Αναζήτηση
ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ "ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΙΣΑΣ"
3 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ "ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΙΣΑΣ"
Οι "πατάτες boulangère"είναι μια παλιά παραδοσιακή γαλλική συνταγή. Το όνομά τους το πήραν επειδή τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές συνήθιζαν να δίνουν το φαγητό να ψηθεί στο φούρνο της γειτονιάς και όχι στο σπίτι. Εκεί ο φούρναρης (ή η φουρνάρισα) το έψηναν σε φούρνους με ξύλα για όλη τη νύχτα (ή αφού είχαν τελειώσει με το ψήσιμο του ψωμιού της ημέρας) σε πολύ χαμηλή φωτιά και το πιάτο για να είναι επιτυχημένο θα έπρεπε να βγει από το φούρνο έχοντας μια χρυσαφένια και τραγανή επιφάνεια. Λίγες συμβουλές από την εμπειρία που είχα μέχρι τώρα με τη συγκεκριμένη συνταγή. Καλύτερα να κόψετε τις πατάτες με το μαντολίνο ώστε να έχετε φέτες ίσου πάχους και αρκετά λεπτές ώστε να μη χρειασθεί πρώτα να τις βράσετε. Επίσης, μην προσθέσετε παραπάνω ζωμό στο πυρέξ απ' αυτό που χρειάζεται γιατί θα βγουν νερουλές και όταν θα τις σερβίρετε θα είναι σχεδόν λιωμένες. Άλλωστε οι πατάτες θα βγάλουν κι εκείνες τα υγρά τους. Τα κρεμμύδια να τα σωτάρετε πρώτα ώστε να καραμελώσουν ελαφρά και να είναι πιο νόστιμα. Το φαγητό είναι καλύτερα, αρχικά, να το ψήσετε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο διότι είναι ο ατμός που θα ψήσει τις πατάτες όπως πρέπει και στη συνέχεια ξεσκεπάζετε για να ροδίσουν. Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών εάν πρόκειται να τις σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή μόνο για χορτοφάγους, αλλά εάν συνοδεύσετε κρέατα και πουλερικά καλύτερα χρησιμοποιήστε τον ανάλογο ζωμό
Υλικά (για 8 άτομα):
2 κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
λίγο φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
1½ κιλό πατάτες κατάλληλες για φούρνο, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
425ml ζωμό λαχανικών, βοδινού ή κοτόπουλου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Σωτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το θυμάρι στο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν λίγο χρώμα και να καραμελώσουν ελαφρά. Αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε στην άκρη.
Λαδώστε ένα μεγάλο και βαθύ πυρέξ, βάλτε στον πάτο μια στρώση από πατάτες και αλατοπιπερώστε ελαφρά. Σκορπίστε από πάνω λίγα από τα κρεμμύδια και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο τελειώνοντας στην κορυφή με μια στρώση από πατάτες.
Περιχύστε το φαγητό με το ζωμό και σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 1 1/2 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, βουτυρώνετε καλά με ένα πινελάκι την πάνω στρώση πατάτας και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να είναι τραγανές οι πατάτες.
Αφήνετε να για λίγη ώρα να σταθούν και σερβίρετε με κουτάλι.
Υλικά (για 8 άτομα):
2 κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
λίγο φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
1½ κιλό πατάτες κατάλληλες για φούρνο, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
425ml ζωμό λαχανικών, βοδινού ή κοτόπουλου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Σωτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το θυμάρι στο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν λίγο χρώμα και να καραμελώσουν ελαφρά. Αλατοπιπερώνετε κι αφήνετε στην άκρη.
Λαδώστε ένα μεγάλο και βαθύ πυρέξ, βάλτε στον πάτο μια στρώση από πατάτες και αλατοπιπερώστε ελαφρά. Σκορπίστε από πάνω λίγα από τα κρεμμύδια και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο τελειώνοντας στην κορυφή με μια στρώση από πατάτες.
Περιχύστε το φαγητό με το ζωμό και σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 1 1/2 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, βουτυρώνετε καλά με ένα πινελάκι την πάνω στρώση πατάτας και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να είναι τραγανές οι πατάτες.
Αφήνετε να για λίγη ώρα να σταθούν και σερβίρετε με κουτάλι.
Απ: ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ "ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΙΣΑΣ"
Έχεις δίκιο Έφη μου, δεν είναι εύκολο να αγνοήσεις τέτοια συνταγή Πολύ νόστιμη και σίγουρα πιο ελαφριά από τις πατάτες ντοφινουάζ
Απ: ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ "ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΙΣΑΣ"
Υπέροχες φαίνονται και πολύ ξεχωριστές στη γεύση φαντάζομαι με το κρεμμύδι και το θυμάρι. Ευχαριστούμε Αννούλα
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ "ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΙΣΑΣ"
Να'σαι καλά Ρενάκι μου, ευχαρίστησή μου. Είναι πράγματι νόστιμη και πιστεύω παίζει ρόλο και το ότι σιγοψήνονται στο ζωμό. Καλή εβδομάδα να έχουμε. Φιλιά
Παρόμοια θέματα
» ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
» Πατάτες με πράσα
» ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
» ΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ...
» Πατατες ογκρατέν Νο 2
» Πατάτες με πράσα
» ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
» ΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ...
» Πατατες ογκρατέν Νο 2
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης