Αναζήτηση
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
+2
Λίλα
T.A.G
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!
Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος στη Σουηδία ξεκινά με την εορτή της Αγίας Λούτσια, η οποία είναι η πολιούχος αγία του φωτός και εκείνη την ημέρα τιμάται ιδιαίτερα. Ο μύθος λέει ότι η Λούτσια, που το όνομά της σημαίνει "φως", τοποθέτησε κεριά σε ένα στεφάνι και το έβαλε πάνω στο κεφάλι της ώστε να έχει ελεύθερα τα χέρια της να μεταφέρει ψωμιά στους πεινασμένους Χριστιανούς που κρύβονταν στις κατακόμβες εκείνη την εποχή. Προς τιμήν λοιπόν αυτής της Αγίας τη συγκεκριμένη ημέρα τα σπιτικά ετοιμάζουν τα "Λούσεκατ", γλυκά ψωμάκια για πρωϊνό και κολατσιό αρωματισμένα με σαφράν και τα προσφέρουν καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα ψωμάκια αυτά συνήθως έχουν το σχήμα S και τα διακοσμούν με σταφίδες
Υλικά (για 18 κομμάτια):
8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 1/3 κούπες γάλα
1 κ.γ. ίνες σαφράν (τις ψαλιδίζετε σε ψιλά κομμάτια και τις μουλιάζετε σε λίγες σταγόνες νερού)
1 κ.σ. ξερή μαγιά
2/3 κούπας ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 αυγό
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
4 κούπες αλεύρι για όλες τι χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα
σκούρες σταφίδες για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το γάλα και το σαφράν κι αφήνετε στη φωτιά μέχρι απλώς να ζεσταθούν.
Ρίξτε το μείγμα στο μπωλ ενός μίξερ, από πάνω πασπαλίστε με τη μαγιά κι αφήνετε να σταθούν για 5 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, το 1 αυγό και 2 κούπες από το αλεύρι. Χτυπήστε τα υλικά με το εξάρτημα "φτερούγα" στη μεσαία ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη.
Προσθέστε τότε και το υπόλοιπο αλεύρι. Αλλάζετε το εξάρτημα βάζοντας το άγκιστρο (γάντζο) και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να έχετε ένα απαλό μείγμα που να αρχίσει να μαζεύεται σε μια μάζα γύρω από το εξάρτημα.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να είναι πολύ απαλή. Τη βάζετε σ' ένα βουτυρωμένο μπωλ και τη γυρίζετε γύρω γύρω για να λαδωθεί παντού. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος και να διπλασιασθεί σε όγκο.
Καλύψτε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Χτυπήστε τη ζύμη με δύναμη πάνω στην επιφάνεια και τη ζυμώνετε σε κύλινδρο μήκους περίπου 91εκ.-92εκ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τον κύλινδρο σε 18 κομμάτια, 5εκ. το καθένα.
Παίρνετε το κάθε κομμάτι ζύμης και ρολάρετε σε κορδόνι μήκους περίπου 25εκ. Δώστε το σχήμα του λατινικού γράμματος S και γυρίζετε τις άκρες προς τα μέσα (βλ. φωτό).
Μεταφέρετε τα ψωμάκια πάνω στο ταψί και τα αφήνετε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 45 λεπτά και να διπλασιασθούν σε όγκο. Μ' ένα πινελάκι περάστε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και κολλήστε στις δυο άκρες του κάθε ψωμιού από μια σταφίδα.
Βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε.
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Υπέροχα φαίνονται, οτι πρέπει για καφεδάκι με φίλους!!!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Λίλα στις Τετ Νοε 30, 2011 11:28 pm, 1 φορά
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Kαλό μήνα Αννούλα μας με τις νοστιμιές σου! Καλές γιορτές!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Τι όμορφα. Σε προκαλούν να τα δαγκώσεις!!
Καλά Χριστούγεννα Άννα!
Καλά Χριστούγεννα Άννα!
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Καλό μήνα και καλά Χριστούγεννα. Μα τι καλοφτιαγμένα είναι και φαντάζομαι πεντανόστιμα.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Λίλα σ' ευχαριστώ Είναι πράγματι ότι πρέπει για καφεδάκι! Εμείς θα μπορούσαμε να τα φτιάχνουμε ανεξαρτήτως εποχής
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Να' σαι καλά Ρενάκι μου και να χαίρεσαι την οικογένεια! Θα τα πούμε σύντομα και από τηλεφώνου
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Ειρήνη σ' ευχαριστώ Κι εσύ καλές γιορτές και πάντα υγεία!! Έχουμε μέρες ακόμα θα τα ξαναπούμε
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Σοφία, μη φανταστείς ότι παίρνεις και το χάρακα για να είναι ακριβώς ίδια το ένα με το άλλο!! Βοηθάει πολύ η ζύμη στο να τα πλάσεις. Καλές γιορτές και σε σένα και ευχαριστώ
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Τέλεια σε εμφάνιση και ιδιαίτερη γεύση λόγω του σαφράν και πιστεύω οτι αν χρησιμοποιήσομε φυτικό βούτυρο και παραλείψομε το αυγό άνετα μπορούν να γίνουν και νηστίσιμα.Αντι για άλλειμα με αυγό να τα πασπαλίσομε με κρυσταλλιζέ ζάχαρη
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΟΥΤΣΙΑ
Γιεά σου Ντίνα Η συνάδελφος που μου έδωσε τη συνταγη (και στη συνέχεια και τη φωτογραφία) μου το τόνισε ότι η ζύμη βοηθάει πολύ στο να γίνουν έτσι ομοιόμορφα (όταν είχα δει τα δικά της πρώτη φορά μου φάνηκαν πολύ επαγγελματικά όπως φαντάζεσαι)... Εμένα, πάλι, να σου πω την αλήθεια δεν ήταν τόοοσο τέλεια αλλά δεν πειράζει . Η μητέρα της που τα φτιάχνει για χρόνια και χρόνια φαντάζομαι έχει πια εξοικιωθεί πολύ με το σχήμα κλπ. Πράγματι λόγω του σαφράν έχουν και όμορφο χρώμα αλλά και ιδιαίτερη γεύση. Δεν έχω δοκιμάσει να τα κάνω νηστίσιμα αλλά δε βλέπω γιατί δε θα πετύχαιναν. Πολύ καλή η ιδέα σου!!! Καλό μεσημέρι
Παρόμοια θέματα
» Γλυκά Κεκάκια
» ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
» Για το παρεάκι μου...Σε φιλώ γλυκά!
» Μεθυσμένα γλυκά πιτάκια
» γλυκα μπουρεκάκια με αθότυρο
» ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
» Για το παρεάκι μου...Σε φιλώ γλυκά!
» Μεθυσμένα γλυκά πιτάκια
» γλυκα μπουρεκάκια με αθότυρο
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης