάφνη και το ξύδι και αν θέλουμε ελάχιστη ζάχαρη. Σε αυτή τη φάση δεν βάζουμε καθόλου αλάτι. Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο νερό ώστε στο τέλος να έχουμε μια σάλτσα πηχτουλή.
Εν τω μεταξύ πλένουμε τις ελιές και τις βράζουμε για 5 λεπτά με λίγο νερό. Το πετάμε, προσθέτουμε φρέσκο νερό και τις ξαναβράζουμε άλλα πέντε λεπτά. Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο τις προσθέτουμε να πάρουν μερικές βράσεις μαζί με τις σουπιές (10 λεπτά περίπου). Όταν ολοκληρώθεί το μαγείρεμα ρίχνουμε πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι αφού πρώτα δοκιμάσουμε την γεύση.
Το φαγητό αυτό ταιριάζει πολύ ωραία με βραστό ρύζι.
Καλή όρεξη
????????- Επισκέπτης
Απ: Σουπιές με ελιές
Φαγητούλι πεντανόστιμο. Το φτιάχνει και η μητέρα μου. Αξίζει να το δοκιμάσετε
????????- Επισκέπτης
Απ: Σουπιές με ελιές
Ειρήνη σε ευχαριστώ για τη συνταγή. Έφερε σουπιές ο σύζυγος αλλά δεν έχω μαγειρέψει ξανά και δεν ήξερα πως να τις φτιάξω. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου μες τη βδομάδα και θα σου πω εντυπώσεις. Σημειωτέον θα είναι και η πρώτη φορά που θα δοκιμάσω σουπιές γενικότερα. Το ρυζάκι πιστεύω θα τους πηγαίνει όπως λες κι εσύ.
Σε φιλώ
Σε φιλώ
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Σουπιές με ελιές
Ρένα μου ελπίζω να σου αρέσει. Η συνταγή είναι της γιαγιάς και η μαμά μου το μαγειρεύει συχνά κυρίως τέτοιες μέρες, για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Προσωπικά δεν διατηρώ ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τις σουπιές.
????????- Επισκέπτης
Παρόμοια θέματα
» ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ
» ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ
» Σουπιές με ψιλικά
» σουπιες με ρυζι και μαινδανο.
» ελιες τσακιστές
» ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ
» Σουπιές με ψιλικά
» σουπιες με ρυζι και μαινδανο.
» ελιες τσακιστές
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης