Αναζήτηση
ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Μια πολύ νόστιμη συνταγή από την Ιταλία. Μια πίτα που μοιάζει με κέικ λόγω της φόρμας που την ετοιμάζουμε. Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη. Το μυστικό της είναι στα τυριά που θα πρέπει να είναι παρμεζάνα και φοντίνα (εδώ δεν παίρνει αλλαγές, δεν θα είναι η ίδια πίτα πλέον διότι η συνταγή είναι παραδοσιακή). Έχετε υπόψη σας τα εξής: α) όταν έρθει η ώρα να πασπαλίσετε με τα τυριά και τη φρυγανιά, κάντε το έχοντας από κάτω ένα πιάτο διότι κατ' αυτόν τον τρόπο και δε θα γεμίσει ο τόπος ψίχουλα κι ότι ξεφύγει μπορείτε μετά να το μαζέψετε και να το ρίξετε στη φόρμα και β) προσπαθήστε να πασπαλίσετε τη φόρμα όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται για να είναι στο τέλος η κρούστα όπως πρέπει. Άλλωστε αυτό ακριβώς πρέπει να έχει το συγκεκριμένο φαγητό, την τραγανή κρούστα που θα κρατάει και την πίτα σταθερή διότι δεν υπάρχει κάποια ζύμη
Υλικά (για 6-8 άτομα):
500γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
50γρ. ανάλατο βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
80γρ. φρυγανιά, τριμμένη
100γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
120γρ. τυρί Φοντίνα, σε λεπτές φέτες
120γρ. προσιούτο (σε μπλοκ), κομμένο σε κύβους
αλάτι
πιπέρι
Μέθοδος:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε μπόλικο νερό και αλάτι κι αφήστε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει το νερό ρίξτε τα ριγκατόνι και αφήστε να βράσουν μόλις για λίγα λεπτά διότι θα μαγειρευθούν και στο φούρνο.
Στραγγίξτε τα ριγκατόνι και χωρίς να τα ξεβγάλετε με νερό ρίξτε τα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέστε το βούτυρο, το πιπέρι και τη μισή παρμεζάνα κι ανακατέψτε καλά. Αφήστε στην άκρη για αργότερα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Όσο βράζουν τα ριγκατόνι, παίρνετε ένα σκεύος για σουφλέ (ή βαθιά φόρμα κέικ) και τη βουτυρώνετε πολύ καλά.
Σε ένα μπωλάκι, ανακατέψτε την υπόλοιπη παρμεζάνα μαζί με τη φρυγανιά και χωρίστε αυτό το μείγμα σε 3 ίσα μέρη
Με το πρώτο μέρος πασπαλίστε τη φόρμα ομοιόμορφα εσωτερικά, κάνοντας όπως αναφέρω στην εισαγωγή.
Παίρνετε τα χτυπημένα αυγά και περιχύνετε μ' αυτά το εσωτερικό της φόρμας φροντίζοντας και πάλι να καλύψει παντού, αυτή τη φορά το μείγμα φρυγανιάς.
Πασπαλίστε πάνω από τα αυγά με το δεύτερο μέρος φρυγανιάς/τυριού, ξανά κάνοντας το ίδιο γυρίζοντας τη φόρμα γύρω γύρω για να πάει παντού.
Ρίξτε στη φόρμα το 1/3 των ζυμαρικών και πιέστε προς τα κάτω φροντίζοντας να ισιώσουν όσο γίνεται χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα. Πάνω από τα ριγκατόνι απλώστε όλες τις φέτες τυριού Φοντίνα.
Από πάνω βάλτε άλλο 1/3 από τα ριγκατόνι, πιέστε και ισιώστε με την κουτάλα. Πάνω από τα ζυμαρικά σκορπίστε τους κύβους του προσιούτο κι από πάνω βάλτε την τελευταία στρώση ζυμαρικών. Πιέστε προς τα κάτω ελαφρά, ισιώστε με την κουτάλα και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μείγμα φρυγανιάς/παρμεζάνας.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Βγάζετε και αφήνετε όπως είναι στη φόρμα για 10 λεπτά να συνέλθει.
Με ένα μαχαίρι παλέτα περάστε προσεχτικά γύρω γύρω από τα πλαϊνά για να ξεκολλήσει λίγο από τη φόρμα. Τοποθετείτε πάνω στη φόρμα μια μεγάλη πιατέλα κι αναποδογυρίζετε (όπως κάνουμε με τα κέικ), χτυπώντας ελαφρά τον πάτο της φόρμας για να γλυστρίσει η πίτα.
Κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε αμέσως.
Υλικά (για 6-8 άτομα):
500γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
50γρ. ανάλατο βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
80γρ. φρυγανιά, τριμμένη
100γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
120γρ. τυρί Φοντίνα, σε λεπτές φέτες
120γρ. προσιούτο (σε μπλοκ), κομμένο σε κύβους
αλάτι
πιπέρι
Μέθοδος:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε μπόλικο νερό και αλάτι κι αφήστε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει το νερό ρίξτε τα ριγκατόνι και αφήστε να βράσουν μόλις για λίγα λεπτά διότι θα μαγειρευθούν και στο φούρνο.
Στραγγίξτε τα ριγκατόνι και χωρίς να τα ξεβγάλετε με νερό ρίξτε τα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέστε το βούτυρο, το πιπέρι και τη μισή παρμεζάνα κι ανακατέψτε καλά. Αφήστε στην άκρη για αργότερα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Όσο βράζουν τα ριγκατόνι, παίρνετε ένα σκεύος για σουφλέ (ή βαθιά φόρμα κέικ) και τη βουτυρώνετε πολύ καλά.
Σε ένα μπωλάκι, ανακατέψτε την υπόλοιπη παρμεζάνα μαζί με τη φρυγανιά και χωρίστε αυτό το μείγμα σε 3 ίσα μέρη
Με το πρώτο μέρος πασπαλίστε τη φόρμα ομοιόμορφα εσωτερικά, κάνοντας όπως αναφέρω στην εισαγωγή.
Παίρνετε τα χτυπημένα αυγά και περιχύνετε μ' αυτά το εσωτερικό της φόρμας φροντίζοντας και πάλι να καλύψει παντού, αυτή τη φορά το μείγμα φρυγανιάς.
Πασπαλίστε πάνω από τα αυγά με το δεύτερο μέρος φρυγανιάς/τυριού, ξανά κάνοντας το ίδιο γυρίζοντας τη φόρμα γύρω γύρω για να πάει παντού.
Ρίξτε στη φόρμα το 1/3 των ζυμαρικών και πιέστε προς τα κάτω φροντίζοντας να ισιώσουν όσο γίνεται χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα. Πάνω από τα ριγκατόνι απλώστε όλες τις φέτες τυριού Φοντίνα.
Από πάνω βάλτε άλλο 1/3 από τα ριγκατόνι, πιέστε και ισιώστε με την κουτάλα. Πάνω από τα ζυμαρικά σκορπίστε τους κύβους του προσιούτο κι από πάνω βάλτε την τελευταία στρώση ζυμαρικών. Πιέστε προς τα κάτω ελαφρά, ισιώστε με την κουτάλα και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μείγμα φρυγανιάς/παρμεζάνας.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Βγάζετε και αφήνετε όπως είναι στη φόρμα για 10 λεπτά να συνέλθει.
Με ένα μαχαίρι παλέτα περάστε προσεχτικά γύρω γύρω από τα πλαϊνά για να ξεκολλήσει λίγο από τη φόρμα. Τοποθετείτε πάνω στη φόρμα μια μεγάλη πιατέλα κι αναποδογυρίζετε (όπως κάνουμε με τα κέικ), χτυπώντας ελαφρά τον πάτο της φόρμας για να γλυστρίσει η πίτα.
Κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε αμέσως.
Απ: ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Πολύ εντυπωσιακή Άννα!!!!!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Αλήθεια φοντίνα έχει βρει κάποιος κάπου?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Νοικοκυρεμένα πράγματα, περιγραφική συνταγή ακόμη κι εγώ ο άσχετος (νομίζω) μπορώ να τη φτιάξω Φοντίνα όμως ούτε κι εγώ έχω βρει στην Ελλάδα, αν βρει κάποιος ας μας πει γιατί είναι εξαιρετικό τυρί.
raymonda- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 501
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Εντυπωσιακότατο!!!Τέτοιο τυράκι ίσως στα εδώδιμα στο κέντρο ή στον Πειραιά, υπάρχουν συγκεκριμένα καταστήματα που φέρνουν τα πάντα.
Απ: ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Ισως στον Κουκά στην Πατησίων ή σε άλλο ντελικατέσεν.
Απ: ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Καλημέρα σε όλους από τις ηλιόλουστες Βρυξέλλες
Χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή ως ιδέα κι ελπίζω όσοι τη δοκιμάσετε να σας αρέσει.
Όσον αφορά στη Φοντίνα... Τώρα που βρισκόμουν στην Ελλάδα πήγα για ψώνια στον Βασιλόπουλο που άνοιξε πρόσφατα στη γειτονιά μου. Έκανα και τους σχετικούς γύρους για να χαζέψω το μαγαζί και είδα τυρί Φοντίνα στα ψυγεία στη γνωστή διαφανή συσκευασία (όπως το Ρεγκάτο κλπ) Δεν ξέρω βέβαια εάν ήταν περιστασιακή η παρουσία του τυριού στο μαγαζί λόγω του ότι είναι καινούργιο ή εάν το φέρνουν σταθερά ως εμπόρευμα. Για τσεκάρετε όποιος έχει Βασιλόπουλο κοντά του και σίγουρα να τσεκάρετε σε αυτό της Σταδίου.
Από κει και πέρα, όπως λέει και η Έφη, είτε στον Κουκά είτε σε άλλο ντελικατέσσεν. Και κάτι ακόμα, εάν δεν βρείτε την ιταλική Φοντίνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη Δανέζικη που δεν είναι και τόσο έντονη η γεύση της.
Χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή ως ιδέα κι ελπίζω όσοι τη δοκιμάσετε να σας αρέσει.
Όσον αφορά στη Φοντίνα... Τώρα που βρισκόμουν στην Ελλάδα πήγα για ψώνια στον Βασιλόπουλο που άνοιξε πρόσφατα στη γειτονιά μου. Έκανα και τους σχετικούς γύρους για να χαζέψω το μαγαζί και είδα τυρί Φοντίνα στα ψυγεία στη γνωστή διαφανή συσκευασία (όπως το Ρεγκάτο κλπ) Δεν ξέρω βέβαια εάν ήταν περιστασιακή η παρουσία του τυριού στο μαγαζί λόγω του ότι είναι καινούργιο ή εάν το φέρνουν σταθερά ως εμπόρευμα. Για τσεκάρετε όποιος έχει Βασιλόπουλο κοντά του και σίγουρα να τσεκάρετε σε αυτό της Σταδίου.
Από κει και πέρα, όπως λέει και η Έφη, είτε στον Κουκά είτε σε άλλο ντελικατέσσεν. Και κάτι ακόμα, εάν δεν βρείτε την ιταλική Φοντίνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη Δανέζικη που δεν είναι και τόσο έντονη η γεύση της.
Απ: ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Τυχερή Αννούλα σε υπέροχο μέρος είσαι.
Η συνταγή τέλεια και υιοθετείται. Φοντίνα έχει πράγματι ο Βασιλόπουλος έχω δει αρκετές φορές.
Η συνταγή τέλεια και υιοθετείται. Φοντίνα έχει πράγματι ο Βασιλόπουλος έχω δει αρκετές φορές.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ
Αχ Σοφία μου.... Δεν ξέρω εάν έχεις επισκεφθεί ποτέ τις Βρυξέλλες αλλά κάθε άλλο παρά "υπέροχο μέρος" θα τις χαρακτήριζα, τουλάχιστον όσον αφορά στο κλίμα.... Γι' αυτό κάθε φορά που εδώ τέτοια εποχή έχουμε θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς το θεωρούμε μεγάλη υπόθεση και γι' αυτό κάνουμε γιούπιιιι , για να προλάβουμε διότι δεν ξέρουμε για πόσο θα κρατήσει.... Παραδόξως φέτος από τον Απρίλιο άρχισε η καλοκαιρία (όσο εγώ ήμουν Αθήνα για Πάσχα και ανάψαμε καλοριφέρ κάποια βράδυα, εδώ έφθασε μέχρι και 26-27 βαθμούς, ότι είναι για σας δηλ. το λίγο πάνω από 30 μέσα στο Καλοκαίρι...) και σκεφτόμουν πως "πάει αυτό ήταν, το έκανε κιόλας το Καλοκαίρι και θα πήξουμε μετά στη βροχή"... Μας έχει διαψεύσει όμως μέχρι στιγμής και συνεχίζει τις λιακάδες και τις καλές θερμοκρασίες. Για να δούμε..
Παρόμοια θέματα
» Αλμυροί λουκουμάδες με προσιούτο και τρία τυριά
» Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
» Μακαρονόπιτα
» ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ Νο 2
» ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ
» Χήνα (ή Πάπια) Ψητή, στο ΦΟΥΡΝΟ Τραγανή με Πορτοκάλι
» Μακαρονόπιτα
» ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ Νο 2
» ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης