Αναζήτηση
Σαλιγκάρια γιαχνί
5 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Σαλιγκάρια γιαχνί
Αυτό το φαγητό, μας αρέσει πάρα πολύ και το μαγειρεύω πολύ συχνά. Δεν είναι δύσκολο. Απλά, τα σαλιγκάρια έχουν μεγάλη διαδικασία μέχρι να είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Μόλις λοιπόν βρέξει ή ψιχαλίσει, βγαίνουμε στους αγρούς για να μαζέψουμε όσα πιο πολλά μπορούμε, γιατί βάζουμε και στην κατάψυξη. Την ώρα της συγκομιδής προσέχουμε τα σαλιγκάρια μας να είναι μεγάλα, πιέζοντας το κέλυφος στην είσοδό του. Αν είναι σκληρό είναι εντάξει, αν σπάει, τα αφήνουμε ξανά στο χώμα να μεγαλώσουν. Τα είδη που βρίσκουμε εμείς είναι τα παρακάτω:
Μόλις τα μαζέψουμε, τα φέρνουμε σπίτι, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε μέσα σε ένα τρυπητό. Τους ρίχνουμε μια χούφτα αλευράκι ή μακαρόνια σπασμένα, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μη μας φύγουν και βάζουμε και κάτω από το τρυπητό άλλο ένα ρηχό πιάτο για να μη λερώσουμε την κουζίνα μας. Για τέσσερις μέρες επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία: πλύσιμο και τάισμα. Εγώ τα πλένω καθημερινά γιατί δε θέλω να είναι βρώμικα μέσα στο τρυπητό.
Όταν περάσουν οι τέσσερις μέρες και έχουν καθαρίσει, αρχίζουμε το μαγείρεμα. Πρώτα από όλα τα πλένουμε πάρα πάρα πολύ καλά και ελέγχουμε αν είναι ζωντανά. Εμείς τα αφήνουμε μέσα σε μια βαθιά λεκάνη και περιμένουμε να περπατήσουν. Αυτά που περπατούν τα χωρίζουμε αμέσως σε ένα άλλο σκεύος. Συγχρόνως σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε μπόλικο νερό. Μόλις βράσει, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια. Είναι λίγο άσχημο το σημείο αυτό, αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς και άλλος τρόπος. Αυτά, αρχίζουν να βγάζουν αφρό. Μόλις βράσουν 5 λεπτά, αδειάζουμε το νερό αυτό και τα βράζουμε σε καινούριο με αλάτι και με ένα φύλλο δάφνης για μισή ώρα. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και περιμένουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν αρχίζουμε τη διαδικασία του "κοψίματος". Παίρνουμε ένα ένα τα σαλιγκάρια και με ένα μαχαίρι κόβουμε το κέλυφός τους από την πάνω πλευρά:
Όταν περάσουν οι τέσσερις μέρες και έχουν καθαρίσει, αρχίζουμε το μαγείρεμα. Πρώτα από όλα τα πλένουμε πάρα πάρα πολύ καλά και ελέγχουμε αν είναι ζωντανά. Εμείς τα αφήνουμε μέσα σε μια βαθιά λεκάνη και περιμένουμε να περπατήσουν. Αυτά που περπατούν τα χωρίζουμε αμέσως σε ένα άλλο σκεύος. Συγχρόνως σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε μπόλικο νερό. Μόλις βράσει, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια. Είναι λίγο άσχημο το σημείο αυτό, αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς και άλλος τρόπος. Αυτά, αρχίζουν να βγάζουν αφρό. Μόλις βράσουν 5 λεπτά, αδειάζουμε το νερό αυτό και τα βράζουμε σε καινούριο με αλάτι και με ένα φύλλο δάφνης για μισή ώρα. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και περιμένουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν αρχίζουμε τη διαδικασία του "κοψίματος". Παίρνουμε ένα ένα τα σαλιγκάρια και με ένα μαχαίρι κόβουμε το κέλυφός τους από την πάνω πλευρά:
Το αποτέλεσμα είναι αυτό:
Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο κουραστική αλλά, μας αποζημιώνει το αποτέλεσμα. Τα σαλιγκάρια γίνονται νοστιμότερα γιατί το ζουμί του φαγητού μπαίνει μέσα στο κέλυφος και επίσης μπορούμε να τα βγάζουμε με ένα απλό ρούφηγμα, που είναι βέβαια και όλη η απόλαυση αυτού του φαγητού.
Αφού τελειώσουμε με όλα αυτά, αρχίζουμε το μαγείρεμα. Εγώ μέτρησα 4 κούπες σαλιγκάρια και για κάθε κούπα βάζω 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες χοντρές (δηλαδή 4 κρεμμύδια) και 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες. Βάζω μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνω κρεμμύδια και σκόρδα μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω τα καθαρισμένα και πολύ καλά πλυμένα σαλιγκάρια και τα αφήνω να τσιγαριστούν μέσα στα κρεμμύδια για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτω 4 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα (όχι τα φύλλα), το χοντρό τους μέρος δηλαδή.
Ρίχνω και την ντομάτα, φρέσκια ή συσκευασία. Εγώ έβαλα 3 φρέσκες ντομάτες. Λόγω του καλού κλίματος και της ζέστης που έχουμε, οι ντομάτες μας είναι νόστιμες ακόμα και το χειμώνα. Προσθέτω και 2 κούπες νερό, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και 2 καυτερές πιπεριές. Κλείνω το καπάκι και τα αφήνω να μαγειρευτούν. Στη συνέχεια.... αρχίζουν οι βούτες!!!
Αφιερωμένη συνταγή στη Ρένα και στη Βιβή.
despoina_67- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1327
Registration date : 03/11/2009
Απ: Σαλιγκάρια γιαχνί
Δε τα έχω φτιάξει ποτέ, το κάνει η πεθερά μου αυτό. Αλλά δε φανταζόμουν ότι είχε τόσο κόπο. Ευχαριστούμε Δεσποινα και για τη συνταγή και για τις πληροφορίες
sofia- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1805
Registration date : 13/07/2009
Απ: Σαλιγκάρια γιαχνί
Δεσποινάκι ευχαριστούμε για όλα Ήσουν πολύ κατατοπιστική. Πράγματι έχει κόπο η διαδικασία. Αλήθεις το κόψιμο του κέλυφους είναι εύκολο? Έχω την εντύπωση ότι θα ζορίζει λιγάκι ε?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: Σαλιγκάρια γιαχνί
Να σου πω, Ρένα, την αλήθεια αυτό το μέρος το αφήνω στον αγαπημένο μου αντρούλη. Βλέπει ειδήσεις και κόβει σαλιγκάρια. Για μένα το πιο κουραστικό μέρος είναι αυτές οι μέρες που πρέπει να περάσουν για να καθαρίσουν.
despoina_67- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1327
Registration date : 03/11/2009
Απ: Σαλιγκάρια γιαχνί
Δέσποινάκι ,μ' έστειλες πρωι πρωί ( !!!!!! )....
Τα λατρεύουμε τα σαλιγκάρια αλλά παρ' όλα αυτά εγώ δεν τα έχω φτιάξει ποτέ...
Δεν μπορώ τη διαδικασία με το ζεμάτισμα και προτιμώ να τα τρώμε έξω...
Πάντως σ' ευχαριστούμε για τη συνταγή και τις βήμα βήμα οδηγίες..
..εσύ είσαι καλό κορίτσι και μαγείρεψες...όχι σαν μερικές μερικές από μας που
σουρτουκίζουμε και γυρνάμε ξημερώματα από τα ρεμπετάδικα...
Ρέναααααα....ακούς..???...τρέχα τώρα να μαζέψεις σαλιγκαράκια,να τα φτιάξεις και να μας στείλεις το ταπεράκι...
Τα λατρεύουμε τα σαλιγκάρια αλλά παρ' όλα αυτά εγώ δεν τα έχω φτιάξει ποτέ...
Δεν μπορώ τη διαδικασία με το ζεμάτισμα και προτιμώ να τα τρώμε έξω...
Πάντως σ' ευχαριστούμε για τη συνταγή και τις βήμα βήμα οδηγίες..
..εσύ είσαι καλό κορίτσι και μαγείρεψες...όχι σαν μερικές μερικές από μας που
σουρτουκίζουμε και γυρνάμε ξημερώματα από τα ρεμπετάδικα...
Ρέναααααα....ακούς..???...τρέχα τώρα να μαζέψεις σαλιγκαράκια,να τα φτιάξεις και να μας στείλεις το ταπεράκι...
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: Σαλιγκάρια γιαχνί
Δεσποινάκι μου αυτή δεν είναι συνταγή, διατριβή και διδακτορικό μαζί είναι!
Κι εγώ τα φτιάχνω τα σαλιγκαράκια αρκετά συχνά και στον καταψύκτη έχω κανα 4 κιλά ακόμα! Σέλινο δεν βάζω, ρίχνω όμως μπόλικο μάραθο ή άνιθο! Τους πηγαίνει καταπληκτικά!
Κι εγώ τα φτιάχνω τα σαλιγκαράκια αρκετά συχνά και στον καταψύκτη έχω κανα 4 κιλά ακόμα! Σέλινο δεν βάζω, ρίχνω όμως μπόλικο μάραθο ή άνιθο! Τους πηγαίνει καταπληκτικά!
Απ: Σαλιγκάρια γιαχνί
Λίλα, κι εγώ δεν έβαζα. Αλλά, μια φορά σε ένα τραπέζι που φάγαμε μου άρεσαν τόσο πολύ που το υιοθέτησα από τότε. Με άνηθο θα τα δοκιμάσω. Με μάραθο όμως με τίποτα. Δεν την μπορώ τη γεύση του καθόλου.
despoina_67- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1327
Registration date : 03/11/2009
Παρόμοια θέματα
» χοχλιοι η σαλιγκαρια κοκκινιστα
» Πατάτες γιαχνί
» ΚΟΡΦΑΔΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
» Μοσχαράκι με πατάτες γιαχνί
» Μύδια γιαχνί με λευκό κρασί
» Πατάτες γιαχνί
» ΚΟΡΦΑΔΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
» Μοσχαράκι με πατάτες γιαχνί
» Μύδια γιαχνί με λευκό κρασί
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης