Αναζήτηση
Γλυκιά φοκάτσα με κεράσια και βερύκοκα
3 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Γλυκιά φοκάτσα με κεράσια και βερύκοκα
Έχει τον κόπο της, έχει την τεχνική της, θέλει το χρόνο της αλλά θα σας ικανοποιήσει απόλυτα το αποτέλεσμα. Ας έχετε υπόψη σας, όσες δεν έχετε ξανακάνει φοκάτσα, ότι η ζύμη αυτή έχει την τάση να είναι πιο κολλώδης απ' ότι οι κλασσικές ζύμες ψωμιού. Ακολουθήστε τις οδηγίες για το φούρνο και το ψήσιμο όπως τις παραθέτω γιατί έτσι στο τέλος η φοκάτσα θα είναι τραγανή από κάτω όσο και η επιφάνεια και δεν θα κολλήσει και στο ταψί τόσο πολύ
Υλικά (για 1 φοκάτσα 20 Χ 20εκ.):
340γρ. αλεύρι για ψωμί
350ml ζεστό νερό (περίπου 40–43°C)
1/3 κ.γ. ξερή μαγιά στιγμής
3/4 κ.γ. αλάτι
40ml ελαιόλαδο και 1 κ.σ. επιπλέον
2 χούφτες κεράσια, χωρίς κουκούτσια και κομμένα στη μέση
1-2 βερύκοκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1-2 κ.σ. χοντρή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο
Εκτέλεση:
Στο μπωλ ενός μίξερ χτυπήστε, με το κατάλληλο εξάρτημα, το αλεύρι μαζί με το νερό και τη μαγιά μέχρι να ενωθούν. Αφαιρέστε το εξάρτημα και σκεπάστε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες μέχρι να κάνει φουσκάλες η ζύμη και να τριπλασιασθεί σε όγκο.
Προσθέστε στο μπωλ το αλάτι. Ανακατεύετε τη ζύμη με το κατάλληλο εξάρτημα (το γάντζο ζύμης) σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά. Τότε, αυξήστε την ταχύτητα στο μέτριο και συνεχίστε το ανακάτεμα για 30 δευτερόλεπτα ακόμα. ***Θα δείτε ότι η ζύμη θα είναι κολλώδης και αραιή. Μην σας τρομάζει αυτό.
Ρίξτε μπόλικο αλεύρι σε μια επιφάνεια. Μαζέψτε όλη τη ζύμη απ' το μπωλ κι απλώστε την στην επιφάνεια. Με μια μικρή σπάτουλα για ζύμη διπλώστε την κάτω πλευρά της ζύμης προς το κέντρο μαζεύοντας ταυτοχρόνως κι ότι αλεύρι υπάρχει στην επιφάνεια που ζυμώνετε. Κατά τον ίδιο τρόπο διπλώστε και την πάνω πλευρά της ζύμης προς το κέντρο. Στη συνέχεια διπλώστε τη δεξιά πλευρά της ζύμης και τέλος την αριστερή πλευρά, πάντα προς το κέντρο. Πιέστε ελαφρά τη ζύμη προς τα κάτω με το χέρι σας.
Αλευρώστε ένα μεγάλο μπωλ και γρήγορα μεταφέρετε εκεί τη ζύμη με τη βοήθεια της σπάτουλας. Κάντε αυτή την κίνηση αποφασιστικά γιατί αλλιώς θα τρέξει μισή ζύμη στο μπωλ και μισή απ' έξω. Σκεπάστε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιασθεί η ζύμη σε όγκο.
Μεταφέρετε τη ζύμη ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία διπλώματος άλλη μια φορά. Ξανά, γρήγορα μεταφέρετε τη ζύμη πίσω στο μπωλ το οποίο έχετε πάλι αλευρώσει. Σκεπάζετε ξανά με διαφανή μεμβράνη κι αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο η ζύμη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230°C.
Βάζετε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στη μεσαία σχάρα να κάψει. Λαδώνετε καλά ένα τετράγωνο πυρέξ διαστάσεων 20 Χ 20εκ. και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολα. Ραντίζετε από πάνω με τα 40ml λάδι και το απλώνετε με ένα πινελάκι για να λαδώσει παντού ομοιόμορφα.
Μεταφέρετε τη ζύμη στο πυρέξ. Με λαδωμένα δάχτυλα σπρώχνετε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψει καλά γύρω γύρω και τις γωνίες του πυρέξ. Σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά. Εάν μαζέψουν οι γωνίες, πάλι με λαδωμένα δάχτυλα, τις σπρώχνετε προς τα πίσω.
Ραντίστε τη ζύμη με το υπόλοιπο λάδι, μετά σκορπίζετε τα κεράσια και τέλος απλώνετε στα κενά τις φέτες βερύκοκου. Πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη και το δενδρολίβανο.
Βάλτε το πυρέξ να κάτσει στο ταψί και ψήνετε για 30 λεπτά, γυρίζοντας θέση στο πυρέξ εάν χρειασθεί μετά τα πρώτα 20 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο κι αμέσως περνάτε μ' ένα μαχαίρι όλη την περίμετρο της φοκάτσα και ειδικά τις γωνίες στην περίπτωση που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του πυρέξ.
Αφήστε την να συνέλθει λίγο και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλίζοντας από πάνω με λίγη ζάχαρη ακόμα. Είναι πάντα πιο νόστιμη όταν τρώγεται την ίδια μέρα
Υλικά (για 1 φοκάτσα 20 Χ 20εκ.):
340γρ. αλεύρι για ψωμί
350ml ζεστό νερό (περίπου 40–43°C)
1/3 κ.γ. ξερή μαγιά στιγμής
3/4 κ.γ. αλάτι
40ml ελαιόλαδο και 1 κ.σ. επιπλέον
2 χούφτες κεράσια, χωρίς κουκούτσια και κομμένα στη μέση
1-2 βερύκοκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1-2 κ.σ. χοντρή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο
Εκτέλεση:
Στο μπωλ ενός μίξερ χτυπήστε, με το κατάλληλο εξάρτημα, το αλεύρι μαζί με το νερό και τη μαγιά μέχρι να ενωθούν. Αφαιρέστε το εξάρτημα και σκεπάστε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες μέχρι να κάνει φουσκάλες η ζύμη και να τριπλασιασθεί σε όγκο.
Προσθέστε στο μπωλ το αλάτι. Ανακατεύετε τη ζύμη με το κατάλληλο εξάρτημα (το γάντζο ζύμης) σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά. Τότε, αυξήστε την ταχύτητα στο μέτριο και συνεχίστε το ανακάτεμα για 30 δευτερόλεπτα ακόμα. ***Θα δείτε ότι η ζύμη θα είναι κολλώδης και αραιή. Μην σας τρομάζει αυτό.
Ρίξτε μπόλικο αλεύρι σε μια επιφάνεια. Μαζέψτε όλη τη ζύμη απ' το μπωλ κι απλώστε την στην επιφάνεια. Με μια μικρή σπάτουλα για ζύμη διπλώστε την κάτω πλευρά της ζύμης προς το κέντρο μαζεύοντας ταυτοχρόνως κι ότι αλεύρι υπάρχει στην επιφάνεια που ζυμώνετε. Κατά τον ίδιο τρόπο διπλώστε και την πάνω πλευρά της ζύμης προς το κέντρο. Στη συνέχεια διπλώστε τη δεξιά πλευρά της ζύμης και τέλος την αριστερή πλευρά, πάντα προς το κέντρο. Πιέστε ελαφρά τη ζύμη προς τα κάτω με το χέρι σας.
Αλευρώστε ένα μεγάλο μπωλ και γρήγορα μεταφέρετε εκεί τη ζύμη με τη βοήθεια της σπάτουλας. Κάντε αυτή την κίνηση αποφασιστικά γιατί αλλιώς θα τρέξει μισή ζύμη στο μπωλ και μισή απ' έξω. Σκεπάστε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιασθεί η ζύμη σε όγκο.
Μεταφέρετε τη ζύμη ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία διπλώματος άλλη μια φορά. Ξανά, γρήγορα μεταφέρετε τη ζύμη πίσω στο μπωλ το οποίο έχετε πάλι αλευρώσει. Σκεπάζετε ξανά με διαφανή μεμβράνη κι αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο η ζύμη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230°C.
Βάζετε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στη μεσαία σχάρα να κάψει. Λαδώνετε καλά ένα τετράγωνο πυρέξ διαστάσεων 20 Χ 20εκ. και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολα. Ραντίζετε από πάνω με τα 40ml λάδι και το απλώνετε με ένα πινελάκι για να λαδώσει παντού ομοιόμορφα.
Μεταφέρετε τη ζύμη στο πυρέξ. Με λαδωμένα δάχτυλα σπρώχνετε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψει καλά γύρω γύρω και τις γωνίες του πυρέξ. Σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά. Εάν μαζέψουν οι γωνίες, πάλι με λαδωμένα δάχτυλα, τις σπρώχνετε προς τα πίσω.
Ραντίστε τη ζύμη με το υπόλοιπο λάδι, μετά σκορπίζετε τα κεράσια και τέλος απλώνετε στα κενά τις φέτες βερύκοκου. Πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη και το δενδρολίβανο.
Βάλτε το πυρέξ να κάτσει στο ταψί και ψήνετε για 30 λεπτά, γυρίζοντας θέση στο πυρέξ εάν χρειασθεί μετά τα πρώτα 20 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο κι αμέσως περνάτε μ' ένα μαχαίρι όλη την περίμετρο της φοκάτσα και ειδικά τις γωνίες στην περίπτωση που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του πυρέξ.
Αφήστε την να συνέλθει λίγο και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλίζοντας από πάνω με λίγη ζάχαρη ακόμα. Είναι πάντα πιο νόστιμη όταν τρώγεται την ίδια μέρα
Απ: Γλυκιά φοκάτσα με κεράσια και βερύκοκα
Άκρως απολαυστική!!!! Γεια στα χέρια σου.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Γλυκιά φοκάτσα με κεράσια και βερύκοκα
Ευχαριστώ Ρενάκι μου
Είναι πράγματι νόστιμο ψωμί αλλά τι να σου πω δεν νομίζω να το επιχειρήσω άλλη φορά... Δεν έχω την υπομονή για τέτοιου είδους συνταγές κι έτσι όπως είμαι και αμάθητη με τις ζύμες... άστο καλύτερα
Είναι πράγματι νόστιμο ψωμί αλλά τι να σου πω δεν νομίζω να το επιχειρήσω άλλη φορά... Δεν έχω την υπομονή για τέτοιου είδους συνταγές κι έτσι όπως είμαι και αμάθητη με τις ζύμες... άστο καλύτερα
Απ: Γλυκιά φοκάτσα με κεράσια και βερύκοκα
Έχεις δίκιο Λίλα... αυτό λέγαμε. Το φαντάστηκα ότι θα τη βρείτε μπελά, αλλά σκέφτηκα πως έστω μια φορά αξίζει κανείς να την ετοιμάσει μιας και είναι τόσο νόστιμη στη γεύση (και εμφανίσιμη). Όποιος άλλος αποφασίσει να τη δοκιμάσει καλή επιτυχία
Παρόμοια θέματα
» "ΑΝΑΠΟΔΟ" ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ!
» ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
» ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΛΤΣΑ BBQ
» Καλιτσουνάκια με γλυκιά γέμιση μαρμελάδας
» ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΥΚΟΚΑ
» ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΙΤΑ
» ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΛΤΣΑ BBQ
» Καλιτσουνάκια με γλυκιά γέμιση μαρμελάδας
» ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΕΡΥΚΟΚΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης