Αναζήτηση
ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
+2
sofia
Rena
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Από το "τετράδιο" της γιαγιάς.
Θεωρείται ένα από τα πιο νόστιμα Μικρασιάτικα πιάτα.
Για ένα μικρό αρνάκι γάλακτος
Υλικά
1 κιλό ρύζι
1 συκωταριά αρνιού μαζί με το πνευμόνι και τη σπλήνα
250 γρ. κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
4 ποτήρια ζωμός κρέατος
λάδι
μαϊντανός
λίγη μέντα (ή φλισκούνι ή θυμάρι)
αλατοπίπερο
λίγο βούτυρο
(μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά της αρεσκείας σας π.χ μπαχάρι)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε ένα ζωμό από κρέας βοδινό με κόκκαλο ή από συμπυκνωμένο ζωμό (κύβους) περίπου 4 ποτήρια του νερού.
Πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό. Βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε εναλλάξ με δροσερό και ζεστό νερό.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα τσιγαρίζουμε με λάδι αρκετό μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τη συκωταριά με την καρδιά και τη σπλήνα κομμένα σε κομματάκια μικρά (σαν ζάρια) και συνεχίσουμε το τσιγάρισμα. Όταν κρυώσουν λίγο, τα αναμιγνύουμε με το ρύζικαι προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε το αρνί, το οποίο έχουμε πριν αλατοπιπερώσει εσωτερικά και το έχουμε αλλείψει με βούτυρο.
Ράβουμε προσεχτικά και πριν τελειώσει εντελώς το ράψιμο ρίχνουμε μέσα 3 ποτήρια ζωμό κρέατος. Αλείφουμε το αρνί ελαφρά με λάδι και το ψήνουμε στο φούρνο σε σιγανή φωτιά, ποτίζοντας το συχνά με τη σάλτσα του ταψιού όπου θα έχουμε προσθέσει τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο λάδι.
Όταν ψηθεί, ανοίγουμε προσεχτικά το αρνί εκεί που το ράψαμε, αδειάζουμε προσεχτικά τη γέμιση σε μια πιατέλα και κόβουμε το αρνί που το σερβίρουμε μαζί με τη γέμιση.
Το ζωμό που έμεινε στο ταψί μας δεν τον πετάμε. Ξύνουμε το ταψί να βγάλει ότι έχει μείνει προσθέτουμε χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε. Βάζουμε τη σάλτσα μας σε σαλτσιέρα και συνοδεύουμε το αρνάκι.
Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία!
Θεωρείται ένα από τα πιο νόστιμα Μικρασιάτικα πιάτα.
Για ένα μικρό αρνάκι γάλακτος
Υλικά
1 κιλό ρύζι
1 συκωταριά αρνιού μαζί με το πνευμόνι και τη σπλήνα
250 γρ. κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
4 ποτήρια ζωμός κρέατος
λάδι
μαϊντανός
λίγη μέντα (ή φλισκούνι ή θυμάρι)
αλατοπίπερο
λίγο βούτυρο
(μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά της αρεσκείας σας π.χ μπαχάρι)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε ένα ζωμό από κρέας βοδινό με κόκκαλο ή από συμπυκνωμένο ζωμό (κύβους) περίπου 4 ποτήρια του νερού.
Πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό. Βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε εναλλάξ με δροσερό και ζεστό νερό.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα τσιγαρίζουμε με λάδι αρκετό μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τη συκωταριά με την καρδιά και τη σπλήνα κομμένα σε κομματάκια μικρά (σαν ζάρια) και συνεχίσουμε το τσιγάρισμα. Όταν κρυώσουν λίγο, τα αναμιγνύουμε με το ρύζικαι προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε το αρνί, το οποίο έχουμε πριν αλατοπιπερώσει εσωτερικά και το έχουμε αλλείψει με βούτυρο.
Ράβουμε προσεχτικά και πριν τελειώσει εντελώς το ράψιμο ρίχνουμε μέσα 3 ποτήρια ζωμό κρέατος. Αλείφουμε το αρνί ελαφρά με λάδι και το ψήνουμε στο φούρνο σε σιγανή φωτιά, ποτίζοντας το συχνά με τη σάλτσα του ταψιού όπου θα έχουμε προσθέσει τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο λάδι.
Όταν ψηθεί, ανοίγουμε προσεχτικά το αρνί εκεί που το ράψαμε, αδειάζουμε προσεχτικά τη γέμιση σε μια πιατέλα και κόβουμε το αρνί που το σερβίρουμε μαζί με τη γέμιση.
Το ζωμό που έμεινε στο ταψί μας δεν τον πετάμε. Ξύνουμε το ταψί να βγάλει ότι έχει μείνει προσθέτουμε χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε. Βάζουμε τη σάλτσα μας σε σαλτσιέρα και συνοδεύουμε το αρνάκι.
Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Τρι Απρ 19, 2011 3:00 am, 4 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Αν και θέλει το χρόνο του από ότι βλέπω φαίνεται πολύ νόστιμο.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Βαβούρικο αλλά πρέπει να είναι πολύ ζουμερό το κρεατάκι έτσι! Και ξεφεύγεις από τα τετριμμένα! Για φέτος το Πάσχα δεν το βλέπω εκεί που θα είμαστε αλλά θα δοκιμαστεί σίγουρα από την επόμενη φορά! Αχ, αυτές οι γιαγιάδες ....
Απ: ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Μπράβο Ρένα, ανεκτίμητη συνταγή όπως και όσες μας έρχονται από τις χαμένες πατρίδες
Απ: ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
ρενα με λίγωσες ,Μπραβο καταπληκτική συνταγή
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Παρόμοια θέματα
» Αρνάκι με δεντρολιβανο και κρουστα πιπεριων
» Αρνάκι στη λαδόκολλα
» Αρνάκι Τζαλφρέτζι
» ΣΤΗΘΟΣ ΑΡΝΙΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟ
» ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ
» Αρνάκι στη λαδόκολλα
» Αρνάκι Τζαλφρέτζι
» ΣΤΗΘΟΣ ΑΡΝΙΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟ
» ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης