Αναζήτηση
ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
3 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
Υλικά (για 4 άτομα):
8 μεσαίες αγκινάρες
2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
4 κούπες σάλτσα μπεσαμέλ (σπιτική ή έτοιμη)
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
4 φέτες προσιούτο, κομμένες στα δυο
Εκτέλεση:
Αφαιρέστε τα περισσότερα από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα στις αγκινάρες. Κόψτε κάπου στα 3εκ. από την κορυφή τους και πλύντε τις.
Βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να καλύπτονται, προσθέστε 1 1/2 από τα λεμόνια όπως είναι, το θυμάρι, τους κόκκους πιπεριού και τη δάφνη. Σκεπάστε με ένα καπάκι άλλης μικρότερης κατσαρόλας ώστε οι αγκινάρες να μείνουν σταθερά κρατημένες μέσα στο νερό. Τις αφήνετε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου μισή ώρα μέχρι οι καρδιές να τρυπιούνται σχετικά εύκολα με ένα πηρούνι. Μην τις παραβράσετε όμως διότι θα ψηθούν και στο φούρνο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Μόλις μαλακώσουν οι αγκινάρες, τις στραγγίζετε, αφαιρείτε τα υπόλοιπα εξωτερικά φύλλα (τα οποία δεν πετάτε) και αφήνετε μόνο τα πιο μικρά και πιο τρυφερά εσωτερικά. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε προσεχτικά και την ψύχα από το εσωτερικό. Τρίβετε τις αγκινάρες από την εξωτερική πλευρά με το υπόλοιπο μισό λεμόνι.
Σε ένα πυρέξ στρώνετε στον πάτο τα φύλλα που έχετε κρατήσει στην άκρη, περιχύνετε από πάνω με τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ κι ανακατεύετε. Βουτυρώνετε ελαφρά τις αγκινάρες, τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε στη σειρά στο πυρέξ πάνω από τη μπεσαμέλ.
Σε κάθε αγκινάρα βάζετε από ένα κομμάτι προσιούτο και στη συνέχεια τις γεμίζετε ισόποσα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Ρίξτε λίγο βουτυράκι ακόμα πάνω στην κάθε αγκινάρα και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρετε όσο είναι ακόμα καυτές μαζί με λίγα από τα στρωμένα φύλλα από τον πάτο του πυρέξ.
Σημ.: Εννοείται, βέβαια, πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρέπει να τις βράσετε όπως κάναμε με τις φρέσκες. Μπορείτε να τις αρωματίσετε όμως με τα ίδια υλικά, βάζοντάς τες για λίγα λεπτά ή στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέτρια θερμοκρασία ή στον ατμό
8 μεσαίες αγκινάρες
2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
4 κούπες σάλτσα μπεσαμέλ (σπιτική ή έτοιμη)
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
4 φέτες προσιούτο, κομμένες στα δυο
Εκτέλεση:
Αφαιρέστε τα περισσότερα από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα στις αγκινάρες. Κόψτε κάπου στα 3εκ. από την κορυφή τους και πλύντε τις.
Βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να καλύπτονται, προσθέστε 1 1/2 από τα λεμόνια όπως είναι, το θυμάρι, τους κόκκους πιπεριού και τη δάφνη. Σκεπάστε με ένα καπάκι άλλης μικρότερης κατσαρόλας ώστε οι αγκινάρες να μείνουν σταθερά κρατημένες μέσα στο νερό. Τις αφήνετε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου μισή ώρα μέχρι οι καρδιές να τρυπιούνται σχετικά εύκολα με ένα πηρούνι. Μην τις παραβράσετε όμως διότι θα ψηθούν και στο φούρνο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Μόλις μαλακώσουν οι αγκινάρες, τις στραγγίζετε, αφαιρείτε τα υπόλοιπα εξωτερικά φύλλα (τα οποία δεν πετάτε) και αφήνετε μόνο τα πιο μικρά και πιο τρυφερά εσωτερικά. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε προσεχτικά και την ψύχα από το εσωτερικό. Τρίβετε τις αγκινάρες από την εξωτερική πλευρά με το υπόλοιπο μισό λεμόνι.
Σε ένα πυρέξ στρώνετε στον πάτο τα φύλλα που έχετε κρατήσει στην άκρη, περιχύνετε από πάνω με τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ κι ανακατεύετε. Βουτυρώνετε ελαφρά τις αγκινάρες, τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε στη σειρά στο πυρέξ πάνω από τη μπεσαμέλ.
Σε κάθε αγκινάρα βάζετε από ένα κομμάτι προσιούτο και στη συνέχεια τις γεμίζετε ισόποσα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Ρίξτε λίγο βουτυράκι ακόμα πάνω στην κάθε αγκινάρα και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρετε όσο είναι ακόμα καυτές μαζί με λίγα από τα στρωμένα φύλλα από τον πάτο του πυρέξ.
Σημ.: Εννοείται, βέβαια, πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρέπει να τις βράσετε όπως κάναμε με τις φρέσκες. Μπορείτε να τις αρωματίσετε όμως με τα ίδια υλικά, βάζοντάς τες για λίγα λεπτά ή στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέτρια θερμοκρασία ή στον ατμό
Απ: ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
Πολύ μου άρεσε αυτή η συνταγή σου! Αν βάλουμε τις κατεψυγμένες αγκινάρες και δεν αρωματίσουμε τις χρησιμοποιούμε ως έχουν ή τις ξεπαγώνουμε?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
Καλημέρα Ρένα μου
Στην περίπτωση αυτή νομίζω είναι καλύτερα να τις ξεπαγώσεις και να μείνουν λίγο να στεγνώσουν γιατί μάλλον θα αφήσουν πολλά υγρά.
Στην περίπτωση αυτή νομίζω είναι καλύτερα να τις ξεπαγώσεις και να μείνουν λίγο να στεγνώσουν γιατί μάλλον θα αφήσουν πολλά υγρά.
Απ: ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
Πολύ νόστιμο φαίνεται! Θα μου άρεσε και με τυρί αντί προσούτο.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ
Gia sou Sofia
Me to tiri allazi oli i sidagi... Alla den simeni pos den boris na kanis tis metatropes sou. Ipame, peri orexeos....
Me to tiri allazi oli i sidagi... Alla den simeni pos den boris na kanis tis metatropes sou. Ipame, peri orexeos....
Παρόμοια θέματα
» Ω γκρατέν με ριγκατόνι και τόνο
» ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
» Εύκολο αλλά νοστιμότατο ω γκρατέν με κοφτό μακαρονάκι
» χοιρινες φωλιες γεμιστες
» Ψητές γεμιστές πατάτες
» ΕΛΑΦΡΥ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
» Εύκολο αλλά νοστιμότατο ω γκρατέν με κοφτό μακαρονάκι
» χοιρινες φωλιες γεμιστες
» Ψητές γεμιστές πατάτες
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης