Αναζήτηση
Κρέμα πατισερί
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Κρέμα πατισερί
Υλικά
4 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη,
ξύσμα φλούδας 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού ή άρωμα βανίλιας,
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι,
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάουρ,
4 αυγά,
2 πρέζες αλάτι,
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή βιτάμ
Εκτέλεση
Βάζουμε το μισό γάλα σε κατάλληλη κατσαρόλα (κατά προτίμηση τέντζερη, που είναι κοίλος κι έτσι διευκολύνεται το δούλεμα με σύρμα), μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού να βράσει. Σε λεκάνη ή σουπιέρα, ρίχνουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τα αυγά και το αλάτι και προσθέτουμε, λίγο λίγο, το υπόλοιπο γάλα κρύο, ανακατεύοντας να γίνουν χυλός, με προσοχή, να μη σβωλιάσουν.
Όταν πάρει βράση το γάλα, αρχίζουμε να του προσθέτουμε λίγο λίγο το χυλό, δουλεύοντας δυνατά με το σύρμα, σ' όλες τις πλευρές της κατσαρόλας, ώστε να μην πιάσει πουθενά η κρέμα και να ψηθεί ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε το δούλεμα, ωσότου πήξει καλά και πάρει δυο βράσεις, οπότε προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε την κρέμα μέσα σε λεκάνη ή σουπιέρα, να κρυώσει, και, για να μην πιάσει πέτσα στην επιφάνειά της, απογεμίζουμε το σκεύος με νερό κρύο. Την αφήνουμε έτσι μερικές ώρες να κρυώσει καλά, στραγγίζουμε το νερό και δουλεύουμε πάλι την κρέμα δυνατά, με το σύρμα, για να γίνει λεία και χωρίς σβώλους. Έτσι είναι έτοιμη, για να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σημείωση: Η κρέμα πατισερί, μόνη της, δεν αποτελεί γλύκισμα. Τη χρησιμοποιούμε μόνο για τη σύνθεση διάφορων γλυκισμάτων (όπως π.χ. στο γαλακτομπούρεκο ή στις διάφορες τούρτες), προσθέτοντάς της ορισμένα επιπλέον υλικά, ανάλογα κάθε φορά με τη συγκεκριμένη συνταγή στην οποία θα πάρει μέρος.
Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ
4 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη,
ξύσμα φλούδας 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού ή άρωμα βανίλιας,
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι,
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάουρ,
4 αυγά,
2 πρέζες αλάτι,
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή βιτάμ
Εκτέλεση
Βάζουμε το μισό γάλα σε κατάλληλη κατσαρόλα (κατά προτίμηση τέντζερη, που είναι κοίλος κι έτσι διευκολύνεται το δούλεμα με σύρμα), μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού να βράσει. Σε λεκάνη ή σουπιέρα, ρίχνουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τα αυγά και το αλάτι και προσθέτουμε, λίγο λίγο, το υπόλοιπο γάλα κρύο, ανακατεύοντας να γίνουν χυλός, με προσοχή, να μη σβωλιάσουν.
Όταν πάρει βράση το γάλα, αρχίζουμε να του προσθέτουμε λίγο λίγο το χυλό, δουλεύοντας δυνατά με το σύρμα, σ' όλες τις πλευρές της κατσαρόλας, ώστε να μην πιάσει πουθενά η κρέμα και να ψηθεί ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε το δούλεμα, ωσότου πήξει καλά και πάρει δυο βράσεις, οπότε προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε την κρέμα μέσα σε λεκάνη ή σουπιέρα, να κρυώσει, και, για να μην πιάσει πέτσα στην επιφάνειά της, απογεμίζουμε το σκεύος με νερό κρύο. Την αφήνουμε έτσι μερικές ώρες να κρυώσει καλά, στραγγίζουμε το νερό και δουλεύουμε πάλι την κρέμα δυνατά, με το σύρμα, για να γίνει λεία και χωρίς σβώλους. Έτσι είναι έτοιμη, για να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σημείωση: Η κρέμα πατισερί, μόνη της, δεν αποτελεί γλύκισμα. Τη χρησιμοποιούμε μόνο για τη σύνθεση διάφορων γλυκισμάτων (όπως π.χ. στο γαλακτομπούρεκο ή στις διάφορες τούρτες), προσθέτοντάς της ορισμένα επιπλέον υλικά, ανάλογα κάθε φορά με τη συγκεκριμένη συνταγή στην οποία θα πάρει μέρος.
Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ
helen- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 728
Registration date : 26/08/2009
Απ: Κρέμα πατισερί
Αυτές οι συνταγές του Τσελεμεντέ έχουν μείνει στην ιστορία. Μου έκανε εντύπωση το πως χειριζονταν τα υλικά και τα σκεύη. Προ καιρού κάποια εφημερίδα έδινε τα βιβλία του τμηματικά.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Κρέμα πατισερί
Εγώ πάλι χρησιμοποιώ μόνο κορν φλάουρ, βρίσκω ότι τη κάνω πιο απαλή και μόνο τους κρόκους. Το βουτυράκι απαραίτητο.
Ειρήνη- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1859
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 12/07/2009
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης