Αναζήτηση
ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
Αυτή τη συνταγή την πρωτοδοκίμασα σε οικογενειακή συνάθροιση στην Αγγλία όπου μπορεί να μη γνωρίζουν τι θα πει "αρνάκι σούβλας" αλλά ξέρουν τι θα πει "νόστιμο αρνάκι"... Το κρέας ήταν πραγματικά νοστιμότατο και έλιωνε στο στόμα. Το μυστικό του πιστεύω ήταν (πέρα από την ποιότητα) το πολύωρο, σε χαμηλή θερμοκρασία, ψήσιμο στο φούρνο. Όσοι από εσάς δεν θα έχουν την τύχη να φάνε αρνάκι στη σούβλα, κι αν δεν έχετε ήδη κάνει τα σχέδιά σας, ακολουθήστε αυτή τη συνταγή και δεν θα απογοητευθείτε
Υλικά (για 6 άτομα):
3 κιλά μπούτι αρνίσιο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια, κομμένο σε λεπτές φέτες
8 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
4 καρότα μικρά, ολόκληρα (αν είναι μεγάλα κόψτε τα στα τέσσερα κατά μήκος)
300ml άσπρο ξηρό κρασί
300ml ζωμό κρέατος, σπιτικό (ή από κύβους)
2 κ.σ. κρασί Μαδέρα (ή μπράντυ Αρμανιάκ)
πιπέρι
αλάτι
κλωναράκια από θυμάρι
Μέθοδος:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 120ºC. Πλύντε, στεγνώστε και αλατοπιπερώστε καλά το κρέας απ' όλες τις πλευρές.
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να χωρέσει ολόκληρο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρέας πολύ καλά απ' όλες τις πλευρές, για 10-15 λεπτά. Θα το σωτάρετε μέχρι να πάρει καλό χρώμα παντού, γιατί αργότερα δεν θα έχει την ευκαιρία να ροδίσει.
Εάν κολλήσει λίγο στην κατσαρόλα προσθέστε λίγο λάδι ακόμα. Στην περίπτωση που μαζευτεί στην κατσαρόλα πολύ λίπος, αφαιρέστε το περισσότερο με μια κουτάλα.
Μόλις το κρέας σωταρισθεί καλά, προσθέστε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα σκόρδα και το θυμάρι κι ανακατεύετε για να σωταρισθούν κι αυτά αρκετά. Σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε κι αφήνετε για λίγο να εξατμισθεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτετε το ζωμό κρέατος.
Δείτε εάν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο αλατοπίπερο, αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια μεταφέρετε το κρέας και τα λαχανικά σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι (ή αλλιώς σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και κλείστε καλά γύρω γύρω για να μην φεύγει ο ατμός).
Βάλτε το ταψί στο φούρνο και αφήστε το κρέας να σιγοψηθεί για 7 ώρες και γυρίστε το μόνο 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ύστερα από 5 ώρες, κανονικά, το κρέας θα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο. Τσεκάρετε εάν έχει μαλακώσει και δεν είναι πλέον ροζ και ξαναβάλτε το στο φούρνο να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Εάν τυχόν δείτε ότι θέλει κι άλλο αφήστε το να ψηθεί ακόμα, πάντα σκεπασμένο.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τα σκόρδα και τα λαχανικά και το κρατάτε ζεστό. Στραγγίξτε τη σάλτσα του σε μια κατσαρολίτσα κι αφαιρέστε το τυχόν λίπος που θα βγει στην επιφάνεια.
Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια καλή βράση και να μειωθεί σε όγκο κατά ένα τέταρτο. Θα δείτε κιόλας ότι θα αρχίσει να πήζει λιγάκι. Δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τη Μαδέρα (ή το Αρμανιάκ) για γεύση.
Βάλτε σε ζεστή σαλτσιέρα και σερβίρετε παρέα με το κρέας το οποίο θα κόψετε σε ασύμμετρα μέτρια κομμάτια.
Υλικά (για 6 άτομα):
3 κιλά μπούτι αρνίσιο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια, κομμένο σε λεπτές φέτες
8 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
4 καρότα μικρά, ολόκληρα (αν είναι μεγάλα κόψτε τα στα τέσσερα κατά μήκος)
300ml άσπρο ξηρό κρασί
300ml ζωμό κρέατος, σπιτικό (ή από κύβους)
2 κ.σ. κρασί Μαδέρα (ή μπράντυ Αρμανιάκ)
πιπέρι
αλάτι
κλωναράκια από θυμάρι
Μέθοδος:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 120ºC. Πλύντε, στεγνώστε και αλατοπιπερώστε καλά το κρέας απ' όλες τις πλευρές.
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να χωρέσει ολόκληρο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρέας πολύ καλά απ' όλες τις πλευρές, για 10-15 λεπτά. Θα το σωτάρετε μέχρι να πάρει καλό χρώμα παντού, γιατί αργότερα δεν θα έχει την ευκαιρία να ροδίσει.
Εάν κολλήσει λίγο στην κατσαρόλα προσθέστε λίγο λάδι ακόμα. Στην περίπτωση που μαζευτεί στην κατσαρόλα πολύ λίπος, αφαιρέστε το περισσότερο με μια κουτάλα.
Μόλις το κρέας σωταρισθεί καλά, προσθέστε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα σκόρδα και το θυμάρι κι ανακατεύετε για να σωταρισθούν κι αυτά αρκετά. Σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε κι αφήνετε για λίγο να εξατμισθεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτετε το ζωμό κρέατος.
Δείτε εάν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο αλατοπίπερο, αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια μεταφέρετε το κρέας και τα λαχανικά σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι (ή αλλιώς σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και κλείστε καλά γύρω γύρω για να μην φεύγει ο ατμός).
Βάλτε το ταψί στο φούρνο και αφήστε το κρέας να σιγοψηθεί για 7 ώρες και γυρίστε το μόνο 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ύστερα από 5 ώρες, κανονικά, το κρέας θα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο. Τσεκάρετε εάν έχει μαλακώσει και δεν είναι πλέον ροζ και ξαναβάλτε το στο φούρνο να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Εάν τυχόν δείτε ότι θέλει κι άλλο αφήστε το να ψηθεί ακόμα, πάντα σκεπασμένο.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τα σκόρδα και τα λαχανικά και το κρατάτε ζεστό. Στραγγίξτε τη σάλτσα του σε μια κατσαρολίτσα κι αφαιρέστε το τυχόν λίπος που θα βγει στην επιφάνεια.
Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια καλή βράση και να μειωθεί σε όγκο κατά ένα τέταρτο. Θα δείτε κιόλας ότι θα αρχίσει να πήζει λιγάκι. Δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τη Μαδέρα (ή το Αρμανιάκ) για γεύση.
Βάλτε σε ζεστή σαλτσιέρα και σερβίρετε παρέα με το κρέας το οποίο θα κόψετε σε ασύμμετρα μέτρια κομμάτια.
Απ: ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
Αυτό το πιάτο κάτι μου κάνει, πολύ ξεχωριστό μου φαίνεται! Σημειώνεται!
Απ: ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
Έφη μου δεν είναι και καμμιά ευφάνταστη συνταγή... Απλά πράγματα που πολλές φορές είναι και τα καλύτερα. Απλώς, νομίζω ότι το κρασί, η καλή ποιότητα του κρέατος και το αργό ψήσιμο είναι που κάνει το πιάτο ιδιαίτερο.
Απ: ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
Για μας που δε θα σουβλίσουμε είναι ότι πρέπει και όπως λες το κρασί και το σιγοψήσιμο θα το κάνει λουκουμάκι.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
Ναι Σοφία μου, δυστυχώς δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια της σούβλας... Οπότε καλό είναι να βρίσκουμε νόστιμες εναλλακτικές
Απ: ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
Μια χαρά το αρνάκι στο φούρνο. Εμένα ο οβελίας μου αρέσει πιο πολύ σαν έθιμο, αλλά πιστεύω ότι το αρνάκι στο φούρνο γίνεται νοστιμότερο. Σίγουρα το αργό ψήσιμο και το καλό κρέας κάνουν τη διαφορά.
Αυτό που με προβληματίζει εδώ είναι το σωτάρισμα γιατί θα έχω μισό αρνάκι + 1 μπούτι και δεν νομίζω ότι θα τα βολέψω στη κατσαρόλα έστω και αν είναι 3 κομμάτια. Αν σωτάρω τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος του ψησίματος αφαιρέσω το αλουμινόχαρτο να ροδίσει το κρέας, λες να στεγνώσει?
Αυτό που με προβληματίζει εδώ είναι το σωτάρισμα γιατί θα έχω μισό αρνάκι + 1 μπούτι και δεν νομίζω ότι θα τα βολέψω στη κατσαρόλα έστω και αν είναι 3 κομμάτια. Αν σωτάρω τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος του ψησίματος αφαιρέσω το αλουμινόχαρτο να ροδίσει το κρέας, λες να στεγνώσει?
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ...
Δεν νομίζω Ειρήνη μου, αλλά δεν χρειάσθηκε να το κάνω έτσι ποτέ οπότε... μην σε πάρω στο λαιμό μου
Παρόμοια θέματα
» ΧΤΑΠΟΔΙ........... ΣΑΝ ΨΗΤΟ
» ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
» Αρνάκι με δεντρολιβανο και κρουστα πιπεριων
» Χταποδάκι ψητό
» Ταλαγάνι σαγανάκι ψητό
» ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
» Αρνάκι με δεντρολιβανο και κρουστα πιπεριων
» Χταποδάκι ψητό
» Ταλαγάνι σαγανάκι ψητό
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης