Αναζήτηση
ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
Νόστιμη και εύκολη συνταγή και οπωσδήποτε πιο ελαφριά από τις κλασσικές μιας και δεν χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος ή πολύ βούτυρο.
Υλικά (για 6-8 άτομα):
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο και λίγο επιπλέον
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γ. σπόρους άνηθου
1/2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1.100-1.150γρ. πατάτες για φούρνο
150γρ. τριμμένο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας της επιλογής σας (κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει το σουηδικό Graddost, το δανέζικο Havarti και το κίτρινο μέτριο εγγλέζικο Cheddar)
1-1 1/2 κούπα ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C-180°C και τοποθετείτε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ διαστάσεων 33 Χ 23εκ. κι αφήστε στην άκρη.
Λιώστε 2 κ.σ. βούτυρο σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τους σπόρους άνηθου, το κόλιαδρο και λίγο αλατοπίπερο και σωτάρετε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώστε λίγο ακόμα εάν χρειάζεται. Τραβήξτε από τη φωτιά κι αφήστε για 10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα.
Στο μεταξύ, κόψτε τις πατάτες με ένα κοφτερό μαχαίρι (ή το μαντολίνο) σε ομοιόμορφες φέτες πάχους περίπου 1/2 εκ.
Τακτοποιήστε 1/3 από τις πατάτες στον πάτο του πυρέξ σε μια στρώση (μισοσκεπάζοντας η μια φέτα την άλλη) κι αλατοπιπερώστε. Από πάνω στρώστε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιών κι από πάνω πασπαλίστε με 1/2 κούπα από το τυρί. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και τελειώνετε στην επιφάνεια με μια στρώση πατάτες. Περιχύστε το φαγητό με το ζωμό κοτόπουλου, αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 45-55 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, ο ζωμός τριγύρω να κοχλάζει και να έχει ροδίσει και λιώσει το τυρί.
Αφήνετε να συνέλθει το φαγητό για 10-15 λεπτά και το σερβίρετε ως κυρίως πιάτο παρέα με πράσινη σαλάτα, ως συνοδευτικό για διάφορα κρέατα ή και ως πρώτο πιάτο
Υλικά (για 6-8 άτομα):
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο και λίγο επιπλέον
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γ. σπόρους άνηθου
1/2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1.100-1.150γρ. πατάτες για φούρνο
150γρ. τριμμένο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας της επιλογής σας (κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει το σουηδικό Graddost, το δανέζικο Havarti και το κίτρινο μέτριο εγγλέζικο Cheddar)
1-1 1/2 κούπα ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C-180°C και τοποθετείτε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ διαστάσεων 33 Χ 23εκ. κι αφήστε στην άκρη.
Λιώστε 2 κ.σ. βούτυρο σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τους σπόρους άνηθου, το κόλιαδρο και λίγο αλατοπίπερο και σωτάρετε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώστε λίγο ακόμα εάν χρειάζεται. Τραβήξτε από τη φωτιά κι αφήστε για 10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα.
Στο μεταξύ, κόψτε τις πατάτες με ένα κοφτερό μαχαίρι (ή το μαντολίνο) σε ομοιόμορφες φέτες πάχους περίπου 1/2 εκ.
Τακτοποιήστε 1/3 από τις πατάτες στον πάτο του πυρέξ σε μια στρώση (μισοσκεπάζοντας η μια φέτα την άλλη) κι αλατοπιπερώστε. Από πάνω στρώστε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιών κι από πάνω πασπαλίστε με 1/2 κούπα από το τυρί. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και τελειώνετε στην επιφάνεια με μια στρώση πατάτες. Περιχύστε το φαγητό με το ζωμό κοτόπουλου, αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 45-55 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, ο ζωμός τριγύρω να κοχλάζει και να έχει ροδίσει και λιώσει το τυρί.
Αφήνετε να συνέλθει το φαγητό για 10-15 λεπτά και το σερβίρετε ως κυρίως πιάτο παρέα με πράσινη σαλάτα, ως συνοδευτικό για διάφορα κρέατα ή και ως πρώτο πιάτο
Απ: ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
Νομίζω ότι θα είναι πιο νόστιμο απο αυτό που έφτιαξα έγω. και μόνο που ανάμεσα στις στρωσεις έχει τυράκι και πικάντικο κρεμύδι φαίνεται υπέροχο
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
Κολασμένα λαχταριστό δείχνει και με τον κόλιανδρο θα έχει και ιδιαίτερη γεύση νομίζω.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
Ρενάκι μου πράγματι το κόλιανδρο του χαρίζει άλλη γεύση .
Είχα καιρό να το φτιάξω μάλιστα και το μαγείρεψα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (κατά παραγγελία) για να το πάω σε μία συνάδελφο που μας είχε καλέσει σε τραπέζι. Ξετρελάθηκαν και τους άρεσε ιδιαίτερα που μαγειρεύονται οι πατάτες στο ζωμό
Είχα καιρό να το φτιάξω μάλιστα και το μαγείρεψα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (κατά παραγγελία) για να το πάω σε μία συνάδελφο που μας είχε καλέσει σε τραπέζι. Ξετρελάθηκαν και τους άρεσε ιδιαίτερα που μαγειρεύονται οι πατάτες στο ζωμό
Απ: ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
Λίλα και Νταίζη ευχαριστώ
Δοκιμάστε το όποτε έχετε ευκαιρία, πιστεύω ότι θα σας ικανοποιήσει και γευστικά πέραν της φωτό
Δοκιμάστε το όποτε έχετε ευκαιρία, πιστεύω ότι θα σας ικανοποιήσει και γευστικά πέραν της φωτό
Απ: ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου. Θα δοκιμαστεί αύριο κιόλας.
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
Anastazie καλημέρα, καλό μήνα και καλή επιτυχία με το ω γκρατέν !
Να μας πεις εντυπώσεις εάν το φτιάξεις τελικά
Να μας πεις εντυπώσεις εάν το φτιάξεις τελικά
Παρόμοια θέματα
» Ω γκρατέν με ριγκατόνι και τόνο
» ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
» Εύκολο αλλά νοστιμότατο ω γκρατέν με κοφτό μακαρονάκι
» Πρέσσα πατάτας
» ΤΑΡΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ
» ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
» Εύκολο αλλά νοστιμότατο ω γκρατέν με κοφτό μακαρονάκι
» Πρέσσα πατάτας
» ΤΑΡΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης