Αναζήτηση
Πατατόπιτα με κρέμα
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Πατατόπιτα με κρέμα
Υλικά (για 4-6 άτομα):
(περίπου) 300γρ. ζύμη σφολιάτα
(περίπου) 600γρ. πατάτες
αλάτι
125ml γάλα
125ml κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
12 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν (dijon)
1 κ.σ. ξύδι από βάζο με κάππαρη
1 κ.σ. κάππαρη
14 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. πράσινες ελιές άρμης, κομμένες σε φετάκια
3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό, χτυπημένο με λίγο νερό (για γλασάρισμα)
Εκτέλεση:
Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη ζύμη ξεπαγώστε την από την προηγουμένη αφήνοντάς την στο ψυγείο. Την επομένη βεβαιωθείτε ότι έχει ξεπαγώσει καλά.
Πλύντε καλά τις πατάτες. Βάλτε 1,5 λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα, αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και τότε προσθέτετε 2 κ.γ. αλάτι και τις πατάτες. Αφήστε το νερό να πάρει πάλι βράση, γυρίστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήστε τις πατάτες να βράσουν σκεπασμένες για περίπου 25-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίξτε τις, βάλτε τις πάλι στην κατσαρόλα, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε να ζεσταθούν μέχρι να εμφανισθούν στις άκρες γύρω γύρω φουσκαλίτσες και τότε τραβάτε από τη φωτιά.
Προσθέστε στην κρέμα το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ξύδι της κάππαρης, το ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει η κρέμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό πυρέξ (ή ταψί) διαστάσεων 24εκ. Χ 3εκ. ύψος.
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες πάχους 0.5εκ.
Ανοίγετε λίγο περισσότερο από τη μισή ζύμη σε φύλλο και στρώνετε τον πάτο του πυρέξ.
Τοποθετείτε μια στρώση πατάτες και σκορπίζετε από πάνω την κάππαρη, τις ελιές, τα πράσινα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό. Από πάνω στρώστε τις υπόλοιπες πατάτες και περιχύστε με το μείγμα της κρέμας – λογικά θα φθάσει σχεδόν μέχρι το ύψος της επάνω στρώσης πατάτας.
Περάστε τις άκρες της ζύμης γύρω γύρω με το χτυπημένο αυγό.
Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζετε την επιφάνεια της πίτας. Ενώστε τις άκρες των δυο φύλλων γύρω γύρω να σχηματίσουν έναν κόθρο. Περάστε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αυγό και με ένα πηρούνι (ή τη μύτη ενός μαχαιρού) κάντε λίγες τρυπούλες εδώ κι εκεί.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει ομοιόμορφα.
Αφήστε να σταθεί λίγη ώρα μετά το ψήσιμο και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστή
(περίπου) 300γρ. ζύμη σφολιάτα
(περίπου) 600γρ. πατάτες
αλάτι
125ml γάλα
125ml κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
12 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν (dijon)
1 κ.σ. ξύδι από βάζο με κάππαρη
1 κ.σ. κάππαρη
14 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. πράσινες ελιές άρμης, κομμένες σε φετάκια
3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό, χτυπημένο με λίγο νερό (για γλασάρισμα)
Εκτέλεση:
Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη ζύμη ξεπαγώστε την από την προηγουμένη αφήνοντάς την στο ψυγείο. Την επομένη βεβαιωθείτε ότι έχει ξεπαγώσει καλά.
Πλύντε καλά τις πατάτες. Βάλτε 1,5 λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα, αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και τότε προσθέτετε 2 κ.γ. αλάτι και τις πατάτες. Αφήστε το νερό να πάρει πάλι βράση, γυρίστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήστε τις πατάτες να βράσουν σκεπασμένες για περίπου 25-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίξτε τις, βάλτε τις πάλι στην κατσαρόλα, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε να ζεσταθούν μέχρι να εμφανισθούν στις άκρες γύρω γύρω φουσκαλίτσες και τότε τραβάτε από τη φωτιά.
Προσθέστε στην κρέμα το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ξύδι της κάππαρης, το ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει η κρέμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό πυρέξ (ή ταψί) διαστάσεων 24εκ. Χ 3εκ. ύψος.
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες πάχους 0.5εκ.
Ανοίγετε λίγο περισσότερο από τη μισή ζύμη σε φύλλο και στρώνετε τον πάτο του πυρέξ.
Τοποθετείτε μια στρώση πατάτες και σκορπίζετε από πάνω την κάππαρη, τις ελιές, τα πράσινα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό. Από πάνω στρώστε τις υπόλοιπες πατάτες και περιχύστε με το μείγμα της κρέμας – λογικά θα φθάσει σχεδόν μέχρι το ύψος της επάνω στρώσης πατάτας.
Περάστε τις άκρες της ζύμης γύρω γύρω με το χτυπημένο αυγό.
Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζετε την επιφάνεια της πίτας. Ενώστε τις άκρες των δυο φύλλων γύρω γύρω να σχηματίσουν έναν κόθρο. Περάστε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αυγό και με ένα πηρούνι (ή τη μύτη ενός μαχαιρού) κάντε λίγες τρυπούλες εδώ κι εκεί.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει ομοιόμορφα.
Αφήστε να σταθεί λίγη ώρα μετά το ψήσιμο και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστή
Απ: Πατατόπιτα με κρέμα
T.A.G. εδώ έχουμε μια συνήθεια καλή ή κακή δεν ξέρω...απλά όταν μπαίνουν συνταγές θέλουμε να τις δοκιμάζουμε κιόλας. Εγώ έχω οριστεί ως γενικός δοκιμαστής, ρώτα και τη Ντίνα, φτιάχνει τη συνταγή μετά το τάπερ και μετά καράβι από Κρήτη και πορεία ως το λιμάνι. Ε από το Βέλγιο θα είναι και γρηγορότερα με το αερόπλανο χαχαχα. Συγχαρητήρια μία και μία οι συνταγές σου.
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Πατατόπιτα με κρέμα
Καλησπέρα Νικόλα
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μακάρι να ήταν εύκολο να σας στείλω ένω ταψάκι.... Τώρα που δεν έχουμε και την Ολυμπιακή πλέον για Αθήνα, άστα.... Θα γίνει νια νια΄η πίτα! Ίσως εάν έρθετε παρεούλα προς τα εδώ να σας φιλέψω
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μακάρι να ήταν εύκολο να σας στείλω ένω ταψάκι.... Τώρα που δεν έχουμε και την Ολυμπιακή πλέον για Αθήνα, άστα.... Θα γίνει νια νια΄η πίτα! Ίσως εάν έρθετε παρεούλα προς τα εδώ να σας φιλέψω
Απ: Πατατόπιτα με κρέμα
Nα έρθουμε, να έρθουμε Όχι δε λέμε σε τόσο ευγενικές προσκλήσεις, αλλά πρόσεχε γιατί είμαστε αρπακτικά ...(λιγάκι)
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Πατατόπιτα με κρέμα
Να το πάρω ως απειλή αυτό δηλαδή.... Η χαρά αυτού που μαγειρεύει είναι να βλέπει τις πιατέλες να αδειάζουν....
Απ: Πατατόπιτα με κρέμα
Ακουσα αρπακτικά...και ήρθα!! Τι έγινε, προλαβαίνω ή καπούτ????
Θεϊκή η πατατόπιτα και θα γίνει οπωσδήποτε!
Θεϊκή η πατατόπιτα και θα γίνει οπωσδήποτε!
Απ: Πατατόπιτα με κρέμα
Όχι ρε Έφηη...τι να φτιάχνεις τώρα? Θα πάμε Βέλγιο λέμεεεεεε
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Πατατόπιτα με κρέμα
Πότε φεύγουμε???
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης