Αναζήτηση
Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
+3
Sevasti
Rena
Σφακιανός
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Για 10 άτομα)
1 Χήνα, ή Πάπια, περίπου, 5-6 κιλά
Όταν έχετε καλεσμένους και θέλετε να τους πουλήσετε μούρη, με ένα ασυνήθιστο αλλά εξαίσιο έδεσμα, θα πάτε στον Εθνικό κήπο και θα κρατάτε μαζί σας κουλούρια και θα κάνετε ότι ταΐζετε τις χήνες, μη φοβάστε, ο φύλακας ή θα κοιμάται ή δεν θάχει έρθει καθόλου καθ’ ότι δημόσιος υπάλληλος, όταν λοιπόν έρθει το πουλί να φάει το κουλούρι που του πετάξατε, (πονηροί και τρισάθλιοι), το γραπώνετε και το πάτε σπίτι για τη θυσία προς τον Ξένιο Δία.
ΥΛΙΚΑ
5 Πορτοκάλια, κομμένα σε μισά, οριζόντια, (αφαιρέστε το αφαλό αν έχει)
1+1 κουταλιές της σούπας, Θυμάρι, (άν έχετε φρέσκο θυμάρι, τότε: ένα κλαδάκι
με φούντα θυμάρι και 1 Κ.Σ. ξερό θυμάρι)
1. Κ.Σ. Ρίγανη
4 Δαφνόφυλλα
1 κ.γ. Τζίντζερ (σε σκόνη)
1/2 κ.γ. Μέντα, (σε σκόνη)
1 Κ.Σ. Αλάτι χοντρό
1 κ.γ. Πιπερι μαύρο, κοπανισμένο, (χοντροκομμένο)
3 Κ.Σ. Λικέρ «Κουαντρώ» ή άλλο με γεύση πορτοκάλι
2 Κ.Σ. Κόρν φλάουρ
1/2 Κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι
1 Μήλο, (για να τραβήξει την βουρκίλλα του πουλιού)
Εδώ θα μου πείτε… «μα καλά λάδι δεν θέλει;;;;», Όχι ρε δεν θέλει και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και να καταλάβει το γιατί….
Προεργασία
Τρυπήστε το δέρμα της χήνας με ένα μεγάλο πιρούνι δίχαλο, (αυτό με τα δύο μακριά μεγάλα σκέλη, αυτό καλέ που κυνηγάτε τον άνδρα σας να του βγάλετε το μάτι επειδή βλέπει ποδόσφαιρο και δεν σας αφήνει να δείτε με ποιαν απάτησε ο Γιάγκος τη Βίρνα). Βοηθάει να φύγει έξω αρκετό λίπος και επίσης βοηθάει στο να ξεροψηστεί το πουλί, η χήνα ή η πάπια δηλαδή, (αλλά όποιος έχει βρώμικο μυαλό αλλού πάει ο νούς του, ας είναι). Αυτό το λίπος μπορείτε να το φυλάξετε για μελλοντική χρήση, κρατάει μέχρι και 4 μήνες.
1. Προθέρμανετε το φούρνο στους 205 C.
2. Αφαιρέστε το λαιμό και τα εντόσθια
3. Κόψτε όλο το λίπος που περισσεύει από το άνοιγμα της κοιλιάς και επίσης το
δέρμα που περισσεύει, γύρω-γύρω από τη χήνα/πάπια.
4. Ξεβγάλτε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς, με τρεχούμενο νερό από τη βρύση.
Άφήστε την να σουρώσει καλά και στεγνώστε το εσωτερικό με χαρτί της
κουζίνας.
5. Βάλε τη χήνα με το στήθος προς τα πάνω, σήκωσε τα φτερά και γύρνα τα
προς το λαιμό και γύρνα τις άκρες πίσω από την πλάτη, έτσι ώστε να μείνουν
σταθερά σε μια θέση.
6. Τρίψε εσωτερικά τη χήνα με αλάτι, (χοντρό), πιπέρι, ρίγανη και βάλτε επίσης
μέσα στην κοιλιά τα 6 μισά από τα πορτοκάλια, τα δαφνόφυλλα και το μήλο,
7. Ράψτε το άνοιγμα της κοιλιάς με μια σακοράφα και σπάγκο, (αφού πρώτα τον
βρέξετε καλά για να μην καεί).
8. Δέσε τα πόδια μεταξύ τους επίσης με βρεγμένο σπάγκο.
9. Δίπλωσε το δέρμα του λαιμού πίσω από την πλάτη.
10. Τρύπησε με το ίδιο δίχαλο πιρούνι το δέρμα σε διάφορα μέρη για να βγεί το
λίπος καθώς θα ψήνεται.
Οδηγίες προς Ναυτιλωμένους
1. Τοποθετήστε τη χήνα σε ένα τεψί με το στήθος προς τα πάνω.
2. Σε μια κούπα βάλτε Ρίγανη, 1 κ.γ. Αλάτι, Πιπέρι, και το Τζίντζερ,
ανακάτεψέ τα καλά και αλείψτε με το μείγμα καλά τη χήνα.
3. Καλύψτε, καλά, με αλουμινόχαρτο τη χήνα και το τεψί μαζί και ψήστε την για 1
ώρα και 30’ λεπτά,
4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς και συνεχίστε το
ψήσιμο για άλλες δύο ώρες ακόμα.
6. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπώλ βάλτε το χυμό από τα άλλα τέσσερα μισά
πορτοκάλια. μία (1) Κ.Σ. λικέρ, το κορν φλάουρ και το υπόλοιπο αλάτι,
ανακάτεψε τα όλα καλά και αφήστε το στην άκρη.
7. Σε μία άλλη κούπα, ανακατέψτε καλά τη μαρμελάδα, τις υπόλοιπες δύο (2)
κουταλιές Λικέρ και την μέντα.
8. Με μιία μικρή κουτάλα (ή ένα μεγάλο κουτάλι), βγάλτε από το τεψί όσο πιο
πολύ λίπος μπορείτε
10. Αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο ακόμα για 45΄λεπτα.
11. Βγάλτε τη χήνα από τον φούρνο, και αλείψετε την καλά, γύρω γύρω με το
μείγμα της μαρμελάδας.
12. Μεταφέρτε τη χήνα σε μια ζεστή πιατέλλα και αφήστε την να σταθεί, (όχι
όρθια γιατί θα πάρει δρόμο), για 15 λεπτά.
13. Ξανα ρυθμίστε τον φούρνο στους 235 βαθμούς ξαναβάλε την χήνα μέσα
και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10’ λεπτά ή μέχρι να γίνει το δέρμα της
χρυσαφί και τραγανό.
ΣΑΛΤΣΑ
1. Σε μια κατσαρόλλα βάλε τη σάλτσα από το τεψί χρησιμοποιώντας ένα λεπτό
τρυπητό.
2. Αφήστε την να σταθεί μέχρι το λίπος να ξεχωρίσει από την σάλτσα του
κρέατος.
3. Σιγά σιγά και με προσοχή αφαιρέστε μόνο το λίπος που έχει ξεχωρίσει.
4. Μετρήστε την σάλτσα, που απόμεινε, να είναι ίση με μία μία (1) κούπα. (αν
όχι, τότε συμπλήρωσε με νερό, (ώστε να γίνει μια κούπα, αντιλαβού.
5. Προσθέστε τώρα, αυτήν την κούπα με τη σάλτσα στο μείγμα του πορτοκαλιού
(που έχετε αφήσει στην άκρη). (Ισούς Χριστός, το καταλάβατε μωρέ;, μπράβο
τα παιζάκιαααα)
6. Ζεστάνετε τη σάλτσα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση, (περίπου ένα
λεπτό), ανακατεύοντας συνεχώς.
Σερβίρισε, (το κωλόπουλο, μούβγαλε τη Ανάσταση…), τη χήνα ή την πάπια μαζί
με τη σάλτσα, ρέεεεεεεεεεεε, η σάλτσα είναι όλα τα λεφτά.
Φιλάκιαααααααααααα
Σημείωση:
Η φωτογραφία είναι την περασμένη Κινέζικη πρωτοχρονιά, από ένα εστιατόριο της πόλης Dalian, (Πρώην Μαντζουρία, 6 ώρες με το τραίνο, Βορειοανατολικά, από εδώ που μένω),
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Σφακιανός στις Κυρ Ιουλ 19, 2009 4:36 am, 3 φορές συνολικά
Σφακιανός- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Την πάπια δεν ξέρω αν θα τη φτιάξω ή τη χήνα, ούτε αν μου κάτσει κανά πουλί με τα κουλούρια που θα το ταίσω, αυτό που ξέρω είναι ότι περνάω τη συνταγή στα αγαπημένα για να διαβάζω το κείμενο. Να 'σαι καλά Κυριάκο
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
..και κάτι ακόμα. Σε αυτό το περίεργο ποτηράκι στη φωτο, τι σερβίρεις?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Rena έγραψε:..και κάτι ακόμα. Σε αυτό το περίεργο ποτηράκι στη φωτο, τι σερβίρεις?
Kινέζικο κρασί ασπρο (σαν την τσικουδιά) που το λένε, Maou Tai.
Σφακιανός- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 75
Τόπος : Χανιά - Κρήτης , (Ανώπολις - Σφακιά)
Registration date : 12/07/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Αχ Κυριάκο με τα ωραία σου δε μας αφήνεις να αγιάσουμε χιχι.
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Aμάν με τελειωσες Κυριάκο. Πολύ μουράτη η πάπια σου
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Τι τραγανιστό πουλερικό είναι αυτό! Και η σάλτσα του φοβερή και τρομερή γεμάτη αρώματα.
Να κάνω και μια ερωτησούλα δειλά-δειλά: Με κοτοπουλάκι γίνεται?
:bounce: :bounce: :bounce:
Να κάνω και μια ερωτησούλα δειλά-δειλά: Με κοτοπουλάκι γίνεται?
:bounce: :bounce: :bounce:
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Ωραία ιδέα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μου φαίνεται θα το δοκιμάσω. Και δείχνει να έχει πετύχει τόσο!
seranaki- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 372
Registration date : 27/08/2009
Απ: Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
Την έφτιαξα και έγινε υπέροχη...μπράβο για την συνταγή αλλά το περισσότερο μπράβο είναι για την έξυπνη χιουμορίστηκη περιγραφή της συνταγής. Καλά χριστούγεννα σφακιανέ όπου κι'αν είσαι.
aspa- Simple Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 34
Registration date : 16/03/2010
Παρόμοια θέματα
» ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
» Μεζεδάκι κανείς?
» ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΨΗΤΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ
» φλουδα πορτοκαλι
» Γαλοπούλα με πορτοκάλι
» Μεζεδάκι κανείς?
» ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΨΗΤΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ
» φλουδα πορτοκαλι
» Γαλοπούλα με πορτοκάλι
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης