Αναζήτηση
ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
3 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
Μια φορά τον χρόνο την απολαμβάνω γιατί μου έχουν ασκήσει βέτο μέσα στο σπίτι....
Περιμένω και εγώ λοιπόν καρτερικά......να έρθει η Καθαρά Δευτέρα..τι να κάνω???
Εδώ να πούμε και κάτι που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος, το συγκεκριμένο φαγάκι προέρχεται από το όσπριο που λέγεται λαθούρι και έχει καθιερωθεί να το λέμε φάβα. Φάβα στην πραγματικότητα είναι οποιόδηποτε αλεσμένο όσπριο και όχι μόνο το συγκεκριμένο.
Φάβα πεντανόστιμη (και ας σκούζουν μερικοί) παντρεμένη όμως, όχι σκέτη! Με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, λιαστή ντοματούλα, κάπαρη απαραιτήτως και επάνω της ξαπλώνει μεζεδάκι από μοσχοχτάποδο! Απλά τέλειο!!!
Υλικά
500 γρ. φάβα
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
2 λίτρα νερό ή αν υπάρχει διαθέσιμος ζωμός από λαχανικά
1 κ.σ. χονδρό αλάτι στο τέλος
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά ημισέληνα
4 ντομάτες λιαστές σε λεπτές λωρίδες
2 κ. σ. κάπαρη
1 κ. σ. ζάχαρη
1/3 φλ. ξύδι βαλσάμικο
αλάτι δεν χρειάζεται λόγω κάπαρης και λιαστής ντομάτας, αν επιμένετε μόνο 1 πρέζα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τη φάβα να μην έχει πετραδάκια ή σκουπιδάκια, την ξεπλένουμε σε αρκετά νερά και την βάζουμε σε μπωλ για καμιά ώρα με 1 κ. γλ. σόδα μαγειρική με μπόλικο νεράκι.
Στραγγίζουμε και ξαναξεπλένουμε μέχρι να βγαίνει το νερό της καθαρό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο με το νερό και το κρεμμύδι να βράσει σε δυνατή φωτιά στην αρχή.
Ξαφρίζουμε αρκετές φορές όσο βράζει και όταν φύγει όλος ο αφρός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να κρεμώσει σιγά-σιγά και να λιώσει το κρεμμύδι. Η διαδικασία παίρνει 1 ώρα, εγώ στο τέλος φουλάρω το μάτι για να ΄"πιει" τα νερά της αλλά είμαι από πάνω και συνεχώς ανακατεύω. Αν δεν έχετε ξανακάνει μη βιαστείτε. Και προσοχή γιατί όταν είναι σχεδόν έτοιμη, πετάγεται και καίει άσχημα...
Αποσύρω από τη φωτιά μόλις γίνει και την κάνω πουρέ με τη ράβδο για να έχει ωραία υφή.
Σε ένα τηγάνι σωτάρω στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για 4 λεπτά και προσθέτω τις λιαστές ντομάτες και την κάπαρη. Σωτάρω και αυτά ελάχιστα και ρίχνω τη ζάχαρη, προσέχοντας να μην τα ταλαιπωρήσω πολύ με ανακάτεμα. Μόλις πάρει τη ζάχαρη, σβήνω με το ξύδι και μόλις το πιει το τηγάνι αποσύρω από τη φωτιά αμέσως.
Σερβίρω τη φάβα με χταποδάκι, γαύρο μαρινάτο ή μοσχοχτάποδο (λόγω φωτογράφισης ανοίχτηκε μικρή κονσερβούλα τώρα). Εννοείται ότι μπορούμε να παραλείψουμε τα πάντα και να τη σερβίρουμε σκέτη, ή μόνο με σωταρισμένο κρεμμυδάκι ή φρέσκο ωμό κρεμμύδι, όπως αρέσει στον καθένα μας. Γύρω-γύρω απλώνω το περιεχόμενο του τηγανιού και απολαμβάνουμε. Περιχύνω από πάνω με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Καλό απόγευμα να έχετε και καλό τριήμερο!
Πάω να κάνω λαγανίτσες με συνταγή από το βιβλίο της Κικής μας! Πρώτη φορά αξιώνομαι, πάντα τρέχω πανικόβλητη και το πάω από αναβολή σε αναβολή...χιχιχι!!!
Απ: ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
Φάβα αγαπημένη! Κι εγώ την έχω προγραμματίσει για την Καθαρά Δευτέρα.
Μούρλια θα είναι με το χταποδάκι της από πάνω. Καλά Κούλουμα Έφη μου και καλή επιτυχία στις λαγάνες σου
Μούρλια θα είναι με το χταποδάκι της από πάνω. Καλά Κούλουμα Έφη μου και καλή επιτυχία στις λαγάνες σου
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
Ωραία ιδέα, θα τη φτιάξω γι αύριο.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
Απλά να προσέξετε το αλάτι, ξεπλύνετε και την κάπαρη και τη λιαστή ντομάτα και καλύτερα να μην αλατίσετε καθόλου. Δοκιμάστε και βλέποντας. Καλή επιτυχία!
Απ: ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
Αχ Έφη την έφτιαξα αλλά την πάτησα στο αλάτι δεν είχα δει το σχόλιο. Όχι ότι δε τη φάγαμε αλλά ήταν λίγο τσιμπημένη παραπάνω από ότι έπρεπε. Θα την ξαναφτιάξω πάντως
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ,ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
Δεν το τόνισα κι εγώ, συγγνώμη! Πάντα τα τουρσιά και τα σχετικά θέλουν λίγο ξέπλυμα γιατί έχουν ήδη αλατάκι στο βάζο. Απλά είπα να το ξαναγράψω καλού-κακού. Αν την κάνεις σκέτη ή μόνο με κρεμμυδάκι αλατίζεις κανονικά, αλλά με την ντομάτα και την κάπαρη θέλει λίγη προσοχή. Χαίρομαι που σου άρεσε!
Παρόμοια θέματα
» Φάβα Παντρεμένη
» ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
» Σαλάτα με λιαστή ντομάτα και εσκαρόλ
» Κοτόπουλο γεμιστό με ελιές και λιαστή ντομάτα
» Φάβα
» ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
» Σαλάτα με λιαστή ντομάτα και εσκαρόλ
» Κοτόπουλο γεμιστό με ελιές και λιαστή ντομάτα
» Φάβα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης