Αναζήτηση
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
+3
ntina
Rena
Λίλα
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Μια παραδοσιακή συνταγή που την έμαθα από τις γυναίκες των ψαράδων εδώ στην Κοιλάδα.
Μπορεί να γίνει με όλα τα ψάρια αλλά με μπαρμπουνάκια είναι το κάτι άλλο!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μπαρμπούνια
αλεύρι σταρένιο
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΣΑΛΤΣΑ
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 κούπες φρέσκια ντομάτα
2 κουταλιές πελτέ
λίγη ζάχαρη
Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα πλένουμε καλά.
Οι γυναίκες εδώ τα καθαρίζουν στη θάλασσα τα
ψάρια και τα πλένουν με θαλασσινό νερό.
Τα αλατίζουμε και τα αλευρώνουμε καλά.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και
μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα ψάρια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ'όλες τις
πλευρές.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να
απορροφήσει το πολύ λάδι.
Αδειάζουμε το καμμένο λάδι από το τηγάνι και ρίχνουμε
μέσα 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και το σκόρδο καθαρισμένο και
κομμένο σε φετάκια.
Προσέχουμε να μην μας μαυρίσει το σκόρδο και
πικρίσει η σάλτσα και μόλις γυαλίσει, ρίχνουμε μέσα την φρέσκια ντομάτα,
τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και
περιχύνουμε τα ψάρια.
Όπως βλέπετε η σαλτσούλα είναι απλή, δεν
περιέχει πολλά μυρωδικά για να μην σκεπάζει τη γεύση του φρέσκου ψαριού.
Καλή σας όρεξη
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Και μόνο η εικόνα με τις γυναίκες στη θάλασσα να καθαρίζουν τα μπαρμπουνάκια με ενθουσιάζει. Τα μπαρμπούνια είναι από τα ελάχιστα ψάρια που τρώω και με αυτή τη σάλτσα νομίζω θα τρελαινόμουν. Στο έχω πει ότι στα ψάρια ειδικά σε εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Η θαλασσινή πιατέλα σούπερ
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
μπραβο λιλα.και εγω παω στο καικακι και παιρνω ψαρι που το καθαριζουν γυναικες και το πλενουν με θαλασσινο νερο.αλλη γευση και αλλη νοστιμια το σπαρταριστο ψαρι
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Tυχερές σε παράδεισο είσαστε και φρέσκο ψαράκι και θαλασσινός αέρας. Λίλα το φαγάκι σου μοσχοβόλησε ως εδώ.
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
και οχι μονο και μυρωδιες απο λουλουδια και βοτανα και καλη καρδια
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Οντως τα μπαρμπουνάκια είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια που έχω φάει κι εγώ...γιατί οι υπόλοιποι που....
Και η παρουσίαση τέλεια!
Και η παρουσίαση τέλεια!
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Η αδυναμία μου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. 4 μέρες στη βδομάδα θα μαγειρέψω κάτι από τα δύο. Μου αρέσει η διαδικασία γιατί είναι παραδοσιακή και τα μπαρμπουνάκια σου γιατί φαίνονται σλουρπ!
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
τα μπαρμπουνια τα κανω στο φουρνο με λαδοριγανη,δεντρολιβανο,λιγη δαφνη και λιγο λευκο κρασι και τα σερβιρω με ωμο λαδολεμονο και μαιντανο επισης και στα καρβουνα με λαδολεμονο ,κρεμμυδακι και μαιντανο που τα αφηνω να τραβηξουν λιγο και ειναι................μουρλια
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Ντινάκι, δε βάζεις όποτε μπορείς και τις δύο συνταγές? Αλλά αναλυτικά αν μπορείς. Πχ σε αυτα της σχάρας (κάρβουνα) πως τα κάνεις? Ανοίγεις και μέσα κρεμμυδι, μαιντανός ή από πανω κλπ...επίσης παιδιά θα ήθελα να ξερω αν κάποιος γνωρίζει να δώσει συμβουλές για ψήσιμο ψαριού στα κάρβουνα-σχάρα-γκριλ, γιατί συνήθως μου στεγνώνει το ψάρι. Ευχαριστώ.
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
το ψαρι στα καρβουνα θελει 2 κινησεις.10 λεπτα απο τη μια και 10 απο την αλλη.Αν ειναι μεγαλο του κανεις 2 χαρακιες απο καθε πλευρα.Το βαζεις σε ενα ταψακι με ριγανη αλατι και λαδι και το αφηνεις 15 λεπτα.Αφηνεις τη σχαρα να καψειΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙς ΤΟ ΨΑΡΙ.Απο πανω βαζεις ενα κομματι αλουμινοχαρτογια να μην αφυδατωθει και κοιτας την πλευρα του ψαριου που ειναι στα καρβουνα εαν εχει κανει κρουστα.Παιρνεις ενα πηρουνι και κοιτας εαν αποκολλαται η σαρκα απο το κοκκαλο,εαν ναι το γυριζεις εαν οχι το αφηνεις για λιγο ακομα,γυριζεις και την αλλη πλευρα και ακολουθεις την ιδια διαδικασια.ΒΑΖΕΙΣσε ενα ταψακι λαδολεμονο χτυπημενο στο μουλτι με λιγο μαιντανο απλωνεις απο πανω τα ψαρια και τα ραντιζεις με το ιδιο μιγμα προσθετοντας και ψιλοκομμενο κρεμμυδακιnikolas έγραψε:Ντινάκι, δε βάζεις όποτε μπορείς και τις δύο συνταγές? Αλλά αναλυτικά αν μπορείς. Πχ σε αυτα της σχάρας (κάρβουνα) πως τα κάνεις? Ανοίγεις και μέσα κρεμμυδι, μαιντανός ή από πανω κλπ...επίσης παιδιά θα ήθελα να ξερω αν κάποιος γνωρίζει να δώσει συμβουλές για ψήσιμο ψαριού στα κάρβουνα-σχάρα-γκριλ, γιατί συνήθως μου στεγνώνει το ψάρι. Ευχαριστώ.
εαν ειναι σαρδελα τη χαραζεις απο το πλαι κατα μηκος την ανοιγεις και τραβας το κεφαλι μαζι με το κοκκαλο.την αλοιφεις με λιωμενο φρεσκο μαιντανο και κρεμμυδακι και την ξανακλεινεις να παρει το σχημα του ψαριου-μην τρομαζεις ειναι πανευκολο-αλατιζεις και βαζεις σε φορητη σχαρα καλα λαδωμενη και ψηνεις περιπου 10 λεπτα και ακολουθεις την ιδια διαδικασια με το ψαρι.Στο φουρνο τωρα κανεις χαρακιες στο ψαρι το αλατοπιπερωνεις ,ριγανη,λιγο κρεμμυδακι και το βαζεις στο ταψι βαζοντας μεσα σε αυτο λιγο λαδι λεμονι και ασπρο κρασι και το ψηνεις στις αντιστασεις πανω κατω περ,15-20 λεπτα.εαν εχεις οποιαδηποτε απορια με χαρα να τη λυσω.αντε και καλα φαγοποτια το ψαρι ειναι καλυτερα να ψηνεται σε φορητες σχαρες για να μην σπασει οταν το γυριζομε
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Άλλο ένα κολπάκι για να ξέρουμε οτι το ψάρι είναι έτοιμο, μόλις σκάσει η πέτσα στην ραχοκοκαλιά και φανεί το ψαχνό το βγάζουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, λεμόνι και ελάχιστη μουστάρδα!!!!
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΙΛΑ ΘΑ ΤΟ ΕΧΩ ΥΠΟΨΗ ,ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ......ΑΧ DELI ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
εγω Λιλάκι όπως καταλαβαίνεις είμαι στην τελευταία εδοχή με το λεμονάκι !!!!! ξέρεις εσύ !!!
ονειρο η παρουσίαση αλλά η πιατέλα σου, σκέτο ποίημα !!!!!
γεια στα χεράκια σου !!!
φιλια πολλά
ονειρο η παρουσίαση αλλά η πιατέλα σου, σκέτο ποίημα !!!!!
γεια στα χεράκια σου !!!
φιλια πολλά
Παρόμοια θέματα
» Μπαρμπούνια με μανιτάρια
» Σάλτσα κιμά & σάλτσα κρεμμυδιού
» ΓΛΥΚΌΞΙΝΗ ΣΆΛΤΣΑ
» σαλτσα μακαρονιων
» Σάλτσα φέτας
» Σάλτσα κιμά & σάλτσα κρεμμυδιού
» ΓΛΥΚΌΞΙΝΗ ΣΆΛΤΣΑ
» σαλτσα μακαρονιων
» Σάλτσα φέτας
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης