Αναζήτηση
Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
+2
Rena
EfiK
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Από που προέρχεται;
Μετά τις πρώτες βροχές αρχίζουν να βλασταίνουν πολλά εδώδιμα χορταρικά. Ανάμεσά τους είναι και οι βρούβες. Με τα ονόματα βρούβα, λαψάνα και λαψανόβρουβα ονομάζουμε μία ομάδα φυτών που μας δίνει το σινάπι, δηλαδή την μουστάρδα που βγαίνει από τον καρπό της βρούβας. Από το φυτό τρώγονται κυρίως τα βλαστάρια του, τα οποία στις Κυκλάδες ονομάζονται «πορίχια». Λέγονται και «τσιμπητά», επειδή οι κορφές των βλαστών κόβονται με τον τρόπο του τσιμπήματος.
Οι βρούβες είναι αυτοφυείς στην Ελλάδα και επιστημονικά ονομάζονται Sinapis. Υπάρχουν τρία υποείδη, η Sinapis Alba (άσπρη), η Sinapis Nigra (μαύρη) και Sinapis Arvensis (άγρια). Η διαφορά τους βρίσκεται στο χρώμα των νευρώσεων που έχουν τα φύλλα τους, στο αρχικό στάδιο βλάστησης όταν σχηματίζουν ροζέτα.
Συγγενές και πολύ όμοιο με το Sinapis είναι και το είδος Brassica. Στην οικογένεια των φυτών αυτών (Cruciferae - Σταυρανθή) ανήκει και η βιολέτα.
Τα σινάπια (βρούβες) βγαίνουν σε ηλιόλουστα και ασβεστώδη εδάφη. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και τα βρίσκουμε, ιδιαίτερα το μαύρο, σε χωράφια, ερειπωμένους τοίχους, υποβαθμισμένα και μπαζωμένα εδάφη, σκουπιδότοπους και σαν ζιζάνιο στους σπαρμένους με στάρι αγρούς. Και φυσικά βλασταίνει μέσα στην Αθήνα, αρκεί να βρει ελεύθερο έδαφος. Ανθίζει από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο.
Τα άνθη σχηματίζουν βότρυ και αποτελούνται από τέσσερα πέταλα σε σχήμα σταυρού.
Από την αρχαιότητα οι σπόροι του σιναπιού πιστεύεται ότι έχουν διεγερτικές ικανότητες. Από τους σπόρους του παράγεται η μουστάρδα. Οι σπόροι της μαύρης βρούβας χρησιμοποιούνται για παραγωγή φαρμάκων.
Στην μαγειρική γίνεται χρήση της άσπρης και της άγριας ποικιλίας. Βράζονται τα φύλλα και κυρίως τα βλαστάρια. Στο βράσιμο δίνουν μια κάπως βαριά μυρωδιά, παρόμοια με του μπρόκολου. Αποδίδουν μία ελαφρώς καυστική γεύση, πικρή, που παντρεύεται με την γεύση του λαδιού και πηγαίνει άριστα με τα ψάρια.
Βασική συνταγή μουστάρδας
Υλικά για 50 γρ. μουστάρδας
6 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
3 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύω καλά τα υλικά στο μούλτι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Ισως χρειαστεί να προσθέσω μία κ.σ. νερό.
Αφήνω για μία μέρα σε δροσερό μέρος για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-6 μήνες.
Αυτή είναι η βασική συνταγή πάνω στην οποία αυτοσχεδιάζουμε, προσθέτοντας υλικά και αυξάνοντας την ένταση της.
Μουστάρδα με ψιλοκομμένα τουρσιά
Προσθέτουμε στη βασική συνταγή ψιλοκομμένα τουρσιά και έχουμε μιά μουστάρδα ιδανική για ψητά λουκάνικα.
Μουστάρδα με εστραγκόν
Στη βασική συνταγή, προσθέτουμε 15 φυλλαράκια ψιλοκομμένου εστραγκόν. Ταιριάζει σε ψητό κοτόπουλο.
Μουστάρδα με μπαλσάμικο και μαύρη ζάχαρη
Στη βασική συνταγή, προσθέτουμε λίγη μαύρη ζάχαρη και 2 κ.σ. μπαλσάμικο. Ταιριάζει σε ψητό σολομό.
Μουστάρδα με καυτερή πιπεριά
Αυτή είναι για γερούς παίκτες....!!!
Προσθέτουμε στη βασική συνταγή 1 κρεμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο στο τηγάνι μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη και 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (ή μερικές σταγόνες ταμπάσκο).
Μουστάρδα με γιαούρτι και λεμόνι
Αναμιγνύουμε τη μουστάρδα με λίγο γιαούρτι και λίγες σταγόνες λεμόνι. Είναι εξαιρετική σαν ντιπ αλλά και για μαρινάρισμα κοτόπουλου που θα νοστιμίσει και θα διατηρηθεί ζουμερό αν το αφήσουμε να μείνει σκεπασμένο για 3 ώρες τουλάχιστον με αυτή τη μουστάρδα.
Μουστάρδα με πράσινο πιπέρι
Εμπλουτίζουμε τη βασική συνταγή με μία κουταλιά του γλυκού κόκκους από πράσινο πιπέρι (1/2 κοπανισμένο και 1/2 ολόκληρο). Αφήνουμε να μείνει για 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε. Ταιριάζει ωραία με μοσχαρίσιες μπριζόλες.
Μουστάρδα με δυόσμο
Προσθέτοντας 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο, έχουμε μία μουστάρδα για να συνοδεύσουμε το αρνάκι.
Μουστάρδα με βασιλικό και γιαούρτι
Μπορούμε να βάλουμε στη βασική συνταγή λίγο γιαούρτι και ψιλοκομμένο βασιλικό ή άνηθο, ενώ λίγες σταγόνες κρασί στο μείγμα θα δώσουν ιδιαίτερη γεύση. Ιδανική για τα λαχανικά μας.
Μετά τις πρώτες βροχές αρχίζουν να βλασταίνουν πολλά εδώδιμα χορταρικά. Ανάμεσά τους είναι και οι βρούβες. Με τα ονόματα βρούβα, λαψάνα και λαψανόβρουβα ονομάζουμε μία ομάδα φυτών που μας δίνει το σινάπι, δηλαδή την μουστάρδα που βγαίνει από τον καρπό της βρούβας. Από το φυτό τρώγονται κυρίως τα βλαστάρια του, τα οποία στις Κυκλάδες ονομάζονται «πορίχια». Λέγονται και «τσιμπητά», επειδή οι κορφές των βλαστών κόβονται με τον τρόπο του τσιμπήματος.
Οι βρούβες είναι αυτοφυείς στην Ελλάδα και επιστημονικά ονομάζονται Sinapis. Υπάρχουν τρία υποείδη, η Sinapis Alba (άσπρη), η Sinapis Nigra (μαύρη) και Sinapis Arvensis (άγρια). Η διαφορά τους βρίσκεται στο χρώμα των νευρώσεων που έχουν τα φύλλα τους, στο αρχικό στάδιο βλάστησης όταν σχηματίζουν ροζέτα.
Συγγενές και πολύ όμοιο με το Sinapis είναι και το είδος Brassica. Στην οικογένεια των φυτών αυτών (Cruciferae - Σταυρανθή) ανήκει και η βιολέτα.
Τα σινάπια (βρούβες) βγαίνουν σε ηλιόλουστα και ασβεστώδη εδάφη. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και τα βρίσκουμε, ιδιαίτερα το μαύρο, σε χωράφια, ερειπωμένους τοίχους, υποβαθμισμένα και μπαζωμένα εδάφη, σκουπιδότοπους και σαν ζιζάνιο στους σπαρμένους με στάρι αγρούς. Και φυσικά βλασταίνει μέσα στην Αθήνα, αρκεί να βρει ελεύθερο έδαφος. Ανθίζει από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο.
Τα άνθη σχηματίζουν βότρυ και αποτελούνται από τέσσερα πέταλα σε σχήμα σταυρού.
Από την αρχαιότητα οι σπόροι του σιναπιού πιστεύεται ότι έχουν διεγερτικές ικανότητες. Από τους σπόρους του παράγεται η μουστάρδα. Οι σπόροι της μαύρης βρούβας χρησιμοποιούνται για παραγωγή φαρμάκων.
Στην μαγειρική γίνεται χρήση της άσπρης και της άγριας ποικιλίας. Βράζονται τα φύλλα και κυρίως τα βλαστάρια. Στο βράσιμο δίνουν μια κάπως βαριά μυρωδιά, παρόμοια με του μπρόκολου. Αποδίδουν μία ελαφρώς καυστική γεύση, πικρή, που παντρεύεται με την γεύση του λαδιού και πηγαίνει άριστα με τα ψάρια.
Βασική συνταγή μουστάρδας
Υλικά για 50 γρ. μουστάρδας
6 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
3 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύω καλά τα υλικά στο μούλτι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Ισως χρειαστεί να προσθέσω μία κ.σ. νερό.
Αφήνω για μία μέρα σε δροσερό μέρος για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-6 μήνες.
Αυτή είναι η βασική συνταγή πάνω στην οποία αυτοσχεδιάζουμε, προσθέτοντας υλικά και αυξάνοντας την ένταση της.
Μουστάρδα με ψιλοκομμένα τουρσιά
Προσθέτουμε στη βασική συνταγή ψιλοκομμένα τουρσιά και έχουμε μιά μουστάρδα ιδανική για ψητά λουκάνικα.
Μουστάρδα με εστραγκόν
Στη βασική συνταγή, προσθέτουμε 15 φυλλαράκια ψιλοκομμένου εστραγκόν. Ταιριάζει σε ψητό κοτόπουλο.
Μουστάρδα με μπαλσάμικο και μαύρη ζάχαρη
Στη βασική συνταγή, προσθέτουμε λίγη μαύρη ζάχαρη και 2 κ.σ. μπαλσάμικο. Ταιριάζει σε ψητό σολομό.
Μουστάρδα με καυτερή πιπεριά
Αυτή είναι για γερούς παίκτες....!!!
Προσθέτουμε στη βασική συνταγή 1 κρεμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο στο τηγάνι μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη και 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (ή μερικές σταγόνες ταμπάσκο).
Μουστάρδα με γιαούρτι και λεμόνι
Αναμιγνύουμε τη μουστάρδα με λίγο γιαούρτι και λίγες σταγόνες λεμόνι. Είναι εξαιρετική σαν ντιπ αλλά και για μαρινάρισμα κοτόπουλου που θα νοστιμίσει και θα διατηρηθεί ζουμερό αν το αφήσουμε να μείνει σκεπασμένο για 3 ώρες τουλάχιστον με αυτή τη μουστάρδα.
Μουστάρδα με πράσινο πιπέρι
Εμπλουτίζουμε τη βασική συνταγή με μία κουταλιά του γλυκού κόκκους από πράσινο πιπέρι (1/2 κοπανισμένο και 1/2 ολόκληρο). Αφήνουμε να μείνει για 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε. Ταιριάζει ωραία με μοσχαρίσιες μπριζόλες.
Μουστάρδα με δυόσμο
Προσθέτοντας 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο, έχουμε μία μουστάρδα για να συνοδεύσουμε το αρνάκι.
Μουστάρδα με βασιλικό και γιαούρτι
Μπορούμε να βάλουμε στη βασική συνταγή λίγο γιαούρτι και ψιλοκομμένο βασιλικό ή άνηθο, ενώ λίγες σταγόνες κρασί στο μείγμα θα δώσουν ιδιαίτερη γεύση. Ιδανική για τα λαχανικά μας.
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Εντυπωσιασμένη! Το ρούφηξα το ποστ αυτό κυριολεκτικά. Θα προτιμήσω για δοκιμή αυτή με τα τουρσιά και αυτή με το γιαούρτι. Την άλλη με την καυτερή πιπεριά την αφήνω για τους ατρόμητους γιατί το δικό μου στομάχι δε θ' αντέξει μάλλον
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Και εγώ θα τις δοκιμάσω όλες εκτός από τη χειροβομβίδα....
Μέχρι τώρα η μοναδική μου ανατροπή με μουστάρδα ήταν λίγη κέτσαπ και λίγη μαγιονέζα ή λίγο γιαουρτάκι μέσα...Αυτά και τίποτα άλλο.
Θα πάω να πάρω βαζάκια χαριτωμένα και μικρούλια και θα τις δοκιμάσω όλες! Εγραφα το ποστ και είχα ξελιγωθεί λέμε....
Μέχρι τώρα η μοναδική μου ανατροπή με μουστάρδα ήταν λίγη κέτσαπ και λίγη μαγιονέζα ή λίγο γιαουρτάκι μέσα...Αυτά και τίποτα άλλο.
Θα πάω να πάρω βαζάκια χαριτωμένα και μικρούλια και θα τις δοκιμάσω όλες! Εγραφα το ποστ και είχα ξελιγωθεί λέμε....
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
οταν φτιαχνετε σουβλακι με κοτοπουλο σε πιτα βαζετε μεσα στην πιτα γιαουρτι ανακατεμμενο με μουσταρδα και λιγη μαγιονεζα, προσθετετε μαρουλι και ντοματα μετα το ψημενο κοτοπουλο και ειναι φανταστικο.στην κρητη τα λουλουδια της βρουβας τα λεμε καψαθο ,λογω της καυστικης γευσης ,τα βραζομε λιγο και μετα τα ψηνομε με αυγα και κρεμμυδακι οπως τα κολοκυθακια με τα αυγα
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Πολύ το ευχσριστήθηκα και εγώ αυτό το ποστ. Και το ενημερωτικό μέρος και τις συνταγές. Από αυτές θα προτιμήσω αυτές με το γιαούρτι, και το μπαλσάμικο.
Επίσης ωραία είναι μουστάρδα με μέλι. Τώρα όσον αφορά αναλογίες φαντάζομαι προσαρμόζονται στις προτιμήσεις του καθενός!
Επίσης ωραία είναι μουστάρδα με μέλι. Τώρα όσον αφορά αναλογίες φαντάζομαι προσαρμόζονται στις προτιμήσεις του καθενός!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Μπράβο Έφη. Αυτή με το μπαλσαμικο και η άλλη με το πράσινο πιπέρι μου έκαναν κλικ.
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Πήρα σκόνη μουστάρδα και ετοιμάζομαι να φτιάξω αυτή με τα τουρσάκια, θα σας πω τα αποτελέσματα αργότερα
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Μόλις έφτιαξα τις μουστάρδες. Δοκίμασα αρχικά τη βασική συνταγή την οποία εμπλούτισα με μπαλσάμικο και μαύρη ζάχαρη και μετά έφτιαξα αυτή με τα τουρσιά και την άλλη με το γιαούρτι. Μου βγήκαν πολύ καυτερές. Δεν ξέρω αν έφταιγε η σκόνη μουστάρδας που χρησιμοποίησα αλλά μιλάμε ήταν τόσο καυτερή που ακόμα και αυτή με το γιαούρτι βγήκε τούρμπο και μάλιστα έβαλα ένα ολόκληρο κεσεδάκι. Έφη για δώσε μου τα φώτα σου. Επίσης κάνοντας τη βασική συνταγή νομίζω η αναλογία ζάχαρης είναι μεγάλη, γλυκίζει πάρα πολύ. Για πείτε όποιος ξέρει, τι γίνεται. Λίλα εσύ που φτιάχνεις μουστάρδα σπιτική συχνά για πες κανα τιπάκι. Νομίζω εσύ βάζεις λεμόνι ε?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Η μουστάρδα σε σκόνη έχει πολύ έντονη γεύση, οπότε αν δεν είμαστε και πολύ φαν του έντονου ''πικάντικου-καυτερού'' θέλει προσοχή στην ποσότητα.
Επίσης έχει σημασία τι κόκκους σιναπιού χρησιμοποιούμε.
Υπάρχουν καφέ και κίτρινοι, με τους καφέ να είναι πιο καυτεροί από τους κίτρινους.
Τώρα αν η Λιλού μπορεί να μας πει κάτι παραπάνω αφού φτιάχνει σπιτική μουστάρδα κάτσε να δούμε. Λίλα!!!!
Επίσης έχει σημασία τι κόκκους σιναπιού χρησιμοποιούμε.
Υπάρχουν καφέ και κίτρινοι, με τους καφέ να είναι πιο καυτεροί από τους κίτρινους.
Τώρα αν η Λιλού μπορεί να μας πει κάτι παραπάνω αφού φτιάχνει σπιτική μουστάρδα κάτσε να δούμε. Λίλα!!!!
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Eφάκι έφτιαξα ακριβώς τη δόση της βασικής συνταγής, αυτή η σκόνη που έβαλα ήταν κίτρινη. Θα δοκιμάσω και με λιγότερη κάποια στιγμή.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Mη φωνάζετε καλέ, εδώ είμαι!!!!!
Ρενάκι βάλε λίγο νεράκι μέσα να αραιώσει και άφησέ την στο ψυγείο για να δέσουν τα αρώματα και να φύγει η αψάδα της!
Άλλη λύση είναι να βάλεις τη μουστάρδα σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και να της προσθέσεις λίγο αλευράκι και λίγο νεράκι, με το βρασμό φεύγει το πολύ κάψιμο!
Ρενάκι βάλε λίγο νεράκι μέσα να αραιώσει και άφησέ την στο ψυγείο για να δέσουν τα αρώματα και να φύγει η αψάδα της!
Άλλη λύση είναι να βάλεις τη μουστάρδα σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και να της προσθέσεις λίγο αλευράκι και λίγο νεράκι, με το βρασμό φεύγει το πολύ κάψιμο!
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Λίλα η αψάδα δεν έφυγε ούτε με έναν κεσέ γιαούρτι χαχα είναι τούρμπο σου λέω, ευτυχώς που δεν επέλεξα να κάνω αυτή με την πιπεριά Θα δοκιμάσω αυτό με το αλεύρι γιατί νερό της έβαλα αλλά δεν....Eυχαριστώ
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Παιδιά να αλλάξω τον τίτλο στο ποστ?
Μουστάρδα ...ο μπουρλοτιέρης?
Μουστάρδα...η χειροβομβίδα?
Πάλι καλά που δεν έκανες αυτή με την πιπεριά και τον ταμπάσκο!!!!
Εγώ τα καυτερά δεν....αλλά αυτή με το γιαούρτι και λεμόνι την τιμούμε ιδιαιτέρως...εντάξει, πικάντικη είναι αλλά όχι κι έτσι!
Την άλλη φορά πρόσεξε να πάρεις σίγουρα ήπια γεύση για να ξέρουμε τι κάνουμε και πρόσεχε τους κόκκους αν και πρέπει να πήρες την νορμάλ αφού ήταν κίτρινη σκόνη.
Μουστάρδα ...ο μπουρλοτιέρης?
Μουστάρδα...η χειροβομβίδα?
Πάλι καλά που δεν έκανες αυτή με την πιπεριά και τον ταμπάσκο!!!!
Εγώ τα καυτερά δεν....αλλά αυτή με το γιαούρτι και λεμόνι την τιμούμε ιδιαιτέρως...εντάξει, πικάντικη είναι αλλά όχι κι έτσι!
Την άλλη φορά πρόσεξε να πάρεις σίγουρα ήπια γεύση για να ξέρουμε τι κάνουμε και πρόσεχε τους κόκκους αν και πρέπει να πήρες την νορμάλ αφού ήταν κίτρινη σκόνη.
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Σαμποτάζ ήταν Έφη μου, σαμποτάζ..κάποιος μου την έδωσε επιτηδες
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Μουστάρδα ... η πολυδιάστατη
Χαχαχχαχαχα καλέ Εφη, δεν έλεγα τη συνταγή....τη μουστάρδα εννοούσα Θα ακούω εκμα και θα τρέχω μακρυά! Πάντως χωρίς πλάκα, αύριο θα πάω να πάρω από μπαχαρτζίδικο για να είμαι σίγουρη τι θα ζητήσω και τι θα πάρω.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Παρόμοια θέματα
» Γυαλιστερές με μουστάρδα
» Κοτόπουλο κρασάτο με μουστάρδα
» Σπαγγέτι με μπρόκολο και μουστάρδα
» ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
» Φιλέτο ψαριού με ούζο και μουστάρδα
» Κοτόπουλο κρασάτο με μουστάρδα
» Σπαγγέτι με μπρόκολο και μουστάρδα
» ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
» Φιλέτο ψαριού με ούζο και μουστάρδα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης