Αναζήτηση
ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
+2
SpIrToKoYto
Rena
6 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
Το ψωμί με ψημένη πατάτα θεωρείται το καλύτερο από όλα τα είδη ψωμιού. Έχει πολύ υγρή και πορώδη υφή με ελαφρύ άρωμα ψημένης πατάτας. Έχει πολύ λεπτή και μαλακή κόρα.
Υλικά :
100 γρ. γάλα
3,5 γρ. ξηρή μαγιά
1κ.γ. ζάχαρη
Ζύμη :
3 πατάτες (350 – 400 γρ)
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1κ.γ. ζάχαρη
1κ.γ. αλάτι
2-3 φλιτζάνια αλεύρι
Πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο αλουμινόχαρτο (για να μπορούμε να τις καθαρίσουμε εύκολα ).
Μπορούμε επίσης να τις βράσουμε( με τη φλούδα) και μόλις είναι έτοιμες αδειάζουμε το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα σε σκεπασμένη κατσαρόλα (για να μπορούμε να τις καθαρίσουμε εύκολα ).
Μόλις κρυώσουν λίγο τις καθαρίζουμε.
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε χλιαρό γάλα μέχρι να κάνει πολύ αφρό.
Σε μια λεκάνη λιώνουμε την πατάτα (με το πιρούνι) και αναμειγνύουμε με 0,5 φλ. αλεύρι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μέσα εκεί προσθέτουμε και το διάλυμα (γάλα+ξηρή μαγιά+ζάχαρη).
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 1 φλ. αλεύρι.
Αλευρώνουμε το τραπέζι με το υπόλοιπο (0,5 φλ.) αλεύρι και αδειάζουμε πάνω την ζύμη.
Ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να γίνει ελαστική. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από την πατάτα – αν ήταν ψητή ή βραστή αλλά και από την κρέμα γάλακτος – αν ήταν πηχτή ή αραιή. Αν η κρέμα γάλακτος ήταν πολύ αραιή ίσως χρειαστεί συμπληρωματικά άλλο ένα φλιτζάνι αλεύρι.
Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα μπάλας, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει ώστε να γίνει σε όγκο 2-3 φορές μεγαλύτερη.
Μόλις φουσκώσει ζυμώνουμε ξανά και τη βάζουμε σε αλευρωμένη φόρμα ή σε φόρμα με λαδόκολλά. Πιέζουμε λίγο από πάνω να ισιώσει και αλευρώνουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει σε όγκο 1,5 - 2 φορές.
Μόλις φουσκώσει βάζουμε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°. Μόλις το ψωμί ροδοκοκκινίσει (σε περίπου 7 λεπτά) το σκεπάζουμε με ασημόχαρτο και κατεβάζουμε τη φωτιά στους 180-220° βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε από πάνω το αλεύρι και το τυλίγουμε σε πετσέτα κουζίνας.
Photo
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Rena στις Κυρ Μάης 17, 2015 12:34 am, 2 φορές συνολικά
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
ααααααααααααααα...αυτό έχω να σου πω μόνο....
(...θα το δοκιμάσω κι αυτό...μ'αρέσουν οι διαφοροποιήσεις στα ψωμάκια ....)
(...θα το δοκιμάσω κι αυτό...μ'αρέσουν οι διαφοροποιήσεις στα ψωμάκια ....)
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
Δεν το είχα ξανακούσει ποτέ...και μου φαίνεται πολύ αφράτο!
Από κοντά τη Μαιρούλα, είπαμε, εντάξει????
Από κοντά τη Μαιρούλα, είπαμε, εντάξει????
Απ: ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
Πολύ αφράτο φαίνεται και πολύ καλοψημένο. Για να μη σε προσβάλω Ρενάκι μου και σε στενοχωρήσω μια φετούλα (όχι και πολύ μικρή) θα τη πάρω.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
Τέλειο και φανταστείτε το ψημμένο σε ξυλόφουρνο.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
Να είχα μια φετούλα τώρα μαζί με γραβιέρα και μέλι. Πρωτότυπη συνταγή!
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Παρόμοια θέματα
» Αστεράκια Μιλφέϊγ της Μαίρης
» Λάχανο σωταρισμένο με κρέμα γάλακτος της Μαίρης
» Σκορδαλιά με πατάτα
» Ταραμοσαλάτα με πατάτα
» τσιαπατα ψωμι
» Λάχανο σωταρισμένο με κρέμα γάλακτος της Μαίρης
» Σκορδαλιά με πατάτα
» Ταραμοσαλάτα με πατάτα
» τσιαπατα ψωμι
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης