Αναζήτηση
NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
+2
helen
EfiK
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Εχει βάλει και η Ρένα μας ντοματάκι αλλά η δική μου συνταγή είναι με ασβέστη. Είπα να την βάλω να υπάρχει και αυτή... Εσείς διαλέξτε και κάντε το!
Τόσα και τόσα πέρασαν από τα χέρια μου?? Θα μου ξέφευγε το ντοματάκι???? Ε, δεν είμαστε καθόλου καλά!!!!
Καταρχάς είναι το πρώτο γλυκάκι που κάνω και χρησιμοποιώ ασβέστη παρόλο που μέχρι τώρα ήμουν της άποψης ότι δεν χρειάζεται να τα φτιάχνουμε όλα αν πρόκειται για ασβέστη...ας μη τα φάμε έλεγα...ε, λοιπόν ως συνήθως είμαι ανεμοδούρα ...και την έκανα την απόπειρα και να εξηγηθώ!
Εχω κάποιους ενδοιασμούς ως προς το ότι περνάει μέσα στο φρούτο, για το ότι κρατάει το φρούτο σφιχτό δεν έχω κανένα γιατί η μαμά μου έφτιαχνε έτσι το πιο ωραίο βερύκοκο γλυκό που έχω φάει ποτέ!!!
Υλικά
30 ντοματάκια (εγώ δεν βρήκα άγουρα, πήρα κόκκινα και έψαχνα μάλιστα μια ώρα στον πάγκο για να βρω μικρούλικα...ματαίως όμως)
1 κιλό ζάχαρη και επιπλέον ζάχαρη με το μάτι για να τα πασπαλίσουμε
2 1/2 φλ. (600 ml) νερό
λίγο ροδόνερο για το πασπάλισμα
αμύγδαλα ασπρισμένα
1 ξύλο κανέλας
5 γαρίφαλα
χυμός μισού λεμονιού
Για το ασβεστόνερο
2 κ. σ. ασβέστη
2 λίτρα νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε τα ντοματάκια και κόβουμε προσεκτικά το κοτσανάκι.
Τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό και τα βγάζουμε με προσοχή. Αφού κρυώσουν καλά, μπήγουμε ένα καλαμάκι από σουβλάκι και το γυρίζουμε με προσοχή να φύγουν τα τυχόν σπόρια (εμένα είχαν αρκετά), στίβοντας τα ελαφρά για να κατέβουν προς τα κάτω και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
Εδώ μπαίνει το ασβεστόνερο
Διαλύουμε 2 κ.σ. ασβέστη σε 2 λίτρα νερό και το ανακατεύουμε ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΑΝΤΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ.
Αφού το διαλύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και καθίσει η σκόνη κάτω, μετά από καμιά ώρα, στραγγίζουμε προσεκτικά μέσα από ΤΟΥΛΠΑΝΙ το ασβεστόνερο (εγώ το έκανα δύο φορές) και αυτό το νερό που θα πάρουμε είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για να βουτήξουμε μέσα τα ντοματάκια. Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο για 1 ώρα και μετά τα ξεπλένουμε σε πολλά, πολλά νερά. Στραγγίζουμε καλά και είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια...
Τα απλώνουμε σε ένα μακρόστενο μπωλ στη σειρά, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη που βάζουμε πέρα του κιλού που θέλουμε για το σιρόπι και τα βρέχουμε με ροδόνερο (με το μάτι). Τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους και καταπιανόμαστε μαζί τους την άλλη μέρα.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη (και το ζαχαρόνερο που έβγαλαν τα ντοματάκια) για πέντε λεπτά, ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια μαζί με την κανέλα, τα γαρίφαλα και το χυμό λεμονιού και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά ξαφρίζοντας παράλληλα.
Αφήνω να σταθεί το γλυκό για 24 ώρες. Μετά αφαιρώ τα ντοματάκια και βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει καλά και πριν κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω τα ντοματάκια. Αφαιρώ τα κανελογαρίφαλα, το αφήνω να ξανασταθεί και την άλλη μέρα γεμίζω βάζα αποστειρωμένα.
Καλή σας απόλαυση!
Απ: NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Yπέροχο και η συνταγή περιγραφικότατη. Ντοματάκια που θα βρω τώρα πες μου
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Εγώ το έκανα με κόκκινα (το λέω γιατί γίνεται και με άγουρα), η λαϊκή έχει.
Απ: NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Οκ, Λιλού μου! Θα βάλω σε ένα βάζο και θα το έχω υπόψη μου, οκ???
Απ: NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Τέλειο έγινε φιλενάδα. Μπράβο, καλοφάγωτο! Μια χαρά δεν είναι ο ασβεστάκος? Εγώ τον βάζω όπου χρειάζεται χωρίς ενδοιασμούς. Τόσα χρόνια γενιές και γενιές έπαθαν τίποτα με τον ασβέστη στα γλυκά τους?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Δεν ξέρω βρε Ρενάκο, τέλειο έγινε αλλά όσο να πεις...ασβέστης είναι...και το βερύκοκο που πήρα με ασβέστη θα το κάνω κι αυτό. Σήμερα είχα ξεκινήσει βύσσινο αλλά είχαμε επσικέψεις και ίσα που πρόλαβα να βγάλω τα κοτσάνια...χαχαχαα!! Πρωί - πρωί αύριο πρέπει να τα βάλω μπρος...θα βάλω και κάτι πολύ πρώτο αύριο! Απλά περίμενε..χεχεχε!!!
Απ: NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Και μονο για το χρώμα του το ζήλεψα.
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: NTOMATAKI ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Νο. 2
Καταπληκτικό το χρώμα του γλυκού και δείχνει και πολύ τραγανό Ίσως το επιχειρήσω εάν βρω τα κατάλληλα ντοματίνια αλλά χωρίς τον ασβέστη γιατί εδώ πέρα άντε να τον βρεις...
Παρόμοια θέματα
» ΒΥΣΣΙΝΟ-ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» Μαρμελάδα Φραγκόσυκο
» ΚΑΡΠΟΥΖΙ, γλυκό του κουταλιού
» ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» Μαρμελάδα Φραγκόσυκο
» ΚΑΡΠΟΥΖΙ, γλυκό του κουταλιού
» ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης