Αναζήτηση
Σύκο γλυκό του κουταλιού
+8
Maria B.
chefoulla
nikolas
sofia
anastazie
Sevasti
Rena
despoina
12 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Σύκο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 25-30 συκαλάκια (1 κιλό)
• ασβεστόνερο
• 1 κομμάτι γαλαζόπετρα, στο μέγεθος ρεβυθιού
• 1 κουταλιά ξινό (κιτρινό οξύ)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 4 κούπες νερό
• 8-10 γαρύφαλλα ή λίγη βανίλια (προαιρετικά)
• 1/2 κουταλάκι ξινό (κιτρικό οξύ)
• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού ή 1/2 κούπα γλυκόζη
Εκτέλεση
Διαλέξτε και προτιμήστε τα μακριά σύκα. Φτιάξτε το γλυκό στις αρχές του Μάη, όταν τα σύκα είναι τρυφερά και δεν έχουν ακόμη σποριάσει.
Καθαρίστε τα σύκα και βάλτε τα να σταθούν 1 ώρα σε ασβεστόνερο. Στραγγίστε τα από το ασβεστόνερο και ξεπλύντε τα πολλές φορές. Ξεπικρίστε τα. Στο δεύτερο ξεπίσκρισμα, βάλτε τη γαλαζόπετρα, για να πάρουν ωραίο πράσινο χρώμα. Μετά το τρίτο ξεπίκρισμα, στραγγίστε κι αφήστε τα να κρυώσουν λίγο.
Τρυπήστε τα με μια χοντρή ξύλινη φουρκέτα, μπήγοντάς την από τη μεριά του κοτσανιού και πατήστε τα ένα-ένα, να φύγει το νερό τους. Βάλτε τα σε νερό που να τα σκεπάζει, με 1 κουταλιά ξινό κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. ΄Ετσι το ξινό τα διαποτίζει ως την καρδιά και δεν έχουν φόβο νε ζαχαρώσουν στο κέντρο. (Κατ' άλλον τρόπο, βάλτε 1/2 κουταλάκι ξινό από την αρχή στο σιρόπι όπου θα βράσετε τα σύκα και όχι πριν από το τέλος, όπως συνήθως). Στραγγίστε τα. Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν πολύ καλά.
Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα να βράσει 10', ρίξτε τα σύκα και βράστε τα 15'. Κατεβάστε τα από τη φωτιά κι αφήστε τα να σταθούν ως την επόμενη μέρα. Βράστε τα και πάλι, ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι. Αν το σιρόπι θέλει πολύ δέσιμο και τα σύκα είναι ήδη βρασμένα και μαλακά, βγάλτε τα από το σιρόπι, δέστε το και κατόπιν, βάλτε πάλι τα σύκα μέσα σ' αυτό, μαζί με το μυρωδικό που προτιμάτε και τη γλυκόζη. Βράστε λίγα λεπτά ακόμη, κατεβάστε το γλυκό από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το σε αποστειρωμένα βάζα.
Φυλάξτε το σε σκοτεινό, δροσερό μέρος ή καλύτερα, στο ψυγείο, ιδιαίτερα αν το γλυκό πρόκειται να σταθεί πολύ καιρό. Κατά τον ίδιο τρόπο, φτιάξτε μελιτζανάκι γλυκό.
Για να κάνετε ασβεστόνερο:
Ανακατέψτε 2 γεμάτες κουταλιές σβησμένο ασβέστη σε 2 λίτρα νερό, να γίνει σαν γάλα, και περάστε το από λεπτή σίτα. Αν δε βρείτε σβησμένο ασβέστη, πάρτε 1 κομμάτι άσβηστο ασβέστη, σβήστε τον με νερό κι αφήστε τον να σταθεί μερικές ημέρες.
Για να ξεπικρίσετε τα σύκα:
Βράζετε τα σύκα σε νερό που να τα σκεπάζει επί 5'-10'. Τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία συνολικά 3 φορές.
H συνταγή είναι της κ. Βέφας Αλεξιάδου
despoina- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 68
Registration date : 12/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού αλλά αρκετά μπελαλίδικο.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Το αγαπημένο μου Δέσποινα, όπως κι όλα τα γλυκά κουταλιού βέβαια. Και με λίγο αμυγδαλάκι μέσα μιαμ μιαμ
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Χρόνια έχω να φάω συκαλάκι. Θυμάμαι έφτιαχνε κάθε χρόνο η μητέρα μου αλλά δυστυχώς εγώ δεν έχω την υπομονή και αυτά του εμπορίου δεν έχουν καμία σχέση με τα σπιτικά. Μπράβο Δέσποινα και σου πέτυχε. Τραγανό που φαίνεται!
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Η πεθερά μου το φτιάχνει αυτό αν όχι κάθε χρόνο, χρόνο παρά χρόνο. Αυτό που δε της γλιτώνει ποτέ είναι το σταφύλι χαχα. Μόνο που δε βάζει ασβέστη ούτε γαλαζόπετρα και της γίνεται λίγο πιο σκούρο, καφετίζει. Ωραίο το συκαλάκι να είχαμε λίγο
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Να είχαμε λίγο συκαλάκι
nikolas- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 910
Registration date : 31/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Ωραίο φαίνεται και το λατρεύω αυτό το γλυκάκι αλλά η γαλαζόπετρα τι είναι
chefoulla- Beautiful Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 259
Registration date : 12/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Παναγίτσα μου τι είναι αυτό ??????????
σλουρπ ! σλουρπ !!!!
θα καταλαβατε βέβαια ότι μου αρέσει ετσι ???
συγχαρητήρια Δεσποινάκι !!!!
σλουρπ ! σλουρπ !!!!
θα καταλαβατε βέβαια ότι μου αρέσει ετσι ???
συγχαρητήρια Δεσποινάκι !!!!
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Τελειο Δεσποινα...γεια στα χερια σου...
Κι επειδη εχω μια συκια εξω απο το σπιτι μου...τιγκα στα συκα..δεν εχουν γινει ακομη,ειναι σκληρα,αν δεν περιμενω μεχρι του χρονου το Μαιο και το φτιαξω τωρα,θα πετυχει η χαραμι θα παει το ασβεστονερο,η γαλαζοπετρα και ο κοπος??(...και θα μου πεσει και το παιδι..αν εγκυμονουσα..)
Κι επειδη εχω μια συκια εξω απο το σπιτι μου...τιγκα στα συκα..δεν εχουν γινει ακομη,ειναι σκληρα,αν δεν περιμενω μεχρι του χρονου το Μαιο και το φτιαξω τωρα,θα πετυχει η χαραμι θα παει το ασβεστονερο,η γαλαζοπετρα και ο κοπος??(...και θα μου πεσει και το παιδι..αν εγκυμονουσα..)
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Σας ευχαριστώ πολύ όλους
Έφη η γαλαζόπετρα είναι ο θειικός χαλκός και βοηθά να παίρνει το γλυκό το πράσινο αυτό χρώμα του. Αν δε βάλεις θα σου γίνει καφετί. Δες στη φωτο τη διαφορά να καταλαβεις τι εννοώ.
Να πω ότι δεν υπάρχει λόγος να τη φοβόμαστε τη γαλαζόπετρα ή και τον ασβέστη. Απλά ένα καλό πλύσιμο μετά και δεν έχουν κανένα φόβο.
Φίλη μου Spirtokouto, αν δεν σε ενοχλούν τα σποράκια μέσα στο σύκο μη φοβάσαι τίποτα. Φτιάξτο. Αν όμως δε σου αρέσουν καλύτερα περίμενε ως το Μάιο ή φτιάξε τα σύκα μαρμελαδίτσα.
Έφη η γαλαζόπετρα είναι ο θειικός χαλκός και βοηθά να παίρνει το γλυκό το πράσινο αυτό χρώμα του. Αν δε βάλεις θα σου γίνει καφετί. Δες στη φωτο τη διαφορά να καταλαβεις τι εννοώ.
Να πω ότι δεν υπάρχει λόγος να τη φοβόμαστε τη γαλαζόπετρα ή και τον ασβέστη. Απλά ένα καλό πλύσιμο μετά και δεν έχουν κανένα φόβο.
Φίλη μου Spirtokouto, αν δεν σε ενοχλούν τα σποράκια μέσα στο σύκο μη φοβάσαι τίποτα. Φτιάξτο. Αν όμως δε σου αρέσουν καλύτερα περίμενε ως το Μάιο ή φτιάξε τα σύκα μαρμελαδίτσα.
despoina- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 68
Registration date : 12/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Το φτιάχνω χωρίς γαλαζόπετρα και ασβέστη και γίνεται μια χαρά χωρίς να χάνει το χρώμα του. Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά!
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Καταπληκτικό το συκαλάκι. Το φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο με γαλαζόπετρα αλλά χωρίς ασβέστη. Μαζεύω σύκα από άγριες συκιές που δεν ποτίζονται για να είμαι σίγουρη οτι δεν έχουν σκουληκάκια μέσα. Αρχές Μαίου τα ήμερα σύκα δεν έχουν γίνει ακόμη.
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Λίλα καλημέρα. Κι εγώ αρχές Μαΐου τα μαζεύω από την ήμερη συκιά μας. Εξαρτάται από τον τύπο της συκιάς και την περιοχή. Αλλού γίνονται νωρίτερα, αλλού αργότερα. Να σας πω και το άλλο περίεργο. Αυτή η συκιά, κάνει 2 φορές το καλοκαίρι σύκα. Γλυκό, μπορώ να φτιάξω μόνο με αυτά του Μαΐου, για τα δεύτερα που κάνει, δένουν από πολύ μικρά πολύ γρήγορα (μάλλον λόγω ζέστης) και δεν γίνονται γλυκό...
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Despoina...το συκαλάκι σου..
Μόλις το έφτιαξα όπως είπες..δεν με ενοχλούν καθόλου τα σποράκια,ούτε καν τα καταλαβαινεις..το αστείο δε είναι οτι το σιρόπι μου έχει πάρει ένα ελαφρό ροζ χρώμα εξ αιτίας τους..
Δεν έβαλα ούτε γαλαζόπετρα,ούτε ασβέστη..
μια χαρά στάθηκαν και χωρίς αυτά...
Πολύ σ΄ευχαριστώ για τη συνταγή και τη συμβουλη..
Κερνάω συκαλάκι..και παγωμένο νερό..
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Κέρνα μας καλή μου γιατί μέχρι να βρούμε σύκα κι εμείς θα έχουμε πάει από υπογλυκαιμία. Ωραίο σου 'γινε. Καλοφαγωτο και του χρόνου!!!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Καλοφάγωτο Βιβή. Πολύ ωραία το πέτυχες. Και του χρόνου!
despoina- Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 68
Registration date : 12/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Να είστε καλά κοριτσια..
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Σύκο γλυκό του κουταλιού
Σε ποια έχει περισσέψει γλυκάκι? Να έρθουμε? Υπολογίστε εμένα και τον Αντώνη, αλλά για μένα διπλή μερίδα. Παγωτό θα φέρουμε εμείς γιατί μας αρέσει να το τρώμε με καϊμάκι
anneta43- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 652
Registration date : 12/07/2009
Παρόμοια θέματα
» ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ γλυκό κουταλιού
» ΚΟΡΟΜΗΛΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΒΥΣΣΙΝΟ-ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ γλυκό κουταλιού
» ΚΟΡΟΜΗΛΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΒΥΣΣΙΝΟ-ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
» ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης