Αναζήτηση
ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
+4
ntina
Rena
EfiK
T.A.G
8 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
Το "διαπλοκής" κολλάει στο σχήμα αυτού του παραδοσιακού τσουρεκιού από την Εσθονία. Τώρα, εγώ ούτε που το σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα το επιχειρήσω σπίτι... Όπως δεν είμαι και ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τα γλυκά, γενικότερα, χλωμό το βλέπω.... Εδώ τα δικά μας τσουρέκια και μου φαίνονται βουνό, πόσο μάλλον αυτό το Κρίνγκελ!! Το οποίο, με ενημέρωσαν, έχει και Γερμανική και Δανέζικη εκδοχή. Δοκίμασα λοιπόν το Κρίνγκελ πέρισυ πρώτη φορά στο γραφείο όταν είχαμε "ημέρα κέικ" (με αφορμή μια συνάντηση που είχαν όλα τα τμήματα - με άλλα λόγια ευκαιρίες ψάχνουμε πάντα για να μαγειρεύουμε και να μαζευόμαστε να ..... τα τρώμε!!!). Ήταν πράγματι νόστιμο (για κάποιον σαν εμένα που δεν του αρέσουν τα τσουρεκοειδή, είναι μεγάλη κουβέντα αυτό που λέω...) και βασικά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το σχήμα του. Ίσως τελικά αυτό είναι που με φοβίζει και δεν αποφάσισα να το φτιάξω σπίτι μέχρι τώρα. Εννοείται βέβαια ότι ζήτησα τη συνταγή για να τη βάλω στο blog (έπρεπε να κάνω ανταλλαγή με τη συνταγή της μαγειρίτσας της μαμάς μου....). Τέλος πάντων, όσες είστε έμπειρες με τα γλυκά σας λέω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Όσο για τις φωτογραφίες, τις βρήκα σε Εσθονική ιστοσελίδα που μου σύστησε η συνάδελφος
Υλικά (για ένα Κρίνγκελ)
Για τη ζύμη:
40γρ. φρέσκια μαγιά (ή 20γρ. ξηρή)
1 κ.σ. ζάχαρη
250ml γάλα, χλιαρό
2 κρόκοι αυγών
50γρ. βούτυρο, λιωμένο
600-700γρ. αλεύρι (η συνάδελφος είπε πως της παίρνει 600γρ. και συνηθίζει να βάζει 1/3 αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2/3 δυνατό αλεύρι)
1κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
100γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
3 χούφτες σταφίδες, μουλιασμένες σε ζεστό νερό
10 κ.γ. ζάχαρη
λίγη κανέλλα σκόνη
Για το γλάσο (προαιρετικά):
150γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 50% περιεκτικότητα σε κακάο) [Εκείνη χρησιμοποιεί μισή μαύρη και μισή σοκολάτα γάλακτος]
75γρ. βούτυρο
Μέθοδος:
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε εκεί το χλιαρό γάλα και τους κρόκους. Ανακατέψτε στη συνέχεια το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και ζυμώστε καλά.
Σχηματίστε μια μπάλα με τη ζύμη, σκεπάστε με καθαρή πετσέτα κι αφήστε σε ζεστό μέρος από 30 λεπτά έως και 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Αλευρώστε μια καθαρή επιφάνεια. Πάρτε τη ζύμη από το μπωλ, "χτυπήστε" τη στην επιφάνεια και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε πάχος 1εκ. Απλώστε το μαλακωμένο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, σκορπίστε τις σταφίδες και από πάνω πασπαλίστε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και κόψτε το μισό, κατά μήκος, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στρίψτε τη ζύμη μαζί, σηκώνοντας το κάθε μισό πάνω από το άλλο μισό με τη σειρά. Θα δείτε πως θα σχηματισθούν "πιέτες" (βλ. φωτό).
Κανονικά, στην πρωτότυπη συνταγή τραβάνε τη ζύμη με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουν ένα κεφαλαίο γράμμα "Β". Η πιο συνηθισμένη όμως μορφή του είναι να ενώσετε απλώς τις άκρες της ζύμης και να σχηματίσετε ένα στεφάνι, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ρηχό βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Όσο το τσουρέκι ψήνεται ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας, λιώνοντας σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο.
Μόλις το τσουρέκι είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο, το βάζετε σε μεγάλη πιατέλα και το περιχύνετε με τη σως σοκολάτας.
Υλικά (για ένα Κρίνγκελ)
Για τη ζύμη:
40γρ. φρέσκια μαγιά (ή 20γρ. ξηρή)
1 κ.σ. ζάχαρη
250ml γάλα, χλιαρό
2 κρόκοι αυγών
50γρ. βούτυρο, λιωμένο
600-700γρ. αλεύρι (η συνάδελφος είπε πως της παίρνει 600γρ. και συνηθίζει να βάζει 1/3 αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2/3 δυνατό αλεύρι)
1κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
100γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
3 χούφτες σταφίδες, μουλιασμένες σε ζεστό νερό
10 κ.γ. ζάχαρη
λίγη κανέλλα σκόνη
Για το γλάσο (προαιρετικά):
150γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 50% περιεκτικότητα σε κακάο) [Εκείνη χρησιμοποιεί μισή μαύρη και μισή σοκολάτα γάλακτος]
75γρ. βούτυρο
Μέθοδος:
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε εκεί το χλιαρό γάλα και τους κρόκους. Ανακατέψτε στη συνέχεια το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και ζυμώστε καλά.
Σχηματίστε μια μπάλα με τη ζύμη, σκεπάστε με καθαρή πετσέτα κι αφήστε σε ζεστό μέρος από 30 λεπτά έως και 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Αλευρώστε μια καθαρή επιφάνεια. Πάρτε τη ζύμη από το μπωλ, "χτυπήστε" τη στην επιφάνεια και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε πάχος 1εκ. Απλώστε το μαλακωμένο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, σκορπίστε τις σταφίδες και από πάνω πασπαλίστε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και κόψτε το μισό, κατά μήκος, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Στρίψτε τη ζύμη μαζί, σηκώνοντας το κάθε μισό πάνω από το άλλο μισό με τη σειρά. Θα δείτε πως θα σχηματισθούν "πιέτες" (βλ. φωτό).
Κανονικά, στην πρωτότυπη συνταγή τραβάνε τη ζύμη με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουν ένα κεφαλαίο γράμμα "Β". Η πιο συνηθισμένη όμως μορφή του είναι να ενώσετε απλώς τις άκρες της ζύμης και να σχηματίσετε ένα στεφάνι, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ρηχό βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Όσο το τσουρέκι ψήνεται ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας, λιώνοντας σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο.
Μόλις το τσουρέκι είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο, το βάζετε σε μεγάλη πιατέλα και το περιχύνετε με τη σως σοκολάτας.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
Καλησπέρα κορίτσια αν και δεν είστε online, απ' ότι βλέπω
Είναι φοβερό, δεν συμφωνείτε; Αλλά κι από γεύση σκίζει, σας το λέω εγώ που τέτοιου είδους γλυκά δεν τα πλησιάζω (ευτυχώς δηλαδή διότι θα χρειαζόμουν τριπλή θέση στο αεροπλάνο ή ιδιωτικό τζετ! ) Κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο και διάθεση τολμήστε το, μέχρι κι εγώ λέω να το επιχειρήσω όταν επιστρέψω.
Είναι φοβερό, δεν συμφωνείτε; Αλλά κι από γεύση σκίζει, σας το λέω εγώ που τέτοιου είδους γλυκά δεν τα πλησιάζω (ευτυχώς δηλαδή διότι θα χρειαζόμουν τριπλή θέση στο αεροπλάνο ή ιδιωτικό τζετ! ) Κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο και διάθεση τολμήστε το, μέχρι κι εγώ λέω να το επιχειρήσω όταν επιστρέψω.
Απ: ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
μονο φοβερό ,τέλειο και όχι δύσκολο στην παρασκευή του
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
VIVIAN- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 242
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Registration date : 19/10/2010
Απ: ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
Αν ήταν όλες οι διαπλοκές σαν την φωτογραφία θα είχαμε γίνει όλοι οι Έλληνες τετράπαχοι. Επειδή μου αρέσουν πολύ τα τσουρέκια να τα καταβροχθίζω αλλά ουχί να τα ζυμώνω μου σερβίρετε μια διαπλοκή παρακαλώ?
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
Μόλις τα έφτιαξα , είναι πανεύκολα . τα περιμένω λίγο να ξαναφουσκώσουν και θα τα ψήσω . είναι πιο εύκολα απο τα δικά μας τα τσουρέκια.
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
Καλοφάγωτα!!!! Και του χρόνου
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
Τελειο μπραβο κοριτσια Καλο Πασχα!!!!!
maggy- New Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1
Registration date : 04/03/2011
Απ: ΚΡΙΝΓΚΕΛ - ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ "ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ"...
δεν πέτυχαν.... Εγιναν καταπληκτικά στην εμφάνιση και στη γεύση,αλλά ξεροψήθηκαν και δεν φούσκωσαν οι πιέτες με αποτέλεσμα στο εσωτερικό να μείνει άψητο. Τί εκανα λάθος?
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Παρόμοια θέματα
» Εύκολο Τσουρέκι
» ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
» EΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2
» Τσουρέκι σττον αρτοπαρασκευαστή
» Παγωτό τσουρέκι
» ΠΟΥΛΛΑ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
» EΚΜΕΚ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2
» Τσουρέκι σττον αρτοπαρασκευαστή
» Παγωτό τσουρέκι
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης