Αναζήτηση
ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ή Dulce de Leche
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ή Dulce de Leche
Είναι τόσο απλή η διαδικασία και τα υλικά της που απορώ γιατί τόσα χρόνια δεν είχα δοκιμάσει να τη φτιάξω.
Οι άκρως..."τεμπέληδες" θα καταφύγουν στην έτοιμη καραμέλα που βρίσκεται συνήθως στο ράφι μαζί με την πραλίνα και τα άλλα συναφή...
Οι λιγότερο..."τεμπέληδες" θα μπουν στη διαδικασία να σιγοβράσουν το κλειστό κουτί του ζαχαρούχου για κανά 2ωρο ή 3ωρο, ποτέ με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας ..θυμίζω...για να μην γίνει το ζαχαρούχο χειροβομβίδα στο ταβάνι της κουζίνας μας....
Μεταξύ μας είναι πιο χρονοβόρο αυτό το δεύτερο από το να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική καραμέλα και να ξέρουμε και τι έχουμε βάλει μέσα.
Η διαδικασία κρατάει μία ώρα και κάτι και τα υλικά βράζουν σε χαμηλή θερμοκρασία (από το 1 μέχρι το 9 εγώ το μάτι το είχα στο 3 εκτός από το τέλος που φορτσάρισα λίγο και το πήγα στο 5 αλλά εντελώς από πάνω).
Δεν το παρατάμε μόνο του ούτε στην αρχή, ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα και κυρίως στα τοιχώματα για να μην κάνει κρούστα το γάλα και γενικά το τσεκάρουμε από τη μέση του χρόνου και μετά τακτικότατα έως συνέχεια για να μην μας κολλήσει αν και στο 3 μόνο στο τέλος ήθελε προσοχή.
Μου πήρε σε αυτή τη θερμοκρασία 1 ώρα και 50 λεπτά, γίνεται και σε σχεδόν μία ώρα σε μεγαλύτερη θερμοκρασία αλλά δεν το ρισκάρισα για να μην έχουμε θέματα με το φούσκωμα του γάλατος.
Πάμε να το δούμε :
Υλικά
1 λίτρο φρέσκο γάλα
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ. σ. gold syrup ή corn syrup (σίγουρα θα βρείτε στα ΑΒ)
1/2 κ. σ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κ. γλ. vanilla extract
Αν δεν μπορούμε να βρούμε το σιρόπι, ίσως με ένα τσακ παραπάνω μέλι να γίνεται η δουλειά μας αλλά δεν το τσεκάρισα οπότε δεν μπορώ να σας πω ακόμα, την άλλη φορά.
Αυτά τα υλικά δίνουν ένα βάζο γύρω στα 450 γραμμάρια και ανάλογα πόσο πηχτή θέλουμε την καραμέλα, η οποία σημειωτέον ότι όταν την κατεβάζουμε από τη φωτιά σφίγγει κι άλλο καθώς κρυώνει και ψιλοπήζει λίγο ακόμα. Εγώ την άφησα τη δική μου να μπορεί να απλωθεί στα μπισκοτάκια της φωτογραφίας αλλά με λίγο ακόμα χρόνο γίνεται και πιο συμπαγής, εξαρτάται από το τι ζητάμε.
Εκτέλεση
Ολα μαζί εκτός από το άρωμα βανίλιας τα ρίχνουμε σε βαριά κατσαρόλα (έβαλα τη χύτρα και καθάρισα) και αρχίζουμε το ανακάτεμα. Από τα τριάντα λεπτά και μετά αρχίσει να μπεζάρει το χρώμα της και να σκουραίνει προς την μία ώρα, οπότε και ρίχνουμε το άρωμα βανίλιας και δεν φεύγουμε από κοντά της. Οταν έρθει στην σύσταση της τελευταίας φωτογραφίας μπορούμε να σβήσουμε το μάτι εκτός αν θέλουμε να την πήξουμε κι άλλο.
Οταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (ναι, σιγά μην πρόλαβα....περιμένανε σαν παλαβά να τη δοκιμάσουν τα πιτσιρίκια και όχι μόνο) και διατηρείται μπορεί και παραπάνω από μήνα στο βάζο. Αλείφουμε μπισκοτάκια, γλασσάρουμε γλυκά, αρωματίζουμε παγωτά, περιχύνουμε τσηζ κέηκ, την κάνουμε καραμελίτσες μέσα σε θηκούλες, την χρησιμοποιούμε σαν spread για το πρωινό μας και άλλα πολλά που δεν μου έρχονται..αλλά που θα πάει ...θα μου έρθουν..χααχαχααχ!!
Η μόνη "μανούρα" της είναι αυτό ...το από πάνω. Κατά τα άλλα έγινε φανταστική, μόνο που μου βγήκε λίγη για τόσο χρόνο..."από πάνω"...την άλλη φορά θα διπλο-τριπλασιάσω τη δόση αλλά πρέπει να προσέχω να μην μου ξεχειλίσει το γάλα καθώς θα ζεσταίνεται.
Φτιάξτε την και δεν θα χάσετε!
Καλή σας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!!!
Από το Joy of baking
Απ: ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ή Dulce de Leche
Χαρά στην υπομονή σου Εφάκο μου. Αυτή η συνταγή μου είχε μείνει απωθημένο από τότε που την έφτιαξε η Λίλα για το παγωτό (ακόμα να αξιωθώ να τη φτιάξω
) Πρέπει να έχει απίστευτη γεύση ε?

Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Ρενα μου δεν ξερεις πως το ευχαριστήθηκα! Μετανιωσα μόνο που δεν έκανα παραπάνω γιατί ήδη μου το ξεπατώσανε...χαχαχα!! Η Λιλού στο παγωτάκι το δίνει λίγο διαφορετικά αλλά μια χαρά είναι και εκείνο, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!! 

Πρέπει να έρθω να τη φτιάξουμε παρέα μου φαίνεται ή να έρθεις 

Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Εγώ απορώ που βρίσκεις το χρόνο??? μπράβο, θα ήθελα να προσπαθήσω να τη φτιάξω. 

ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Οποτε θες Ρενακο μου!
Μέσα στην ημέρα Νταίζη μου ασχολούμαι με τέτοια εκτός από το καθημερινό μαγειρεμα και εννοείται όχι κάθε μέρα...όποτε μπορώ, με ευχαριστεί πολύ!
Μέσα στην ημέρα Νταίζη μου ασχολούμαι με τέτοια εκτός από το καθημερινό μαγειρεμα και εννοείται όχι κάθε μέρα...όποτε μπορώ, με ευχαριστεί πολύ!
Εφάκι μου εγώ την φτιάχνω με εβαπορέ γάλα. Σου προτείνω να φτιάξεις παγωτό με την καραμέλα σου...είναι του ονείρου!!!!!!
Πόσο εβαπορέ δηλαδή? Παγωτό μάλλον όχι για εμάς τώρα...γιατί ήδη μας έχουν πάρει οι πονόλαιμοι σβάρνα....του χρόνου οπωσδήποτε όμως!!! Και καραμελίτσες σκέφτηκα αλλά δεν έχω ψαχτεί ακόμα πως...θα βρω τρόπο όμως...χιχιχιχι!!!
http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2010/06/dulce-de-lecce.html
Εφάκι δες τις οδηγίες στο λινκ!!!
Εφάκι δες τις οδηγίες στο λινκ!!!
Αυτή η συνταγή μου είχε ξεφύγει και απορώ πως έγινε αυτό σε ΜΕΝΑ????????????????????????αχχαχαχαχα!!! Τσακίζομαι να δω! Thanks Λιλού μου!

» ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
» Μπισκότα σοκολάτας με καραμέλα γάλακτος
» ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ (DULCE DE LECCE)
» Τούρτα Καραμέλα
» ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
» Μπισκότα σοκολάτας με καραμέλα γάλακτος
» ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ (DULCE DE LECCE)
» Τούρτα Καραμέλα
» ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης