Αναζήτηση
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
+3
Rena
ΝΤΑΙΖΗ
KITSOS
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Πρέπει να έχω διαβάσει / ακούσει εκατοντάδες συνταγές μαγειρικής οι περισσότερες εκ των οποίων περιορίζονται σε απλά κοινά μπαχαρικά και μυρωδικά. Με σκόρδο, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μαϊντανό λίγο πολύ φτιάχνουμε τα πάντα.
Το λέω αυτό γιατί πήγα μετά από πολλά χρόνια στην Νέα Ιωνία στο ύψος του παλαιού τροχονόμου όπου υπήρχε ένα τυροπιτάδικο με τις πιο νόστιμες κιμαδόπιτες που έχω φάει (Λουκάς μου φαίνεται λεγόταν)!! Είχε μια γλυκάδα και ένα άρωμα απερίγραπτο. Όσες φορές και αν προσπάθησα να καταλάβω από ποιο μπαχαρικό προέρχεται αυτό το διαφορετικό άρωμα δεν μπόρεσα παρόλο που τις αγόραζα τρεί τρείς!! Τελικά τώρα πια δεν υπάρχει. Ο παππούς μου με πρωτοπήγε εκεί και εγώ συνέχισα για άλλα 20 χρόνια να το θυμάμαι και να περνάω να αγοράσω την πιο νόστιμη κιμαδόπιτα. Κίνησα λοιπόν να ψάχνω συνταγές για κιμαδόπιτες μπας και ξεχωρίσω κάποια. Δυστυχώς όλες περιορίζονται στα παραπάνω υλικά!! Διάβασα κριτικές και οι περισσότερες αναφέρουν «Χμ τι νόστιμη κλπ κλπ» Είμαι βέβαιος ότι αν έφτιαχνα όλες τις συνταγές δύσκολα θα ξεχώριζε κάποια αν βέβαια όλες είχαν το ίδιο φύλλο!! Καμία δεν θα έκανε την διαφορά.
Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες συνταγές. Προς τι λοιπόν να δημοσιεύσει κάποιος μια συνταγή? Λίγο πολύ όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την μαγειρική θα βάλουν αλάτι και πιπέρι.
Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι η ψυχή πεμπτουσία του φαγητού!! Το να πώ λοιπόν σε κάποιον τσιγάρισε κρεμμύδι σκόρδο βάλε μέσα κιμά αλάτι πιπέρι και λίγο νερό είναι βέβαιο ότι θα φτιάξει μια σχετικά καλή μακαρονάδα με κιμά!!! Αν βάλει όμως ντομάτα και λίγο κανέλα η γεύση και το άρωμα θα απογειωθούν !!
Εύχομαι να δούμε στο εξής συνταγές με προτάσεις μπαχαρικών και μυρωδικών πέραν των τετριμμένων που να κάνουν την διαφορά……!!!
Το λέω αυτό γιατί πήγα μετά από πολλά χρόνια στην Νέα Ιωνία στο ύψος του παλαιού τροχονόμου όπου υπήρχε ένα τυροπιτάδικο με τις πιο νόστιμες κιμαδόπιτες που έχω φάει (Λουκάς μου φαίνεται λεγόταν)!! Είχε μια γλυκάδα και ένα άρωμα απερίγραπτο. Όσες φορές και αν προσπάθησα να καταλάβω από ποιο μπαχαρικό προέρχεται αυτό το διαφορετικό άρωμα δεν μπόρεσα παρόλο που τις αγόραζα τρεί τρείς!! Τελικά τώρα πια δεν υπάρχει. Ο παππούς μου με πρωτοπήγε εκεί και εγώ συνέχισα για άλλα 20 χρόνια να το θυμάμαι και να περνάω να αγοράσω την πιο νόστιμη κιμαδόπιτα. Κίνησα λοιπόν να ψάχνω συνταγές για κιμαδόπιτες μπας και ξεχωρίσω κάποια. Δυστυχώς όλες περιορίζονται στα παραπάνω υλικά!! Διάβασα κριτικές και οι περισσότερες αναφέρουν «Χμ τι νόστιμη κλπ κλπ» Είμαι βέβαιος ότι αν έφτιαχνα όλες τις συνταγές δύσκολα θα ξεχώριζε κάποια αν βέβαια όλες είχαν το ίδιο φύλλο!! Καμία δεν θα έκανε την διαφορά.
Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες συνταγές. Προς τι λοιπόν να δημοσιεύσει κάποιος μια συνταγή? Λίγο πολύ όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την μαγειρική θα βάλουν αλάτι και πιπέρι.
Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι η ψυχή πεμπτουσία του φαγητού!! Το να πώ λοιπόν σε κάποιον τσιγάρισε κρεμμύδι σκόρδο βάλε μέσα κιμά αλάτι πιπέρι και λίγο νερό είναι βέβαιο ότι θα φτιάξει μια σχετικά καλή μακαρονάδα με κιμά!!! Αν βάλει όμως ντομάτα και λίγο κανέλα η γεύση και το άρωμα θα απογειωθούν !!
Εύχομαι να δούμε στο εξής συνταγές με προτάσεις μπαχαρικών και μυρωδικών πέραν των τετριμμένων που να κάνουν την διαφορά……!!!
KITSOS- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 13
Registration date : 14/01/2011
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Πιστεύω Κίτσο ,ότι εκτός απο τα μπαχαρικά (γνωστά όλα ) σημαντικό ρόλο για την επιτυχία κάποιου φαγητού είναι και η ποσότητα αγάπης που ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα. Η φροντίδα και οι θετικές σκέψεις , ο τρόπος που θα στρώσουμε το τραπέζι μέχρι και το πώς θα σέρβίρουμε το πιάτο δινει πινελιές νοστιμιάς σε ότι μαγειρέψουμε.Η κιμαδόπιτα έχει τη γεύση της νοσταλγίας του παππού σου και της κοπάνας που κάνατε εκείνη την ήμέρα απο το σπιτικό σας κολατσιό. Καμιά γεύση δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή την ανάμνηση
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Πράγματι τα μπαχαρικά δίνουν την ιδιαιτερότητα σε κάποιο φαγητό είτε είναι συνηθισμένα, καθημερινά είτε ασυνήθιστα. Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω κάποιο "καινούριο" σε μένα μπαχαρικό για να έχω άποψη και να μπορώ να πειραματιστώ με αυτό αργότερα. Παρόλα αυτά όμως ποτέ δεν τα ξεχώρισα σε συνηθισμένα ή ασυνήθιστα, ούτε αυτά, ούτε τις συνταγές. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι αρχάριοι της κουζίνας καθώς και νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν. Για το γιο μου για παράδειγμα που είναι 13 χρόνων και μπαίνει εδώ και λίγο καιρό στην κουζίνα όλα φαίνονται ασυνήθιστα. Θα συμφωνήσω με τη Νταίζη στο ότι η επιτυχία ενός φαγητού εξαρτάται από την αγάπη που βάζεις και θα προσθέσω ότι παίζει ρόλο και το χέρι που λέμε. Να σκεφτείς με την μητέρα μου στα πιο πολλά φαγητά βάζουμε τα ίδια μπαχαρικά και υλικά κι όμως οι γεύσεις είναι εντελώς διαφορετικές.
Πάντως μια κι ανέφερες τις κιμαδόπιτες για μένα τη διαφορά την κάνει πρώτα το κρεμμύδι. Όσο πιο πολύ τόσο γλυκαίνει η γεύση.
Όσο για το θέμα των αναμνήσεων, δεν υπάρχει πιο γλυκό πράγμα, ιδίως όταν έχουν να κάνουν με πρόσωπα που "έχουν φύγει". Eίναι ότι τα κρατά ζωντανά μέσα μας.
Καλώς ήρθες στην παρέα μας Kitso!
Πάντως μια κι ανέφερες τις κιμαδόπιτες για μένα τη διαφορά την κάνει πρώτα το κρεμμύδι. Όσο πιο πολύ τόσο γλυκαίνει η γεύση.
Όσο για το θέμα των αναμνήσεων, δεν υπάρχει πιο γλυκό πράγμα, ιδίως όταν έχουν να κάνουν με πρόσωπα που "έχουν φύγει". Eίναι ότι τα κρατά ζωντανά μέσα μας.
Καλώς ήρθες στην παρέα μας Kitso!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
μια και αναφέρεστε στις κιμαδόπιτες θα σας δώσω μια συνταγη που μου την έδωσαν το 1980 και είναι απλή και νόστιμη
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Και εμένα μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά όλα για να μπορώ να καταλήξω στο τι μου ταιριάζει πιο καλά!
Οταν κατεβαίνω δε στα γνωστά μπαχαρτζίδικα...ότι μου γυαλίσει το παίρνω έστω και σε μικρή ποσότητα για να το χρησιμοποιήσω και ψάχνω πως να το αξιοποιήσω καλύτερα!!!!
Καλώς μας όρισες Κίτσο στην παρέα μας!!
Οταν κατεβαίνω δε στα γνωστά μπαχαρτζίδικα...ότι μου γυαλίσει το παίρνω έστω και σε μικρή ποσότητα για να το χρησιμοποιήσω και ψάχνω πως να το αξιοποιήσω καλύτερα!!!!
Καλώς μας όρισες Κίτσο στην παρέα μας!!
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Γεια χαρά και καλή χρονιά στην παρέα. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Εύχομαι να έχουμε μαγικές γευστικές διαδρομές.
Εύχομαι να έχουμε μαγικές γευστικές διαδρομές.
KITSOS- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 13
Registration date : 14/01/2011
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Aν και τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα για να νοστιμίσουν και να αρωματίσουν το φαγητό μας, συχνά τα ξεχνάμε στο βάθος ενός ντουλαπιού και, όταν η συνταγή το απαιτεί, αναρωτιόμαστε αν έχουμε το κατάλληλο μυρωδικό ή αν είναι πολυκαιρισμένο. Kαι όμως, τα μπαχαρικά, λόγω της δυνατής τους γεύσης μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε το λίπος, το αλάτι και τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Mάθετε ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί καρυκευμάτων και τροφίμων και πώς να τα χρησιμοποιήσετε, ώστε να αποσπάσετε το μέγιστο των αρωματικών τους ιδιοτήτων.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Στα μπαχαρικά συμπεριλαμβάνονται τα τροπικά αρωματικά (πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο), τα αποξηραμένα βότανα (βασιλικός, ρίγανη, μαντζουράνα), οι σπόροι (σουσάμι, σινάπι, παπαρούνα), τα αποξηραμένα λαχανικά (σκόρδο, κρεμμύδι), καθώς και μείγματα, όπως το κάρυ, το τσίλι σε σκόνη, τα καρυκεύματα για κοτόπουλο, για ψάρι κλπ.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι τα μπαχαρικά μπαίνουν προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και το άρωμά τους. Όταν έχετε προσθέσει στο μαγείρεμα ολόκληρους κόκκους μπαχαρικών, π.χ., μπαχάρι, γαρίφαλο ή μασουράκι κανέλας, τότε πριν σερβίρετε το φαγητό πρέπει να τα αφαιρέσετε. Για να μπορείτε να τα βγάλετε εύκολα από την κατσαρόλα, πριν τα χρησιμοποιήσετε, τυλίξτε τα σε τουλπάνι ή βάλτε τα στο ειδικό κουταλάκι του τσαγιού. •Για το μαρινάρισμα των τροφίμων προσθέστε τα μπαχαρικά 10-12 ώρες πριν από το μαγείρεμα. •Στις σαλάτες, τα ντρέσινγκ, τις φρουτοσαλάτες και γενικά σε ό,τι δεν μαγειρεύεται, προσθέστε τα μπαχαρικά 3-4 ώρες νωρίτερα, για να προλάβουν να αναδείξουν τη γεύση και το άρωμά τους. Aν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να ζεστάνετε λίγο τα μπαχαρικά, βάζοντάς τα μέσα στο λάδι, το ξίδι, το λεμόνι κλπ. της συνταγής, και στη συνέχεια τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.
ΠΟΣΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ;
H ποσότητα των μπαχαρικών που χρειάζεται να προσθέσει κανείς στο φαγητό εξαρτάται από το είδος του μπαχαρικού, τη συνταγή και τις προσωπικές του προτιμήσεις.
● Γενικά, αν έχετε μια συνταγή από έγκυρη πηγή, χρησιμοποιήστε ακριβώς όσα μπαχαρικά σάς προτείνει.
● Aν όμως φτιάχνετε τη δική σας συνταγή, τότε προσθέστε το πολύ 1-2 μπαχαρικά, τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να την οριστικοποιήσετε.
● Aν η συνταγή σας αναφέρει φρέσκα βότανα, αλλά εσείς έχετε αποξηραμένα, τότε θυμηθείτε ότι: Mία κουταλιά φρέσκα βότανα ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι αποξηραμένα ή με 1/4 έως 1/2 κουταλάκι αποξηραμένα βότανα σε σκόνη. Για 4 μερίδες φαγητό ή 2 μερίδες σούπα ή μισό κιλό κρέας, χρησιμοποιήστε 1/4 κουταλάκι μπαχαρικά ή αποξηραμένα βότανα σε σκόνη. Σε ό,τι αφορά το πιπέρι καγιέν ή το σκόρδο σε σκόνη, βάζετε αρχικά στο φαγητό σας 1/8 κουταλάκι και στη συνέχεια -αν χρειαστεί- συμπληρώνετε.
TO ΠAPAΔOΞO ME TIΣ ΠOΣOTHTEΣ Σε ορισμένα μπαχαρικά, η ποσότητα που προστίθεται χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως όταν διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τις δόσεις της κάθε συνταγής. Έτσι:
● Tα τροπικά μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, η κανέλα, το τζίντζερ και τα γαρίφαλα, αυξάνονται ανάλογα με τις μερίδες του φαγητού (αν π.χ. για 4 μερίδες χρησιμοποιείτε 1/4 κουταλάκι, για 8 μερίδες θα χρησιμοποιήσετε 1/2 κ.ο.κ.). Aυτό ισχύει για το κάρυ, το τσίλι καθώς και για τα έτοιμα μείγματα.
● Για τα βότανα ισχύει το εξής: Tα διπλασιάζουμε, αν διπλασιάσουμε τη συνταγή, αλλά αν την τριπλασιάσουμε χρησιμοποιούμε τη μισή από την επιπλέον δόση (αν π.χ. βάλουμε 1 κουταλάκι βασιλικό για 4 μερίδες, τότε θα χρησιμοποιήσουμε 2 κουταλάκια για τις 8 μερίδες και 2½ κουταλάκια για τις 12). Tο ίδιο ισχύει για το μοσχοκάρυδο και το ιταλικό καρύκευμα.
● Η ποσότητα του κόκκινου πιπεριού διπλασιάζεται, αν διπλασιαστεί η συνταγή, αλλά, αν τριπλασιαστεί, το επιπλέον πιπέρι αυξάνει μόνο κατά το 1/4 (αν π.χ. έχουμε 1 κουταλάκι πιπέρι για 4 μερίδες, στις 8 μερίδες θα βάλουμε 2 κουταλάκια και στις 12 θα βάλουμε 2 και 1/4 κουταλάκια πιπέρι).
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
● Tα μπαχαρικά, για να δώσουν επιτυχημένο αποτέλεσμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά βούληση. Δείτε ποια μπαχαρικά ταιριάζουν καλύτερα με το τρόφιμο που θέλετε να μαγειρέψετε.
Στο βοδινό: Δαφνόφυλλο, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο.
Στο αρνί: Kάρυ, σκόρδο, δενδρολίβανο, μέντα.
Στο χοιρινό: Σκόρδο, κρεμμύδι, πιπέρι, ρίγανη.
Στο μοσχάρι: Δαφνόφυλλο, κάρυ, τζίντζερ, μαντζουράνα, ρίγανη.
Στο κοτόπουλο: Tζίντζερ, μαντζουράνα, ρίγανη, πάπρικα, δενδρολίβανο, αρτεμισία, θυμάρι, φασκόμηλο.
Στο ψάρι: Kάρυ, άνηθος, μουστάρδα σε σκόνη, μαντζουράνα, πάπρικα, πιπέρι.
● Tα μπαχαρικά όμως δεν ταιριάζουν μόνο με τα κρεατικά, αλλά και με τα λαχανικά.
Στα καρότα: Kανέλα, γαρίφαλο, άνηθος, τζίντζερ, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
Στο καλαμπόκι: Kύμινο, κάρυ, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός.
Στα φασολάκια: Άνηθος, κάρυ, μαντζουράνα, ρίγανη, αρτεμισία, θυμάρι.
Στις πατάτες: Άνηθος, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός, φασκόμηλο.
Στα κολοκυθάκια: Γαρίφαλο, κάρυ, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
Στις ντομάτες: Bασιλικός, δαφνόφυλλο, άνηθος, μαντζουράνα, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ...
Έχετε σκεφτεί ότι, χρησιμοποιώντας τα σωστά μπαχαρικά, ίσως μπορέσετε να μειώσετε τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι στο τραπέζι σας; Kαι όμως:
Λιπαρά: Aυτά κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο και περισσότερο χορταστικό. Mπορείτε όμως να τα περιορίσετε, αν επενδύσετε στα σωστά μπαχαρικά τη νοστιμιά του φαγητού σας. Aκόμη και 1 κουταλιά λιγότερο λάδι αν βάλετε στο φαγητό, θα έχετε κέρδος 135 θερμίδες. Mην υποτιμάτε λοιπόν το ρόλο των μπαχαρικών ακόμη και στη μείωση των λιπαρών.
Zάχαρη: Yπάρχουν ορισμένα μπαχαρικά με γλυκιά γεύση τα οποία θα σας βοηθήσουν να μετριάσετε τη ζάχαρη, όπου και αν τη χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Tέτοια μπαχαρικά είναι: το γλυκάνισο, το κάρδαμο, η κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο.
Aλάτι: Aξιοποιώντας τα μπαχαρικά, θα μπορέσετε να μετριάσετε και το αλάτι στο φαγητό σας. Έτσι:
● Xρησιμοποιήστε αντί για αλάτι μπαχαρικά έντονης γεύσης, όπως πιπέρι, σκόρδο, κάρυ, κύμινο, σπόρους άνηθου, βασιλικό, τζίντζερ, κόλιανδρο, κρεμμύδι.
● Aν έχετε συνηθίσει την κίνηση να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας πριν καν το δοκιμάσετε, τότε μπορείτε να πάρετε σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη και να τα προσθέτετε αντί για αλάτι.
● Στα ζυμαρικά μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το αλάτι, αν τα αρωματίσετε με βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ή πιπέρι.
Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
O αέρας, το φως, η υγρασία και η ζέστη μπορεί να αποβούν εχθροί των μπαχαρικών, γιατί επηρεάζουν τη γεύση, το άρωμα αλλά και το χρώμα τους. Aποθηκεύστε τα λοιπόν: ● Σε καλά κλεισμένα γυάλινα βαζάκια. ● Σε σκοτεινό μέρος. ● Σε μέρος χωρίς υγρασία και φροντίστε, όταν τα χρησιμοποιείτε, να τα βγάζετε με πολύ στεγνό κουταλάκι. Eπίσης, αποφύγετε να τα χρησιμοποιείτε κοντά σε κατσαρόλες που αχνίζουν, γιατί θα απορροφήσουν υγρασία. ● Mην τα φυλάτε κοντά στο νεροχύτη, στην κουζίνα ή πάνω από το φούρνο μικροκυμάτων. ● H πάπρικα, το τσίλι σε σκόνη και το κόκκινο πιπέρι διατηρούν το χρώμα τους όταν συντηρούνται στο ψυγείο, κυρίως το καλοκαίρι. ● Tα πιο ευαίσθητα μπαχαρικά είναι αυτά σε σκόνη. Aπορροφούν εύκολα υγρασία και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα ολόκληρα.
ΠΟΣΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ;
Tα βότανα και τα μπαχαρικά σε σκόνη διατηρούνται ένα χρόνο, ενώ τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν διπλάσια διάρκεια ζωής. Tο καλύτερο είναι να αγοράζετε μπαχαρικά σε μικρές ποσότητες, για να τα καταναλώνετε χωρίς να υπερβαίνετε την ημερομηνία λήξης τους. Γενικά μιλώντας, τα καλής ποιότητας μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. ● Tα μπαχαρικά είναι φρέσκα αν μυρίζουν έντονα (για να μυρίσετε τα ολόκληρα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι σε κόκκους ή το μοσχοκάρυδο, πρέπει να τα σπάσετε πρώτα). ● Tα φρέσκα και σωστά αποξηραμένα βότανα έχουν πράσινο χρώμα, ενώ τα πολυκαιρισμένα έχουν το μουντό χρώμα του μαραμένου φυτού. ● Tα μπαχαρικά με κόκκινο χρώμα με την πάροδο του χρόνου γίνονται καφετιά. ● Tο κρεμμύδι και το σκόρδο σε σκόνη απορροφούν υγρασία και δημιουργούν συσσωματώματα, τα οποία, όσο δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγή, μπορείτε να τα σπάσετε με ένα μαχαίρι και να τα χρησιμοποιήσετε (αρκεί βέβαια να μην έχουν λήξει).
ΑΝ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΜΕΙΓΜΑ
Όταν η συνταγή σας απαιτεί ένα έτοιμο μείγμα μπαχαρικών, που όμως δεν το έχετε διαθέσιμο στην κουζίνα σας, τότε μπορείτε να το φτιάξετε με τα κοινά μπαχαρικά, αρκεί να τηρήσετε τις αναλογίες που σας δίνονται:
ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Tο 1 κουταλάκι μείγμα για μηλόπιτα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με:
● 1 κουταλάκι κανέλα
● 1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο.
Iταλικό καρύκευμα
Tο 1/2 κουταλάκι ιταλικό καρύκευμα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με: ● 1/4 κουταλάκι ρίγανη
● 1/4 κουταλάκι μαντζουράνα
● 1/4 κουταλάκι βασιλικό ● 1/8 κουταλάκι φασκόμηλο.
Kαρύκευμα κοτόπουλου
Tο 1 κουταλάκι καρύκευμα για κοτόπουλο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με:
● 3/4 κουταλάκι φασκόμηλο
● 1/4 κουταλάκι θυμάρι.
Πηγή : Vita
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Στα μπαχαρικά συμπεριλαμβάνονται τα τροπικά αρωματικά (πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο), τα αποξηραμένα βότανα (βασιλικός, ρίγανη, μαντζουράνα), οι σπόροι (σουσάμι, σινάπι, παπαρούνα), τα αποξηραμένα λαχανικά (σκόρδο, κρεμμύδι), καθώς και μείγματα, όπως το κάρυ, το τσίλι σε σκόνη, τα καρυκεύματα για κοτόπουλο, για ψάρι κλπ.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι τα μπαχαρικά μπαίνουν προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και το άρωμά τους. Όταν έχετε προσθέσει στο μαγείρεμα ολόκληρους κόκκους μπαχαρικών, π.χ., μπαχάρι, γαρίφαλο ή μασουράκι κανέλας, τότε πριν σερβίρετε το φαγητό πρέπει να τα αφαιρέσετε. Για να μπορείτε να τα βγάλετε εύκολα από την κατσαρόλα, πριν τα χρησιμοποιήσετε, τυλίξτε τα σε τουλπάνι ή βάλτε τα στο ειδικό κουταλάκι του τσαγιού. •Για το μαρινάρισμα των τροφίμων προσθέστε τα μπαχαρικά 10-12 ώρες πριν από το μαγείρεμα. •Στις σαλάτες, τα ντρέσινγκ, τις φρουτοσαλάτες και γενικά σε ό,τι δεν μαγειρεύεται, προσθέστε τα μπαχαρικά 3-4 ώρες νωρίτερα, για να προλάβουν να αναδείξουν τη γεύση και το άρωμά τους. Aν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να ζεστάνετε λίγο τα μπαχαρικά, βάζοντάς τα μέσα στο λάδι, το ξίδι, το λεμόνι κλπ. της συνταγής, και στη συνέχεια τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.
ΠΟΣΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ;
H ποσότητα των μπαχαρικών που χρειάζεται να προσθέσει κανείς στο φαγητό εξαρτάται από το είδος του μπαχαρικού, τη συνταγή και τις προσωπικές του προτιμήσεις.
● Γενικά, αν έχετε μια συνταγή από έγκυρη πηγή, χρησιμοποιήστε ακριβώς όσα μπαχαρικά σάς προτείνει.
● Aν όμως φτιάχνετε τη δική σας συνταγή, τότε προσθέστε το πολύ 1-2 μπαχαρικά, τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να την οριστικοποιήσετε.
● Aν η συνταγή σας αναφέρει φρέσκα βότανα, αλλά εσείς έχετε αποξηραμένα, τότε θυμηθείτε ότι: Mία κουταλιά φρέσκα βότανα ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι αποξηραμένα ή με 1/4 έως 1/2 κουταλάκι αποξηραμένα βότανα σε σκόνη. Για 4 μερίδες φαγητό ή 2 μερίδες σούπα ή μισό κιλό κρέας, χρησιμοποιήστε 1/4 κουταλάκι μπαχαρικά ή αποξηραμένα βότανα σε σκόνη. Σε ό,τι αφορά το πιπέρι καγιέν ή το σκόρδο σε σκόνη, βάζετε αρχικά στο φαγητό σας 1/8 κουταλάκι και στη συνέχεια -αν χρειαστεί- συμπληρώνετε.
TO ΠAPAΔOΞO ME TIΣ ΠOΣOTHTEΣ Σε ορισμένα μπαχαρικά, η ποσότητα που προστίθεται χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως όταν διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τις δόσεις της κάθε συνταγής. Έτσι:
● Tα τροπικά μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, η κανέλα, το τζίντζερ και τα γαρίφαλα, αυξάνονται ανάλογα με τις μερίδες του φαγητού (αν π.χ. για 4 μερίδες χρησιμοποιείτε 1/4 κουταλάκι, για 8 μερίδες θα χρησιμοποιήσετε 1/2 κ.ο.κ.). Aυτό ισχύει για το κάρυ, το τσίλι καθώς και για τα έτοιμα μείγματα.
● Για τα βότανα ισχύει το εξής: Tα διπλασιάζουμε, αν διπλασιάσουμε τη συνταγή, αλλά αν την τριπλασιάσουμε χρησιμοποιούμε τη μισή από την επιπλέον δόση (αν π.χ. βάλουμε 1 κουταλάκι βασιλικό για 4 μερίδες, τότε θα χρησιμοποιήσουμε 2 κουταλάκια για τις 8 μερίδες και 2½ κουταλάκια για τις 12). Tο ίδιο ισχύει για το μοσχοκάρυδο και το ιταλικό καρύκευμα.
● Η ποσότητα του κόκκινου πιπεριού διπλασιάζεται, αν διπλασιαστεί η συνταγή, αλλά, αν τριπλασιαστεί, το επιπλέον πιπέρι αυξάνει μόνο κατά το 1/4 (αν π.χ. έχουμε 1 κουταλάκι πιπέρι για 4 μερίδες, στις 8 μερίδες θα βάλουμε 2 κουταλάκια και στις 12 θα βάλουμε 2 και 1/4 κουταλάκια πιπέρι).
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
● Tα μπαχαρικά, για να δώσουν επιτυχημένο αποτέλεσμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά βούληση. Δείτε ποια μπαχαρικά ταιριάζουν καλύτερα με το τρόφιμο που θέλετε να μαγειρέψετε.
Στο βοδινό: Δαφνόφυλλο, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο.
Στο αρνί: Kάρυ, σκόρδο, δενδρολίβανο, μέντα.
Στο χοιρινό: Σκόρδο, κρεμμύδι, πιπέρι, ρίγανη.
Στο μοσχάρι: Δαφνόφυλλο, κάρυ, τζίντζερ, μαντζουράνα, ρίγανη.
Στο κοτόπουλο: Tζίντζερ, μαντζουράνα, ρίγανη, πάπρικα, δενδρολίβανο, αρτεμισία, θυμάρι, φασκόμηλο.
Στο ψάρι: Kάρυ, άνηθος, μουστάρδα σε σκόνη, μαντζουράνα, πάπρικα, πιπέρι.
● Tα μπαχαρικά όμως δεν ταιριάζουν μόνο με τα κρεατικά, αλλά και με τα λαχανικά.
Στα καρότα: Kανέλα, γαρίφαλο, άνηθος, τζίντζερ, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
Στο καλαμπόκι: Kύμινο, κάρυ, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός.
Στα φασολάκια: Άνηθος, κάρυ, μαντζουράνα, ρίγανη, αρτεμισία, θυμάρι.
Στις πατάτες: Άνηθος, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαϊντανός, φασκόμηλο.
Στα κολοκυθάκια: Γαρίφαλο, κάρυ, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο.
Στις ντομάτες: Bασιλικός, δαφνόφυλλο, άνηθος, μαντζουράνα, κρεμμύδι, ρίγανη, μαϊντανός, πιπέρι.
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ...
Έχετε σκεφτεί ότι, χρησιμοποιώντας τα σωστά μπαχαρικά, ίσως μπορέσετε να μειώσετε τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι στο τραπέζι σας; Kαι όμως:
Λιπαρά: Aυτά κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο και περισσότερο χορταστικό. Mπορείτε όμως να τα περιορίσετε, αν επενδύσετε στα σωστά μπαχαρικά τη νοστιμιά του φαγητού σας. Aκόμη και 1 κουταλιά λιγότερο λάδι αν βάλετε στο φαγητό, θα έχετε κέρδος 135 θερμίδες. Mην υποτιμάτε λοιπόν το ρόλο των μπαχαρικών ακόμη και στη μείωση των λιπαρών.
Zάχαρη: Yπάρχουν ορισμένα μπαχαρικά με γλυκιά γεύση τα οποία θα σας βοηθήσουν να μετριάσετε τη ζάχαρη, όπου και αν τη χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Tέτοια μπαχαρικά είναι: το γλυκάνισο, το κάρδαμο, η κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο.
Aλάτι: Aξιοποιώντας τα μπαχαρικά, θα μπορέσετε να μετριάσετε και το αλάτι στο φαγητό σας. Έτσι:
● Xρησιμοποιήστε αντί για αλάτι μπαχαρικά έντονης γεύσης, όπως πιπέρι, σκόρδο, κάρυ, κύμινο, σπόρους άνηθου, βασιλικό, τζίντζερ, κόλιανδρο, κρεμμύδι.
● Aν έχετε συνηθίσει την κίνηση να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας πριν καν το δοκιμάσετε, τότε μπορείτε να πάρετε σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη και να τα προσθέτετε αντί για αλάτι.
● Στα ζυμαρικά μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το αλάτι, αν τα αρωματίσετε με βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ή πιπέρι.
Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
O αέρας, το φως, η υγρασία και η ζέστη μπορεί να αποβούν εχθροί των μπαχαρικών, γιατί επηρεάζουν τη γεύση, το άρωμα αλλά και το χρώμα τους. Aποθηκεύστε τα λοιπόν: ● Σε καλά κλεισμένα γυάλινα βαζάκια. ● Σε σκοτεινό μέρος. ● Σε μέρος χωρίς υγρασία και φροντίστε, όταν τα χρησιμοποιείτε, να τα βγάζετε με πολύ στεγνό κουταλάκι. Eπίσης, αποφύγετε να τα χρησιμοποιείτε κοντά σε κατσαρόλες που αχνίζουν, γιατί θα απορροφήσουν υγρασία. ● Mην τα φυλάτε κοντά στο νεροχύτη, στην κουζίνα ή πάνω από το φούρνο μικροκυμάτων. ● H πάπρικα, το τσίλι σε σκόνη και το κόκκινο πιπέρι διατηρούν το χρώμα τους όταν συντηρούνται στο ψυγείο, κυρίως το καλοκαίρι. ● Tα πιο ευαίσθητα μπαχαρικά είναι αυτά σε σκόνη. Aπορροφούν εύκολα υγρασία και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα ολόκληρα.
ΠΟΣΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ;
Tα βότανα και τα μπαχαρικά σε σκόνη διατηρούνται ένα χρόνο, ενώ τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν διπλάσια διάρκεια ζωής. Tο καλύτερο είναι να αγοράζετε μπαχαρικά σε μικρές ποσότητες, για να τα καταναλώνετε χωρίς να υπερβαίνετε την ημερομηνία λήξης τους. Γενικά μιλώντας, τα καλής ποιότητας μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. ● Tα μπαχαρικά είναι φρέσκα αν μυρίζουν έντονα (για να μυρίσετε τα ολόκληρα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι σε κόκκους ή το μοσχοκάρυδο, πρέπει να τα σπάσετε πρώτα). ● Tα φρέσκα και σωστά αποξηραμένα βότανα έχουν πράσινο χρώμα, ενώ τα πολυκαιρισμένα έχουν το μουντό χρώμα του μαραμένου φυτού. ● Tα μπαχαρικά με κόκκινο χρώμα με την πάροδο του χρόνου γίνονται καφετιά. ● Tο κρεμμύδι και το σκόρδο σε σκόνη απορροφούν υγρασία και δημιουργούν συσσωματώματα, τα οποία, όσο δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγή, μπορείτε να τα σπάσετε με ένα μαχαίρι και να τα χρησιμοποιήσετε (αρκεί βέβαια να μην έχουν λήξει).
ΑΝ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΜΕΙΓΜΑ
Όταν η συνταγή σας απαιτεί ένα έτοιμο μείγμα μπαχαρικών, που όμως δεν το έχετε διαθέσιμο στην κουζίνα σας, τότε μπορείτε να το φτιάξετε με τα κοινά μπαχαρικά, αρκεί να τηρήσετε τις αναλογίες που σας δίνονται:
ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Tο 1 κουταλάκι μείγμα για μηλόπιτα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με:
● 1 κουταλάκι κανέλα
● 1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο.
Iταλικό καρύκευμα
Tο 1/2 κουταλάκι ιταλικό καρύκευμα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με: ● 1/4 κουταλάκι ρίγανη
● 1/4 κουταλάκι μαντζουράνα
● 1/4 κουταλάκι βασιλικό ● 1/8 κουταλάκι φασκόμηλο.
Kαρύκευμα κοτόπουλου
Tο 1 κουταλάκι καρύκευμα για κοτόπουλο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με:
● 3/4 κουταλάκι φασκόμηλο
● 1/4 κουταλάκι θυμάρι.
Πηγή : Vita
seranaki- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Καλώς μας ήρθες. Νομίζω θα βοηθήσει το παραπάνω άρθρο.
seranaki- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Μια χαρά το βρίσκω το άρθρο.
Σε κάθε περίπτωση έχω την εντύπωση ότι πολλοί έχουν δει το έργο «Πολίτική κουζίνα».
Κάποια στιγμή αναφέρθηκε κανέλα στα κεφτεδάκια!!!!
Προσωπικά αυτό ακριβώς ψάχνω. Ψάχνω να βρω κάποιον που να θέλει να μοιραστεί μια συνταγή που δοκίμασε βάζοντας κάποιο διαφορετικό μπαχαρικό ή συνδυασμό μπαχαρικών και πέτυχε!!
Ναι φυσικά ψάχνω την εύκολη λύση διότι δεν είμαι σεφ να πειραματίζομαι ούτε μπορώ να πηγαίνω συχνά σε εστιατόρια μεγάλων σεφ και μαγείρων.
Ούτε έχω την δυνατότητα να πειραματίζομαι με κεφτεδάκια καθημερινά και κάποια στιγμή να πετύχω μια καινούργια γεύση!! Άλλωστε επειδή ποτέ δεν πετύχαμε τα κεφτεδάκια ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου τα έχουμε βγάλει από την λίστα μας!!
Και δεν μιλάω μόνο για την γεύση. Στα κεφτεδάκια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η υφή τους. Να είναι μαλακά, σφιχτά και ελαστικά ταυτόχρονα το ίδιο και στα μπιφτέκια!!
Οπότε, χρειάζεται η σωστή αναλογία ψωμιού, τι ψωμί να είναι, τι κιμάς, πόσα είδη κρεάτων στον κιμά, αλλά και αυτό το κάτι που τα κάνει ελαστικά και χρόνια τώρα το «ψάχνω»
Πάντως εδώ είμαστε αρκετοί ώστε να ακουστούν πολλές γνώμες και ο καθένας μας να φτάσει εκεί που θέλει .
Μου έδωσες ιδέα να ζητήσω συμβουλές για κεφτεδάκια!!!!
Σε κάθε περίπτωση έχω την εντύπωση ότι πολλοί έχουν δει το έργο «Πολίτική κουζίνα».
Κάποια στιγμή αναφέρθηκε κανέλα στα κεφτεδάκια!!!!
Προσωπικά αυτό ακριβώς ψάχνω. Ψάχνω να βρω κάποιον που να θέλει να μοιραστεί μια συνταγή που δοκίμασε βάζοντας κάποιο διαφορετικό μπαχαρικό ή συνδυασμό μπαχαρικών και πέτυχε!!
Ναι φυσικά ψάχνω την εύκολη λύση διότι δεν είμαι σεφ να πειραματίζομαι ούτε μπορώ να πηγαίνω συχνά σε εστιατόρια μεγάλων σεφ και μαγείρων.
Ούτε έχω την δυνατότητα να πειραματίζομαι με κεφτεδάκια καθημερινά και κάποια στιγμή να πετύχω μια καινούργια γεύση!! Άλλωστε επειδή ποτέ δεν πετύχαμε τα κεφτεδάκια ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου τα έχουμε βγάλει από την λίστα μας!!
Και δεν μιλάω μόνο για την γεύση. Στα κεφτεδάκια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η υφή τους. Να είναι μαλακά, σφιχτά και ελαστικά ταυτόχρονα το ίδιο και στα μπιφτέκια!!
Οπότε, χρειάζεται η σωστή αναλογία ψωμιού, τι ψωμί να είναι, τι κιμάς, πόσα είδη κρεάτων στον κιμά, αλλά και αυτό το κάτι που τα κάνει ελαστικά και χρόνια τώρα το «ψάχνω»
Πάντως εδώ είμαστε αρκετοί ώστε να ακουστούν πολλές γνώμες και ο καθένας μας να φτάσει εκεί που θέλει .
Μου έδωσες ιδέα να ζητήσω συμβουλές για κεφτεδάκια!!!!
KITSOS- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 13
Registration date : 14/01/2011
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Την κανέλλα στα κεφτεδάκια δεν την προτιμώ, αν και έχω ρίζες πολίτικες. Στις συνταγές με τα κρεατικά θα δεις συνταγές για κεφτεδάκια διαφορετικές μεταξύ τους και μπορείς να διαλέξεις κάποια να δοκιμάσεις ανάλογα με το γούστο σου. Και μια και το έφερε η κουβέντα για κιμάδες δες και αυτή τη συνταγή για κεμπαπ με διαφορετικά μπαχαρικά από ότι συνήθως
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Να γράψω κάτι που το έχω αποθημένο, μέρες που είναι και όλες θα ασχοληθούμε με βασιλόπιτες και τσουρέκια.
Είναι σαφώς κατώτερα τα έτοιμα τριμμένα κακουλέ και μαχλέπια από τα δικά μας σπιτικά. Δεν είναι μόνο το ότι έχουν πιο αδύνατο άρωμα, έχουν και διαφορετική γεύση. Το λέω από προσωπική πείρα. Μπορεί να είναι μπελάς το χτύπημα στο γουδί, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει πλήρως!
Είναι σαφώς κατώτερα τα έτοιμα τριμμένα κακουλέ και μαχλέπια από τα δικά μας σπιτικά. Δεν είναι μόνο το ότι έχουν πιο αδύνατο άρωμα, έχουν και διαφορετική γεύση. Το λέω από προσωπική πείρα. Μπορεί να είναι μπελάς το χτύπημα στο γουδί, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει πλήρως!
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
κιτσο θα σου πω κάποια μυστικά για να γίνουν μαλακά και γευστικά τα κεφτεδάκια
τ ο κρεμμύδι πρεπει να ειναι αρκετό ,γιατί όπως λένε οι πολίτισσες ο κεφτές και ο ντολμάς θέλουν πολύ κρεμμύδι.
το ψωμί το βρέχομε σε κρασί
απο μυρωδικά βάζομε μα'ι'ντανό.άνηθο.δυόσμο,δεν βάζομε αυγό γιατί σφίγγουν
η αναλογία ψωμιού κιμά ειναι 2 λεπτές φέτες ψωμί,σε μισό κιλό κιμά και το τελευταίο και σημαντικό όταν ζυμώνομε τα κεφτεδάκια βουτάμε συνεχώς τα χέρια μας σε νερό
η συνταγή είναι¨
μισό κιλό κιμάς
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 λεπτές φέτες ψωμί η 1 κουπα βρασμένη πατάτα
2 κ.σ λάδι
απο 1 κ.σ δυόσμο,άνηθο, μα'ι'ντανό
μισό κ.γ σόδα διαλυμμένη σε λίγο χυμό λεμονιού
μισό κ.γ ρίγανη,θυμάρι,πιπέρι.αλάτι
1 κούπα κρασί
1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο (προαιρετικά)
Βρεχω το ψωμί στο κρασί να μαλακώσει.Το στίβω ελαφρά.Ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός τον κιμά πολύ καλά.Προσθέτω τον κιμά και ζυμώνω αρκετά βουτώντας τα χέρια σε νερό ,μέχρι να γίνει μαλακό μίγμά -οχι αραιό.Αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια βάζοντας τα σε μια πιατέλα με νισεστέ.Αλευρ,ωνομε ελαφρά τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζομε σε μέτρια φωτια σε μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου.Βαζομε τα κεφτεδάκια σε χαρτί κουζίνας να τραβήξει το λάδι
σου εύχομαι καλή επιτυχία
τ ο κρεμμύδι πρεπει να ειναι αρκετό ,γιατί όπως λένε οι πολίτισσες ο κεφτές και ο ντολμάς θέλουν πολύ κρεμμύδι.
το ψωμί το βρέχομε σε κρασί
απο μυρωδικά βάζομε μα'ι'ντανό.άνηθο.δυόσμο,δεν βάζομε αυγό γιατί σφίγγουν
η αναλογία ψωμιού κιμά ειναι 2 λεπτές φέτες ψωμί,σε μισό κιλό κιμά και το τελευταίο και σημαντικό όταν ζυμώνομε τα κεφτεδάκια βουτάμε συνεχώς τα χέρια μας σε νερό
η συνταγή είναι¨
μισό κιλό κιμάς
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 λεπτές φέτες ψωμί η 1 κουπα βρασμένη πατάτα
2 κ.σ λάδι
απο 1 κ.σ δυόσμο,άνηθο, μα'ι'ντανό
μισό κ.γ σόδα διαλυμμένη σε λίγο χυμό λεμονιού
μισό κ.γ ρίγανη,θυμάρι,πιπέρι.αλάτι
1 κούπα κρασί
1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο (προαιρετικά)
Βρεχω το ψωμί στο κρασί να μαλακώσει.Το στίβω ελαφρά.Ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός τον κιμά πολύ καλά.Προσθέτω τον κιμά και ζυμώνω αρκετά βουτώντας τα χέρια σε νερό ,μέχρι να γίνει μαλακό μίγμά -οχι αραιό.Αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια βάζοντας τα σε μια πιατέλα με νισεστέ.Αλευρ,ωνομε ελαφρά τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζομε σε μέτρια φωτια σε μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου.Βαζομε τα κεφτεδάκια σε χαρτί κουζίνας να τραβήξει το λάδι
σου εύχομαι καλή επιτυχία
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Madamsophie, καλημέρα! Γιατί σου κάνει εντύπωση??χαχαχ...τωρα θα το είδε για αυτό του απάντησε. Και εσύ αν δεις εδώ μέσα κάτι που σου φαίνεται ενδιαφέρον ή έχεις κάποια απορία μη διστάσεις να σχολιάσεις σε καμία περίπτωση! Είναι ελεύθερα όλα τα θέματα, ας είναι και λίγο παλιά!
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Οσο για αυτό που λες παραπάνω, έχεις απόλυτο δίκιο, ακόμα και όταν παίρνουμε ολόκληρα τα μπαχαρικά μας, τα τρίβουμε τελευταία στιγμή για να μην ξεθυμαίνει το άρωμά τους. Αλλά καμιά φορά στην βιασύνη και την ευκολία μας καταφεύγουμε στις εύκολες λύσεις, είναι θέμα χρόνου πιστεύω, ειδικά για τους εργαζόμενους.
Απ: ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Efik καλημέρα κι από μένα. Ξέρεις είναι το πρώτο forum στο οποίο συμμετέχω, οπότε και δεν ξέρω ακριβώς πώς λειτουργεί. Σ΄ευχαριστώ για τις εξηγήσεις.
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης