Αναζήτηση
Μελομακάρονα με στέβια
Σελίδα 1 από 1
Μελομακάρονα με στέβια
Πολύ νόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη. Η καλύτερη λύση για να τα απολαύσετε χωρίς να σκέφτεστε τις θερμίδες, ενώ η γλυκαντική ουσία που περιέχουν τους προσδίδει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη, όσον αφορά τη ζάχαρη, πράγμα που τα κάνει κατάλληλα για διαβητικούς* (σε συνδιασμό βέβαια με τον τύπο αλευριού που θα χρησιμοποιηθεί και της ποσότητας κατανάλωσης)
Κάθε κουταλιά του συγκεκριμένου γλυκαντικού περιέχει: 0 θερμίδες, 0 γλυκαιμικό δείκτη(Gi), και αντιστοιχεί σε γλυκύτητα, βάρος και όγκο με μια κουταλιά ζάχαρη.
Περιέχει Ερυθριτόλη και γλυκοζίτες στεβιόλης.
Αν είστε κι εσείς μεταξύ αυτών που προσέχουν τη διατροφή τους ή για άλλους λόγους υιοθετείτε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες δοκιμάστε τα.
* Εάν είστε διαβητικοί καλό θα είναι να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί, γιατί οι κανόνες σε τέτοιες παθήσεις διαφέρουν κατά περίπτωση.
Η αντιμετώπιση του διαβήτη απαιτεί μεγάλη προσοχή στο διαιτολόγιο του ασθενούς, πράγμα που οφείλουν να γνωρίζουν οι πάσχοντες. Ωστόσο, πολύ συχνά το πρόβλημα παρερμηνεύεται και πολλοί θεωρούν πως το αυξημένο σάκχαρο και ο διαβήτης θα αντιμετωπιστούν απλώς περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης.
Ο ρόλος της σωστής διατροφής - και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας - για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με τη νόσο. Ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλα τα τρόφιμα χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διατηρηθούν τα επιπέδα γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας, να διατηρηθεί ο οργανισμός σε καλή κατάσταση θρέψης και να βελτιώσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, διατηρώντας την απόλαυση του φαγητού.
Υλικά (για 30 περίπου κομμάτια)
* 600γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ. σόδα και
1κ.γ.μπεικιν πάουντερ
* 2 κ.σ. Σιμιγδάλι
* 250ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
* 50 ml κονιάκ
* Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
* 300ml σπορέλαιο
* 1 Βανίλια
* 1 κ.γλ. Κανέλα
* ¼ κ.γλ. Γαρύφαλλο
* 1 φλ. τσ. στέβια linodiet baking stevia (για στέβια σε αναλογία 1:1)
* 200 Τριμμένο καρύδι
Για το σιρόπι:
* 300ml νερό
* 1,5 φλ.τσ. στέβια linodiet baking stevia (για στέβια σε αναλογία 1:1)
* 1 ξυλαράκι κανέλα
* 2 καρφάκια γαρύφαλλο
* 1 μανταρίνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς.
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι μεχρι να ομογενοποιηθούν.
Πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν πολύ. Δεν χρειάζεται να τα πλάσουμε πολύ ώρα γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ζύμη θα βγάλει το λάδι της. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση. Το μανταρίνι θα το βάλουμε κομμένο μέσα στην κατσαρόλα αφού στίψουμε μέσα το μισό. Αφήνουμε το σιρόπι για 3 περίπου λεπτά να βράσει, σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε στο μάτι μέχρι να γίνουν τα μελομακάρονα.
Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα τα σιροπιάζουμε ζεστά με το χλιαρό σιρόπι βουτώντας τα στο σιρόπι. Τα κρατάμε εκεί για 20 δευτερόλεπτα περίπου φροντίζοντας να τα αναποδογυρίζουμε ώστε να σιροπιαστούν καλά. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
* Λόγω έλλειψης μελιού και ζάχαρης που δρουν ως συντηρητικά μουχλιάζουν γρήγορα, γι αυτό το λόγο δεν κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα και φροντίζουμε να καταναλωθούν το πολύ μέσα σε 5 ημέρες διατηρώντας σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε να διατηρηθούν λίγο παραπάνω τα βάζουμε στο ψυγείο.
* Το ψήσιμο τους θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να ψηθούν καλά. Μη τα βγάζετε νωρίτερα από το φούρνο νομίζοντας ότι όταν κρυώσουν θα γίνουν τραγανά κι αφράτα, όπως τα κανονικά μελομακάρονα. Τηρείστε το χρόνο ψησίματος ώστε να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης