Αναζήτηση
Ψητό κατσαρόλας με μουστάρδα και φρέσκο δενδρολίβανο
Σελίδα 1 από 1
Ψητό κατσαρόλας με μουστάρδα και φρέσκο δενδρολίβανο
Ένα πεντανόστιμο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας. Αυτό που λέμε κλασσικό Κυριακάτικο φαγητό. Το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά καθώς και η προσθήκη του νερού σταδιακά μας δίνει ένα τρυφερό κρέας και μια υπέροχα μελωμένη σάλτσα με τη νοστιμιά και τα αρώματα του κρέατος, των λαχανικών και του φρέσκου μυρωδικού που χρησιμοποιούμε.
Υλικά
1,5 κιλό μοσχαράκι νουά σε δίχτυ (ή και σε φέτες)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3/4 φλ.τσ. λευκό κρασί
3 κ.σ. μουστάρδα
χυμός από δύο λεμόνια
2 κλωνάρια δενδρολίβανο
2 κύβοι βοδινού ή αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 καρότα
1 κ.σ. νισεστέ
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί το κρέας και το σωτάρουμε στο ελαιόλαδο να ροδίσει απ' όλες πλευρές, έτσι θα θωρακιστεί εξωτερικά το κρέας, θα κρατήσει μέσα τα υγρά του και δεν θα στεγνώσει ενώ θα ψήνεται. Αν χρησιμοποιήσουμε φέτες κρέατος θα πρέπει να προσέξουμε πολύ να μη μας στεγνώσουν.
Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη μουστάρδα διαλυμένη στο λεμόνι με λίγο χλιαρό νερό, τους κύβους βοδινού, τα καρότα και το δενδρολίβανο.
Προσθέτουμε λίγο νερό, περίπου 2 φλιτζάνια του τσαγιού, και χοντροτριμμένο πιπέρι και κλείνουμε την κατσαρόλα να μαγειρευτεί το φαγητό.
Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για καμμιά ώρα περίπου, προσέχοντας να μην ξεμείνει από νερό και γυρίζοντάς το μια- δυο φορές. Στο μεταξύ αν χρειάζεται νερό το προσθέτουμε σταδιακά και λίγο λίγο. Δηλαδή μόλις κοντεύει να εξατμιστεί το νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, έως ότου το φαγητό μαλακώσει καλά και ψηθεί εντελώς και θα βοηθήσει να έχουμε μια ωραία πηχτή σάλτσα για το κρέας μας.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζουμε το κρέας και τα καρότα από την κατσαρόλα και αν θέλουμε μια πιο δεμένη σάλτσα, προσθέτουμε στο ζουμί μία κουταλιά νισεστέ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και δένουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε, για να μπορεί να κόβεται εύκολα και σε σωστό σχήμα. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με ψητά λαχανικά φούρνου ή ρύζι βουτύρου ή πατάτες τηγανιτές.
Για τα λαχανικά φούρνου θα χρειαστούμε
πατάτες
κολοκύθια
ντομάτες
πιπεριές
φρέσκια ρίγανη
ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
Θα κόψουμε τα λαχανικά στην ποσότητα που επιθυμούμε και θα τα βάλουμε σε ένα ταψί. Θα βάλουμε στο ταψί μας 1/2 φλ.τσ. νερό, θα τα ραντίσουμε με το ελαιόλαδο και τέλος θα αλατοπιπερώσουμε και θα πασπαλίσουμε με τη φρέσκια ρίγανη. Θα αφήσουμε να ψηθούν για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρουν οι πατάτες μας ένα όμορφο ρόδινο χρώμα.
Το κρασί που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα πρέπει να είναι καλό. Δεν χρειάζεται να είναι το καλύτερο και ακριβότερο, αλλά θα πρέπει να είναι ένα κρασί καλής ποιότητας. Δε χρησιμοποιούμε ποτέ ένα κρασί που δε θα πίναμε γιατί αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό με το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσαμε και στο μαγείρεμα.
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Παρόμοια θέματα
» Φρέσκο Γάλα
» ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
» Αρνακι με μπεικον και δενδρολίβανο
» Μοσχαρίσιο νουά ρόστο κατσαρόλας
» Χοιρινό λεμονάτο με δενδρολίβανο & θυμάρι
» ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
» Αρνακι με μπεικον και δενδρολίβανο
» Μοσχαρίσιο νουά ρόστο κατσαρόλας
» Χοιρινό λεμονάτο με δενδρολίβανο & θυμάρι
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης