delicieuses
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ Empty ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Δημοσίευση από T.A.G Παρ Απρ 08, 2011 11:36 pm

Μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή για πίτα που σερβίρουν σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας το Πάσχα. Η πίτα αυτή έχει μια ασυνήθιστη ζύμη και είναι πραγματικά εξαιρετική. Για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα ώστε το φύλλο να μείνει τραγανό και τριφτό, αφού μαγειρέψετε το σπανάκι περάστε το από ένα τουλουπάνι για να στραγγίξει όλα τα υγρά του πριν το προσθέσετε στη γέμιση

Υλικά (για 8 άτομα)

Για τη ζύμη:

8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
120γρ. τυρί κρέμα (απλή γεύση), σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος, παχύρρευστη
1 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα
1/2 κ.γ. χοντροτριμμένο αλάτι

Για τη γέμιση:
850γρ. φύλλα σπανάκι, καλά πλυμένα αλλά μην τα στεγνώσετε
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 μεγάλα αυγά
450γρ. φρέσκο τυρί ρικότα
1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα (ή πεκορίνο)
1 1/2 κ.γ. χοντροτριμμένο αλάτι
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
225γρ. βρασμένο ζαμπόν, κομμένο σε μικρούς κύβους

Εκτέλεση:
Στο μπωλ ενός μίξερ χτυπάτε το βούτυρο μαζί με το τυρί κρέμα μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε ξανά με την παλμική κίνηση. Προσθέστε τη 1 1/2 κούπα αλεύρι και το αλάτι και ξανά με την παλμική κίνηση χτυπάτε τα υλικά μέχρι να σχηματισθεί μια μπάλα ζύμης.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για λίγα λεπτά. Χωρίστε τη ζύμη στα δυο, πιέστε το κάθε κομμάτι σε δίσκο και τυλίγετε ξεχωριστά με διαφανή μεμβράνη. Βάζετε στο ψυγείο και αφήνετε για τουλάχιστον 1 ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βάλτε το σπανάκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με το καπάκι κι αφήνετε να μαραθεί για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Το μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνετε να κρυώσει. Το βάζετε σε ένα τουλουπάνι και το στείβετε πολύ καλά (θα πρέπει να μείνουν 2 κούπες σπανάκι) και το χοντροκόβετε.

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σωτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη σκουρίνει. Τραβήξτε από τη φωτιά κι αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπήστε ελαφρά 2 από τα αυγά. Προσθέστε τη ρικότα, την παρμεζάνα, αλατοπίπερο κι ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίξτε το σπανάκι με τα κρεμμύδια, το ζαμπόν κι ανακατεύετε και πάλι πολύ καλά.

Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τον πρώτο δίσκο ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 33εκ. Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23εκ. και στρώνετε καλά στον πάτο και τα πλαϊνά αφήνοντας την περίσσια ζύμη έξω από το χείλος του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι "πάρτε" γύρω γύρω την περίσσια ζύμη αφήνοντας όμως 2,5εκ.

Ρίχνετε πάνω στο φύλλο τη γέμιση και τη στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Τραβάτε προς τα μέσα την ζύμη που περισσεύει έξω από το ταψί.

Ανοίγετε το δεύτερο δίσκο ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 33εκ. και πάλι. Σκεπάζετε με αυτό τη γέμιση και κόβετε την περίσσια ζύμη αφήνοντας 0,5εκ. το οποίο σπρώχνετε προς τα μέσα γύρω γύρω από την πίτα ώστε να σφραγισθεί η γέμιση. Τσιμπάτε τις άκρες ελαφρά γύρω γύρω με τα δάχτυλά σας.

Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνετε προσεχτικά λίγες χαρακιές εδώ κι εκεί στην επιφάνεια του φύλλου. Χτυπήστε το τρίτο αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινελάκι περάστε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα ομοιόμορφα.

Αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά και μετά σερβίρετε.
T.A.G
T.A.G
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 436
Τόπος : Βέλγιο
Registration date : 18/03/2011

http://www.beingalwayshungry.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ Empty Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Δημοσίευση από Rena Σαβ Απρ 09, 2011 10:28 am

Με εξιτάρει να τη δοκιμάσω. Πρώτη φορά είδα σε ζύμη κρέμα γάλακτος και τυρί κρέμα. Αυτό με το σπανάκι το κάνω κι εγώ (συνήθως σε λεπτή σίτα) γιατί πάντα βγάζει υγρά. Κοντεύει το Πάσχα τελικά ε? Πως πέρασαν οι μέρες.... ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ 487196
Rena
Rena
Admin
Admin

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ Empty Απ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Δημοσίευση από T.A.G Σαβ Απρ 09, 2011 12:22 pm

Κι εγώ με τη η ζύμη ήταν που ξαφνιάστηκα και ενθουσιάστηκα. Ασυνήθιστη εκδοχή ζύμης. Κι έχεις δίκιο για το σπανάκι διότι όσο και να το αφήσεις να στραγγίξει ή να το πιέσεις στις παλάμες πάλι αφήνει υγρά
T.A.G
T.A.G
SuperiorMember
SuperiorMember

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 436
Τόπος : Βέλγιο
Registration date : 18/03/2011

http://www.beingalwayshungry.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης