Αναζήτηση
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
Μια κλασσική μεσογειακή τάρτα που τη φτιάχνουν κυρίως τις ημέρες του Πάσχα σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας και της Ν. Γαλλίας και είναι και μια καλή λύση για όσους δεν τρώνε κρέας
Υλικά (για 8 άτομα)
Για τη ζύμη:
450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεσαία αυγά, ελαφρά χτυπημένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
225γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον εάν χρειασθεί
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
400γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
400γρ. μικρές καρδιές αγκινάρας, κομμένες στα δυο (κατεψυγμένες)
6 μεσαία αυγά (βρασμένα για μόλις 6 λεπτά)
Μέθοδος:
Προετοιμάστε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα. Τρίψτε, με τα δάχτυλά σας, το αλεύρι με το βούτυρο μεταξύ τους μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Ανακατέψτε το μείγμα με τα αυγά, το ελαιόλαδο και το αλάτι - εάν η ζύμη σας φανεί πολύ τριφτή, προσθέστε 1 κ.σ. ζεστό νερό. Τυλίξτε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή και μέχρι για μια μέρα πριν τη χρειασθείτε.
Όταν είστε έτοιμοι, ζεσταίνετε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρετε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σωτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ.
Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνετε ακόμα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε το σπανάκι σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίξτε κάθε δόση από το σωταρισμένο σπανάκι σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά (ίσως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι μετά τη δεύτερη δόση σωταρίσματος).
Όταν έχετε σωτάρει όλο το σπανάκι, ζεσταίνετε ακόμα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε τις αγκινάρες για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο.
Ρίξτε τις αγκινάρες και το στραγγισμένο σπανάκι στο μπωλ με τα κρεμμύδια, ανακατέψτε καλά και προσθέστε μπόλικο πιπέρι κι αρκετό αλάτι. Σκεπάστε το μπωλ κι αφήστε να κρυώσουν τα υλικά.
Όπως είπα παραπάνω, τα αυγά πρέπει να βράσουν μόνο για 6 λεπτά γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται και μέσα στην τάρτα. Μόλις είναι έτοιμα, λοιπόν, τα καθαρίζετε, τα βάζετε σε ένα μπωλ γεμάτο με κρύο νερό και τα κρατάτε στο ψυγείο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Χωρίστε τη ζύμη σε δυο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Με έναν πλάστη ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε δίσκο διαμ. 35εκ. και το άλλο κομμάτι σε δίσκο διαμ. 30εκ. Κόψτε τα κομμάτια που περισσεύουν με ένα μαχαίρι και φυλάξτε τα στην άκρη για αργότερα.
Βουτυρώστε ελαφρά μια ρηχή στρογγυλή φόρμα, με αποσπώμενο πάτο, διαμ. 25εκ. και στρώστε στον πάτο τον μεγαλύτερο από τους δυο δίσκους ζύμης, φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα τα πλαϊνά και να φτάσει μέχρι την άκρη της φόρμας χωρίς να προεξέχει. Εάν δείτε ότι η ζύμη ραγίζει την ώρα που τη στρώνετε καλύψτε με μικρά κομματάκια από αυτά που σας περίσσεψαν νωρίτερα.
Απλώστε στη ζύμη τη γέμιση των λαχανικών να πάει παντού. Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο και σκουπίστε τα καλά. Κόψτε τα στα δυο, κατά μήκος, και σπρώξτε τα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, μέσα στη γέμιση. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε με ομοιόμορφο τρόπο πάνω στη γέμιση.
Με ένα πινελάκι περάστε το χύλος της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε τον άλλο δίσκο ως κάλυμμα ενώνοντας προσεχτικά τα δυο κομμάτια ζύμης και κλείνοντας τη γέμιση ερμητικά.
Αλοίψτε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της τάρτας, τρυπήστε ελαφρά με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού τη ζύμη σε δυο-τρία σημεία και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά.
Επειδή η γέμιση είναι σχεδόν ψημένη δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, μόνο αρκετός ώστε η ζύμη να ψηθεί όπως πρέπει.
Αφήστε την τάρτα να σταθεί για λίγη ώρα και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά (για 8 άτομα)
Για τη ζύμη:
450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεσαία αυγά, ελαφρά χτυπημένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
225γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον εάν χρειασθεί
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
400γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
400γρ. μικρές καρδιές αγκινάρας, κομμένες στα δυο (κατεψυγμένες)
6 μεσαία αυγά (βρασμένα για μόλις 6 λεπτά)
Μέθοδος:
Προετοιμάστε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα. Τρίψτε, με τα δάχτυλά σας, το αλεύρι με το βούτυρο μεταξύ τους μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Ανακατέψτε το μείγμα με τα αυγά, το ελαιόλαδο και το αλάτι - εάν η ζύμη σας φανεί πολύ τριφτή, προσθέστε 1 κ.σ. ζεστό νερό. Τυλίξτε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή και μέχρι για μια μέρα πριν τη χρειασθείτε.
Όταν είστε έτοιμοι, ζεσταίνετε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρετε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σωτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ.
Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνετε ακόμα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε το σπανάκι σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίξτε κάθε δόση από το σωταρισμένο σπανάκι σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά (ίσως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι μετά τη δεύτερη δόση σωταρίσματος).
Όταν έχετε σωτάρει όλο το σπανάκι, ζεσταίνετε ακόμα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε τις αγκινάρες για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο.
Ρίξτε τις αγκινάρες και το στραγγισμένο σπανάκι στο μπωλ με τα κρεμμύδια, ανακατέψτε καλά και προσθέστε μπόλικο πιπέρι κι αρκετό αλάτι. Σκεπάστε το μπωλ κι αφήστε να κρυώσουν τα υλικά.
Όπως είπα παραπάνω, τα αυγά πρέπει να βράσουν μόνο για 6 λεπτά γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται και μέσα στην τάρτα. Μόλις είναι έτοιμα, λοιπόν, τα καθαρίζετε, τα βάζετε σε ένα μπωλ γεμάτο με κρύο νερό και τα κρατάτε στο ψυγείο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Χωρίστε τη ζύμη σε δυο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Με έναν πλάστη ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε δίσκο διαμ. 35εκ. και το άλλο κομμάτι σε δίσκο διαμ. 30εκ. Κόψτε τα κομμάτια που περισσεύουν με ένα μαχαίρι και φυλάξτε τα στην άκρη για αργότερα.
Βουτυρώστε ελαφρά μια ρηχή στρογγυλή φόρμα, με αποσπώμενο πάτο, διαμ. 25εκ. και στρώστε στον πάτο τον μεγαλύτερο από τους δυο δίσκους ζύμης, φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα τα πλαϊνά και να φτάσει μέχρι την άκρη της φόρμας χωρίς να προεξέχει. Εάν δείτε ότι η ζύμη ραγίζει την ώρα που τη στρώνετε καλύψτε με μικρά κομματάκια από αυτά που σας περίσσεψαν νωρίτερα.
Απλώστε στη ζύμη τη γέμιση των λαχανικών να πάει παντού. Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο και σκουπίστε τα καλά. Κόψτε τα στα δυο, κατά μήκος, και σπρώξτε τα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, μέσα στη γέμιση. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε με ομοιόμορφο τρόπο πάνω στη γέμιση.
Με ένα πινελάκι περάστε το χύλος της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε τον άλλο δίσκο ως κάλυμμα ενώνοντας προσεχτικά τα δυο κομμάτια ζύμης και κλείνοντας τη γέμιση ερμητικά.
Αλοίψτε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της τάρτας, τρυπήστε ελαφρά με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού τη ζύμη σε δυο-τρία σημεία και ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά.
Επειδή η γέμιση είναι σχεδόν ψημένη δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, μόνο αρκετός ώστε η ζύμη να ψηθεί όπως πρέπει.
Αφήστε την τάρτα να σταθεί για λίγη ώρα και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου
Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
Mε αγκινάρα η γέμιση ε? Δε το είχα ξανακούσει και δε μπορώ να φανταστώ γεύση, και μόνο όμως που έχει τα αυγά μου αρέσει.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
Εγώ δεν είμαι φαν της αγκινάρας γενικότερα, αλλά μια φορά που έφτιαξα την τάρτα είδα ότι η γεύση της δεν σκεπάζει τις υπόλοιπες και ως τάρτα μου άρεσε ιδιαίτερα. Νομίζω είναι και μια καλή πασχαλιάτικη εναλλακτική για όσους είναι χορτοφάγοι.
Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
Πολλά υποσχόμενη. Η πεθερά μου φτιάχνει αγκιναρόπιτα με τυριά διάφορα, κρέμα κι άνηθο υπέροχη. Μη τη φοβηθείτε αν δεν τρώτε αγκινάρα δε φαίνεται καθόλου και αυτή εδώ με τοσα υλικά θα είναι το κάτι άλλο.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
Πολύ ωραία τάρτα. Και οι αγγινάρες μου αρέσουν, και το σπανάκι μου αρέσει, τα βρασμένα αυγά που ψήνονται δεν μου αρέσουν (όπως και στο ρολό κιμά) αλλά δεν πειράζει. Φαντάζομαι μπορεί να γίνει και χωρίς.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
Η συνταγή κανονικά είναι Πασχαλινή με τα αυγά μέσα... αλλά είπαμε, περί ορέξεως.... Καλή επιτυχία εάν τη φτιάξεις
Παρόμοια θέματα
» ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
» Σοκολατένιες φωλιές πουλιών. Πασχαλινή κατασκευή για παιδιά.
» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ
» ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
» Πώς να στολίσετε μια πασχαλινή λαμπάδα
» Σοκολατένιες φωλιές πουλιών. Πασχαλινή κατασκευή για παιδιά.
» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ
» ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
» Πώς να στολίσετε μια πασχαλινή λαμπάδα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης