Αναζήτηση
ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
+4
Sevasti
EfiK
Λίλα
T.A.G
8 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Αρχές Νοεμβρίου ακόμα αλλά οι γιορτές δε θα αργήσουν να έρθουν και σίγουρα όλο και κάποιο γλυκό θα φτιάξουμε που απαιτεί εκχύλισμα βανίλιας, ένα υλικό τόσο σημαντικό στη ζαχαροπλαστική όσο, πιστεύω, το αλάτι για τη μαγειρική. Ξέρω ότι είναι ένα υλικό τσουχτερό στην τιμή γι αυτό πολλές φορές προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τις παλιές, αγαπημένες βανιλίνες. Άλλωστε πριν η φυσική βανίλια αρχίσει να γίνεται της μόδας οι βανιλίνες ήταν εκείνες που μας βόλεψαν για δεκαετίες. Παρ όλα αυτά η φυσική βανίλια είναι σίγουρα κάτι εξαιρετικό σε άρωμα και γεύση και μιας και μπορούμε να την ετοιμάσουμε σπίτι γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε και να την έχουμε στη διάθεσή μας όποτε χρειασθεί. Καλό θα κάνει και στην τσέπη μας. Δεν είχα φανταστεί ότι είναι τελικά έτσι εύκολο, πάντα πίστευα ότι είναι από εκείνα τα υλικά που "αποκλείεται να πετυχαίνουν όπως τα αγοραστά". Ένα άλλο καλό που έχει το σπιτικό εκχύλισμα είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν για... πάντα! Λόγω της φυσικής βανίλιας, φαντάζομαι, θα στοιχίσει κάπως αλλά θα έχετε το δικό σας εκχύλισμα ανά πάσα στιγμή. Όλο κι όλο χρειαζόμαστε απλή αλλά καλής ποιότητας βότκα, ξυλάκια φυσικής βανίλιας και λίγα μπουκάλια...
Υλικά (για 6 μπουκάλια Χ 115ml περίπου το καθένα):
6 μπουκάλια σαν αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες, με φελό ή πώμα γυάλινο (μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και μικρά βάζα μαρμελάδας)
12 ολόκληρα ξυλάκια φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης
3 κούπες καλής ποιότητας κλασσική βότκα (όχι δηλ. εκείνες με διάφορες γεύσεις)
Εκτέλεση:
Πλύντε τα μπουκάλια (ή τα βάζα) πολύ καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Τα ξεπλένετε πολύ καλά και τα αφήνετε να στεγνώσουν επίσης πολύ καλά.
Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράξτε κατά μήκος την κάθε βανίλια σταματώντας 0,5εκ. πριν το τέλος της.
Κόψτε, κάθετα, την κάθε βανίλια στη μέση ώστε να έχετε 24 κομμάτια.
Βάλτε σε κάθε μπουκάλι 4 κομμάτια βανίλιας (2 ολόκληρες).
Χρησιμοποιώντας ένα χωνί ρίξτε 1/2 κούπα από τη βότκα στο κάθε μπουκάλι και σπρώξτε τις βανίλιες ώστε να βυθιστούν και να καλυφθούν από τη βότκα.
Κλείστε τα μπουκάλια πολύ σφιχτά κι αφήστε τα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για να ωριμάσει το εκχύλισμα.
Το εκχύλισμα θα είναι έτοιμο προς χρήση μετά από 6 εβδομάδες αλλά, κατά τη γνώμη μου, 8 εβδομάδες είναι ακόμα προτιμότερο ώστε να έχετε το καλύτερο άρωμα και γεύση.
Σημ.: Εάν προτιμάτε μπορείτε να αφαιρέσετε τις βανίλιες μετά από το διάστημα των 6-8 εβδομάδων. Σας προτείνω όμως να τις αφήσετε στα μπουκάλια γιατί έτσι το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο. Μάλιστα, ανάλογα με τη χρήση που κάνετε και το πόσο διάστημα έχει μεσολαβήσει από τότε που πρωτοφτιάξατε το εκχύλισμα, μπορείτε να το ανανεώνετε κατά διαστήματα προσθέτοντας λίγη ακόμα φρέσκια βότκα. Γενικότερα, το άρωμα και η γεύση γίνονται όλο και καλύτερα με τον καιρό αφήνοντας τις βανίλιες στα μπουκάλια
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Υπεροχο και νομίζω ότι μας βγαίνει οικονομικότερο αν σκεφτείς την ποσότητα που φτιάχνεις με τη δοσολογία που δινεις!
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Λίλα ευχαριστώ! Δοκίμασέ το αν έχεις την ευκαιρία, φτιάχνεις τόσα καταπληκτικά γλυκά που θα χρειασθεί κάπου φαντάζομαι
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Εφάκι συμφωνώ μαζί σου, αυτό σκέφτηκα κι εγώ... Θα κοστίσουν κάπως τα υλικά, αλλά τουλάχιστον το έχουμε διαθέσιμο πάντα και μιας και δε βάζουμε βανίλια με τη σέσουλα... κρατάει καιρό και τελικά πιο οικονομικό έρχεται! Φιλιά
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Koρίτσια που το χρησιμοποιούμε και σε τι αναλογία?
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Σεβαστή, σε όποιο γλυκό δεις να αναφέρουν ως υλικό το "εκχύλισμα βανίλιας". Αυτό αντικαθιστά τη γνωστή μας σκόνη βανίλια (βανιλίνη) που αγοράζουμε σ' εκείνα τα μικρά σωληνάκια... Όσον αφορά στη δοσολογία, ανάλογα τις ανάγκες της κάθε συνταγής. Συνήθως το μετράνε με κ.γ. και σίγουρα δεν είναι κάτι που το προσθέτουμε με τις κούπες .... Αυτό που θέλει λίγο προσοχή είναι όταν θέλεις να αντικαταστήσεις την κλασσική βανιλίνη με το εκχύλισμα. Γι' αυτό καλύτερα είναι να πας προσεχτικά ξεκινώντας με 1/2 κ.γ. Ελπίζω να σε κατατόπισα αρκετά
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Τέλεια μπουκάλια. και αν θέλετε φτιάξτε τη μισή δόση ώστε να μην ξοδέψετε πολλά χρήμματα και μετά δε σας αρέσει.
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τη ρετσέτα κι εγώ με τα μπουκάλια κόλλησα. Μπράβο βρε Αννούλα μου, κι όπως λες έρχονται και γιορτές σίγουρα κάπου θα το χρειαστούμε!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Η Νταίζη έχει δίκιο . Εάν θέλετε απλώς να το δοκιμάσετε μειώστε τη δοσολογία για μικρότερη ποσότητα και εάν δείτε ότι σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα φτιάχνετε ξανά.
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Γειά σου Ρενάκι μου Νομίζω ότι είναι χρήσιμη συνταγή και επειδή διατηρείται τόσο καλά και για μεγάλο διάστημα είναι και πολύ βολική. Τα μπουκάλια είναι πράγματι εμφανίσιμα και με πολύ ρετρό στυλ... Μη σας προβληματίσει αυτό βέβαια, μια χαρά είναι τα βαζάκια για μαρμελάδες, πρακτικά πράγματα!! Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Πράγματι πολύ ωραίο και αρωματικό ,αλλα, αν δεν έχετε χρόνο να το φτιάξετε υπάρχει και το εσσάνς βανίλιας που το βρίσκετε στα καφεκοπτεία και είναι αρκετά πιο οικονομικό και εξίσου αρωματικό
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Η essence βανίλιας είναι πράγματι βολική αλλά δεν παύει να είναι συνθετική Νομίζω πάντως πως δεν τίθεται τόσο πολύ θέμα χρόνου, ετοιμάζεις το εκχύλισμα και το αφήνεις να ωριμάσει. Εάν το προγραμματίσεις σωστά το έχεις ακριβώς όποτε το χρειασθείς
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Πολύ καλό, ούτε δύσκολο στην προετοιμασία του, ούτε χρονοβόρο. Υποθέτω ότι στη μικρή ποσότητα εκχυλίσματος που χρησιμοποιούμε συνήθως δεν επηρεάζεται η γεύση το γλυκού από τη βότκα.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Γειά σου Ειρήνη Όχι, η βότκα δεν επηρρεάζει καθόλου τη γεύση του γλυκού. Άλλωστε στο διάστημα που μεσολαβεί για να "μεστώσει" το εκχύλισμα οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους, δεν ξεχωρίζει η μια περισσότερο από την άλλη
Παρόμοια θέματα
» Vanilla Petit four-Πτι φουρ βανίλιας
» σαβαγιάρ με τσέρυ και κρέμα βανίλιας
» Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
» ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
» ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΣΑΤΝΕΫ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
» σαβαγιάρ με τσέρυ και κρέμα βανίλιας
» Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
» ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
» ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΣΑΤΝΕΫ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης