Αναζήτηση
ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
+3
ΝΤΑΙΖΗ
anneta43
EfiK
7 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Θα έβρισκα σύκο στη λαϊκή μας και δεν θα έπαιρνα?? Δεν παίζει τέτοιο σενάριο!
Ετσι λοιπόν πήρα 4 κιλάκια για να έχουμε να πορευόμαστε όλη τη χρονιά και ξεκίνησα να το φτιάξω.
Το πράσινο συκαλάκι το φτιάχνουμε τέτοια εποχή περίπου, αρχές Μαϊου και το συναντάμε σε εκδοχή με φλούδα και χωρίς. Εγώ σας το δίνω με τη φλούδα του. Την άλλη εβδομάδα θα πάρω λίγο ακόμα και θα το κάνω χωρίς φλούδα γιατί θέλω να δω πως γίνεται ξεφλουδισμένο.
Η αναλογία των υλικών είναι η εξής :
35 κομμάτια σύκο
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού
1/2 κ.σ. γλυκόζη
ασπρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
Καταρχάς τσεκάρουμε ανοίγοντας ένα για τυχόν σκουληκάκια ή σποράκια. Οταν σιγουρευτούμε προχωράμε στη διαδικασία.
Διαλέγουμε φρούτο σφιχτό, χωρίς σημάδια και κλειστό στην βάση του.
Πλένουμε σε μπόλικο νεράκι το σύκο και για σιγουριά κάνουμε ότι με τα ζαρζαβατικούλια μας, το αφήνουμε για κανά δεκαπεντάλεπτο με λίγο ξύδι σε μία λεκάνη για να σιγουρευτούμε ότι είναι πεντακάθαρο και μετά ξεπλένουμε πολύ καλά.
Βράζουμε το σύκο για 10 λεπτά και σουρώνουμε. Μετά το σούρωμα και αφού κρυώσει λίγο να μπορούμε να το πιάσουμε, τρυπάμε το σύκο με ένα καλαμάκι από σουβλάκι από πάνω μέχρι κάτω ξεκινώντας πάντα από το κοτσανάκι του και καταλήγοντας στο κέντρο της βάσης του (κάθετα δηλαδή) και το ίδιο κάνουμε και οριζόντια κάπου στη μέση.
Ξαναρίχνουμε το σύκο στην κατσαρόλα με νέο νερό, ξαναβράζουμε και σουρώνουμε άλλες δύο φορές.
Αυτή τη φορά και την τρίτη πιάνουμε με προσοχή κάθε φρούτο και το στύβουμε ελαφρά να μη μας ανοίξει για να φύγουν τα πολλά νερά του από τις τρυπούλες που έχουμε ήδη ανοίξει. Είναι η ίδια διαδικασία που κάνουμε και στο μελιτζανάκι.
Αν το δείτε σαν σαφρακιασμένο μη φοβηθείτε, επανέρχεται στην κατσαρόλα και παίρνει τα ίσα του!!!
Στο τελευταίο στύψιμο που του κάνουμε βάζουμε και από ένα αμυγδαλάκι ασπρισμένο μέσα τοποθετώντας το από τη βάση του φρούτου. Αν δεν θέλουμε το παραλείπουμε ή το ρίχνουμε χύμα στο σιρόπι αλλά πιστέψτε με, του πάει τρελά!
Αφού έχουμε τακτοποιήσει τα φρούτα μας, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 10 λεπτά και μετά ρίχνουμε το φρούτο και το βράζουμε άλλα 15 λεπτά ρίχνοντας και το χυμό λεμονιού και τα γαρίφαλα.
Το αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες και το ξαναβράζουμε για άλλα 10 λεπτά για να δέσει το σιροπάκι του ρίχνοντας και τη γλυκόζη αυτή τη φορά.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και γυρνάμε ανάποδα.
Καλή σας απόλαυση!
Απ: ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Eσύ πήρες 4 κιλά σύκα Έφη μου, εμάς βλέπω με 4 κιλά επιπλέον βάρος γιατί μη μου πεις ότι μένει κανείς στην ποσότητα της φωτογραφίας. Λατρεμένο συκαλάκι κι έχω χρόνια να φάω.
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Αννέτα το πιστεύεις ότι διαμοιράστηκε και έμεινε μία μεγάλη γυάλα μόνο??? Και δεν βρήκα χθες άλλο.χαχαχαχα!!! Θα έχω βεβαια το νου μου αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα ξαναβρώ άλλο....
Απ: ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
πολύ θα ήθελα να το φτιάξω...αλλά μάλλον άργησα
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Έφη, μας σιρόπιασες για τα καλά σήμερα
Μπράβο, και του χρόνου να' σαι καλά!
Μακάρι να έβρισκα κι εγώ σύκο εδώ πέρα να φτιάξω λίγο. Μόνο αυτά του καλοκαιριού ως φρούτα και πολύ μας είναι....
Μπράβο, και του χρόνου να' σαι καλά!
Μακάρι να έβρισκα κι εγώ σύκο εδώ πέρα να φτιάξω λίγο. Μόνο αυτά του καλοκαιριού ως φρούτα και πολύ μας είναι....
Απ: ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Επίτηδες το κάνεις είμαι σίγουρη.... Δεν έχω βρει πουθένα βρε Εφάκι. Θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια το Σάββατο μπας και βρω πουθενά ξεχασμένα. Δε μου λες πως τα ελέγχεις μέσα? Τα χαρακώνεις? Κι αν ναι μετά δεν ανοίγουν στο βράσιμο?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Φέτος αν και είδα στη λαϊκή που πουλούσαν δεν πήρα και όταν το ξαναθυμήθηκα ήταν άφαντο. Ωραίο που σου έγινε Έφη. Και του χρόνου.
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Παρόμοια θέματα
» Σύκο γλυκό του κουταλιού
» ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» Σταφύλι γλυκό του κουταλιού
» ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ γλυκό κουταλιού
» ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» Σταφύλι γλυκό του κουταλιού
» ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ γλυκό κουταλιού
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης