Αναζήτηση
ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Το τσάτνεϊ ή Chatni είναι μια πικάντικη σάλτσα, αρκετά πυκνή, με μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά και αποτελεί ένα τυπικό είδος καρυκεύματος της ινδικής κουζίνας.
Ετυμολογικά η ινδική λέξη 'chatni' αναφέρεται σε πικάντικες ή και γλυκές σάλτσες της ΝΑ Ασίας που συνοδεύουν το φαγητό. Περιέχουν συχνά ξύδι και ζάχαρη και γι αυτό θα μπρούσαμενα τις αποδώσουμε στα ελληνικά 'σάλτσες τουρσί'. Τα chutneys φτιάχνονται κυρίως λαχανικά και φρούτα και συχνά περιέχουν κρεμμύδι και σκόρδο. Ηδη από τον 17ο αιώνα τα chutneys αποστέλλονταν στις ευρωπαϊκες χώρες σαν εξωτικά προϊόντα πολυτελείας.
Το ξύδι μερικές φορές αναφέρεται ως "αλάτισμα", είναι μια μέθοδος για τη διατήρηση των τροφίμων μέσω της αναερόβιας ζύμωσης που παρέχει η άλμη που παράγει τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος, το μαρινάρισμα των τροφίμων σε όξινο διάλυμα. Τα τρόφιμα στη συνέχεια αποθηκεύονται και είναι γνωστά ως "τουρσί". Αρα θα μπορούσαμε να το πούμε και γλυκό τουρσί κατά ένα τρόπο.
Το φτιάχνουμε τώρα και μπορούμε να το φυλάξουμε και για τα Χριστουγεννιάτικα τραπεζώματα ή να το κάνουμε δωράκι τυλιγμένο όμορφα. Να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί δεόντως. Είναι ιδανικό για να συνοδέψει χοιρινό κρέας ή αρνάκι ή τυριά.
Καλό είναι να ετοιμασθεί από τώρα για να του δώσουμε κανένα μήνα περιθώριο να δουλέψει το ξύδι και να ενωθούν όμορφα όλα τα αρώματα.
Κλειστό διατηρείται για ένα χρόνο σε σκιερό μέρος, αν το ανοίξουμε πρέπει να καταναλωθεί σε ένα μήνα.
Συμβουλή προς ναυτιλομένους.....Διώξτε όλον τον κόσμο από το σπίτι και προσπαθείστε να το ξεκινήσετε πρωί.....να προλάβει να ξεντουμανιάσει το σπίτι γιατί το ξύδι σου κάνει κεφάλι κανονικά...αχαχχα!!!
Υλικά
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου καθαρισμένο και κομμένο σε ψιλές φετούλες
ρίζα τζίντζερ (στο μέγεθος του αντίχειρα) σε ψιλ/νες λωρίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά ημισέλινα
1 κιλό μήλα σκληρά ψιλ/να
3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 κ. γλ. σπόροι κύμινου
1 ξύλο κανέλας
500 γρ. μηλόξυδο
1 κ. σ. αλάτι
1 κιλό δαμάσκηνα σκληρά κομμένα σε τέταρτα
450 γρ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζω το ξύδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τζίτζερ, το αλάτι, τα μήλα και όλα τα μπαχαρικούλια (σπόρους κύμινου, ξύλο κανέλας, αστεροειδείς) και τα βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα.
Μετά το μισάωρο και αφού τσεκάρω ότι τα μήλα μου μαλάκωσαν ικανοποιητικά, προσθέτω τα δαμάσκηνα και τη ζάχαρη και συνεχίζω το βράσιμο για καμιά ώρα, προσέχοντας πάντα τα υγρά του και πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Δεν σκεπάζω και όταν αφήνει η κουτάλα μου "δρόμο" στην κατσαρόλα...χιχιιχ!! επιστημονικός ο όρος, είδατε? είμαι έτοιμη να κλείσω τη φωτιά. Εννοείται ότι έχει μαλακώσει ωραία και το δαμάσκηνο, το ζουλάμε και καταλαβαίνουμε.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλας και τους αστεροειδείς γλυκάνισους (προαιρετικά και αυτό, απλά βαραίνει περισσότερο αν μείνουν μέσα στο βάζο).
Με τόσο ξύδι ...την ακούς λιγάκι...αν δεν το αντέχετε βάλτε λίγο λιγότερο αλλά μην το παρακάνετε και χάσει η συνταγούλα.
Στην περίπτωση που θέλετε να το προσφέρετε σαν δωράκι, απλά διπλασιάστε ή τριπλασιάστε την ποσότητα. Το συγκεκριμένο γεμίζει 4-5 βαζάκια και έχω ενθουσιαστεί τόσο που θα πάρω δαμασκηνάκια τώρα που είναι στο φόρτε τους για να το ξανακάνω.
Δοκιμάστε το!
Καλή σας επιτυχία!
Πηγή : BBC good food
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Kαλά είσαι φοβερή. Τα λατρεύω αλλά είμαι και η μόνη, οι άλλοι ούτε να τα δουν. Πολύ καλή η πληροφόρηση και η συνταγή.
anastazie- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 790
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Μπορώ να μάθω ποιο συγκεκριμμένα πού και πώς το χρησιμοποιιούμε?
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Καλησπέρα Νταίζη.
Συνοδεύει ως σάλτσα από πάνω ή στο πλάι...χοιρινή μπριζόλα, κοτόπουλο ψητό, αρνί ψητό..και οποιοδήποτε ψητό στεγνό κρεατικό (όχι μαγειρευτό της κατσαρόλας δηλαδή). Επίσης μέσα σε σάντουιτς με κρεατικά, σε ρύζι και ταιριάζει όπου θα έβαζες και μία γλυκόξινη σάλτσα.
Συνοδεύει ως σάλτσα από πάνω ή στο πλάι...χοιρινή μπριζόλα, κοτόπουλο ψητό, αρνί ψητό..και οποιοδήποτε ψητό στεγνό κρεατικό (όχι μαγειρευτό της κατσαρόλας δηλαδή). Επίσης μέσα σε σάντουιτς με κρεατικά, σε ρύζι και ταιριάζει όπου θα έβαζες και μία γλυκόξινη σάλτσα.
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Επίσης να έχεις υπόψη ότι λόγω του ξυδιού, μπορείς να το έχεις στο μυαλό σου σαν...γλυκόξινο τουρσί με φρουτένια γεύση.
Ταιριάζει όμορφα και με τυριά όπως η γραβιέρα, σε μπρουσκέτα, σε πιλάφι, ψητή γαλοπούλα, μαρινάρεις με αυτό το κρέας...αυτά...δεν μου έρχεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Αν θυμηθώ θα επανέλθω..
Σημείωση...σε αυτό που έκανα πρόσθεσα μερικές νιφάδες γλυκού μπούκοβου (όχι καυτερού αλλά είναι θέμα γούστου μας). Η συνταγή που ακολούθησα δεν το έγραφε, οπότε πράττουμε κατά βούληση.
Ταιριάζει όμορφα και με τυριά όπως η γραβιέρα, σε μπρουσκέτα, σε πιλάφι, ψητή γαλοπούλα, μαρινάρεις με αυτό το κρέας...αυτά...δεν μου έρχεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Αν θυμηθώ θα επανέλθω..
Σημείωση...σε αυτό που έκανα πρόσθεσα μερικές νιφάδες γλυκού μπούκοβου (όχι καυτερού αλλά είναι θέμα γούστου μας). Η συνταγή που ακολούθησα δεν το έγραφε, οπότε πράττουμε κατά βούληση.
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Ένα κι ένα τα υλικά και τα μυρωδικά σου. Μπράβο Εφάκι και χρειαζόμουν μια καλή συνταγή
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
κορίτσια ευχαριστω. Μόλις τελείωσα και έβαλα στα βάζα γλυκό κουταλιου δαμάσκηνο. Και με τρώει να δοκιμάσω και το τσάτνευ.
ΝΤΑΙΖΗ- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 528
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 16/04/2010
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Εδωσα ένα βαζάκι σήμερα σε φίλη και ενώ της είπα να το φυλάξει λίγο πριν το ανοίξει...το εγκαινίασε ο άνδρας της που ψιλοψάχνεται και του άρεσε...οπότε (συμπέρασμα δικό μου) αν ωριμάσει λίγο θα είναι τελειο!
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε , δεν θα μου γλυτώσει τρελλαίνομαι για τσάτνεϋ.
Και καλά το ξύδι δεν με πειράζει, θα το αντέξω, το σκόρδο όμως μπορώ να το μειώσω λίγο? Δεν θέλω πολύ σκορδάτη γεύση.
Και καλά το ξύδι δεν με πειράζει, θα το αντέξω, το σκόρδο όμως μπορώ να το μειώσω λίγο? Δεν θέλω πολύ σκορδάτη γεύση.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Ειρηνάκι μου καλημέρα!
Μάλλον μπορείς να το μειώσεις, γούστα είναι αυτά, εξάλλου το ξύδι είναι το συντηρητικό. Απλά θα σου βγει πιο γλυκούλι έτσι, οκ?
Μάλλον μπορείς να το μειώσεις, γούστα είναι αυτά, εξάλλου το ξύδι είναι το συντηρητικό. Απλά θα σου βγει πιο γλυκούλι έτσι, οκ?
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Με το ξύδι είμαι ΟΚ, το σκορδό ρωτώ πόσο μπορώ να το μειώσω
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Δεν ξέρω Ειρήνη μου, βάλε το μισό κεφάλι, δεν εχω ξανακάνει και δεν μπορώ να σου πω τι γίνεται. Από όσο έχω δει και αλλού είναι βασικό υλικό οπότε΄μάλλον όχι λιγότερο από το μισό και αυτό όχι με το χέρι στη φωτιά. Κάντο όμως, γιατί όχι? Στη γεύση δεν θα είναι δυνατό, τι άλλο να αλλάζει?
Απ: ΤΣΑΤΝΕΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
Αυτό σου λέω, το ξύδι παίζει το ρόλο του συντηρητικού, οπότε λογικά με το σκόρδο μπορείς να παίξεις στην ποσότητα που εσύ θέλεις.
Παρόμοια θέματα
» ΤΣΑΤΝΕΥ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΜΗΛΟ
» Τσάτνεϋ λεμόνι
» ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΣΑΤΝΕΫ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
» Δαμάσκηνο, για χριστουγεννιάτικη έμπνευση ...
» δαμασκηνο γλυκο
» Τσάτνεϋ λεμόνι
» ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΣΑΤΝΕΫ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
» Δαμάσκηνο, για χριστουγεννιάτικη έμπνευση ...
» δαμασκηνο γλυκο
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης