Αναζήτηση
ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
2 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
Μια από τις πολλές παραδοσιακές πασχαλινές πίτες από την Ιταλία. Πραγματικά νοστιμότατη!
Υλικά (για 8-10 άτομα):
95γρ. ζάχαρη άχνη + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα
3 μεγάλα αυγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
425γρ. τυρί ρικότα, πλήρη λιπαρά
175γρ. βρασμένο ρύζι, μικρόκοκο (π.χ. αυτό για ρυζόγαλο)
55γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
6 φύλλα κρούστας (να έχουν αποψυχθεί)
85γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Μέθοδος:
Στο μπωλ του μίξερ ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τυρί και χτυπήστε μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Προσθέστε το ρύζι και τα κουκουνάρια και ανακατέψτε ελαφρά. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ºC.
Βουτυρώστε ελαφρά ένα στρογγυλό πυρέξ (ή ταψί) διαμέτρου 22-23 εκ.
Στρώστε ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού που να καλύπτει και τα πλαϊνά του, αφήνοντας το φύλλο να κρεμάει απ' έξω. Βουτυρώστε με ένα πινελάκι το φύλλο. Βάλτε από πάνω το επόμενο φύλλο αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση από το πρώτο, σταυρωτά.
Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο και με τα επόμενα φύλλα, αλλάζοντας τη φορά τους κάθε φορά και αλοίφοντάς τα όλα με βούτυρο.
Ρίξτε το μείγμα του τυριού στο ταψί και στρώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Φέρτε προς τα μέσα τα φύλλα που κρεμάνε και σκεπάστε τελείως τη γέμιση. Βουτυρώστε καλά την επιφάνεια των φύλλων.
Ψήστε την πίτα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να έχει πήξει η γέμιση.
Βάλτε το ταψί σε μια σχάρα κι αφήστε την πίτα να κρυώσει τελείως. Πασπαλίστε την επιφάνεια με την επιπλέον ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Σημ.: Στη φωτογραφία έχει αφαιρεθεί λίγη από την επιφάνεια του φύλλου ώστε να μπορέσει να φανεί η γέμιση καλύτερα.
Υλικά (για 8-10 άτομα):
95γρ. ζάχαρη άχνη + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα
3 μεγάλα αυγά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
425γρ. τυρί ρικότα, πλήρη λιπαρά
175γρ. βρασμένο ρύζι, μικρόκοκο (π.χ. αυτό για ρυζόγαλο)
55γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
6 φύλλα κρούστας (να έχουν αποψυχθεί)
85γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Μέθοδος:
Στο μπωλ του μίξερ ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τυρί και χτυπήστε μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Προσθέστε το ρύζι και τα κουκουνάρια και ανακατέψτε ελαφρά. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ºC.
Βουτυρώστε ελαφρά ένα στρογγυλό πυρέξ (ή ταψί) διαμέτρου 22-23 εκ.
Στρώστε ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού που να καλύπτει και τα πλαϊνά του, αφήνοντας το φύλλο να κρεμάει απ' έξω. Βουτυρώστε με ένα πινελάκι το φύλλο. Βάλτε από πάνω το επόμενο φύλλο αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση από το πρώτο, σταυρωτά.
Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο και με τα επόμενα φύλλα, αλλάζοντας τη φορά τους κάθε φορά και αλοίφοντάς τα όλα με βούτυρο.
Ρίξτε το μείγμα του τυριού στο ταψί και στρώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Φέρτε προς τα μέσα τα φύλλα που κρεμάνε και σκεπάστε τελείως τη γέμιση. Βουτυρώστε καλά την επιφάνεια των φύλλων.
Ψήστε την πίτα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να έχει πήξει η γέμιση.
Βάλτε το ταψί σε μια σχάρα κι αφήστε την πίτα να κρυώσει τελείως. Πασπαλίστε την επιφάνεια με την επιπλέον ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Σημ.: Στη φωτογραφία έχει αφαιρεθεί λίγη από την επιφάνεια του φύλλου ώστε να μπορέσει να φανεί η γέμιση καλύτερα.
Απ: ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
Ωραία πίτα και ασυνήθιστη με το ρύζι στη γέμιση. Καλά έκανες κι έβγαλες το φύλλο να τη δούμε και μέσα.
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
Καλημέρα anastazie! Ναι, πράγματι είναι ασυνήθιστη πίτα. Όχι πολύ γλυκιά, νόστιμη και ελαφριά. Τη φωτογραφία μου την έστειλε η Ιταλίδα συνάδελφος που μου έδωσε και τη συνταγή της γιαγιάς της. Είναι μια πίτα που συνηθίζουν σε διάφορα μέρη της Ιταλίας (με μικρές διαφορές ίσως από περιοχή σε περιοχή, όπως γίνεται και με πολλές δικές μας πίτες) και στο σπίτι τους τη φτιάχνουν κάθε Πάσχα αλλά και σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις όπως αραβώνες, βαφτίσια κλπ. Κάθε τόπος με τις παραδόσεις του...
Παρόμοια θέματα
» ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΛΤΣΑ BBQ
» Γλυκιά φοκάτσα με κεράσια και βερύκοκα
» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ
» Πασχαλινή σελίδα
» ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
» Γλυκιά φοκάτσα με κεράσια και βερύκοκα
» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ
» Πασχαλινή σελίδα
» ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΑΡΤΑ "ΡΙΒΙΕΡΑ"
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης