Αναζήτηση
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
3 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
Υλικά (για 12 ψωμάκια):
500γρ. δυνατό άσπρο αλεύρι και λίγο επιπλέον
1 κ.γ. αλάτι
7γρ. ξερή μαγιά (1 φακελάκι περίπου)
300ml ζεστό (όχι καυτό) νερό
6 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό
170γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια (περίπου 200γρ. με τα κουκούτσια)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
4 φιλετάκια αντσούγιας από κονσέρβα (προαιρετικά)
50γρ. πράσινες ελιές χωρίς τα κουκούτσια
Μέθοδος:
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη μαγιά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το νερό και κάντε μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε με τα χέρια σας για 10 λεπτά ή στο μίξερ με το κατάλληλο εξάρτημα για 5 λεπτά. Βάλτε τη ζύμη πίσω στο μπωλ (το οποίο έχετε προηγουμένως καθαρίσει) και σκεπάστε με ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη που την έχετε πρώτα λαδώσει. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη για 1 ώρα σε ζεστό μέρος και μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.
Στο μεταξύ συνεχίστε με τη γέμιση. Πετάξτε τα τυχόν σκληρά κλωναράκια του βασιλικού αφήνοντας τα πιο τρυφερά και τα φύλλα. Βάλτε τα μαζί με τις μαύρες ελιές σε ένα μούλτι, προσθέστε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τις αντσούγιες (εάν τις χρησιμοποιήσετε). Λιώστε τα υλικά στο μούλτι μέχρι να γίνουν μια μάλλον τραχιά πάστα.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 220°C.
Παίρνετε ένα ρηχό ταψί μεγέθους περίπου 30 x 20εκ. και στρώνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε ένα φύλλο περίπου 30 x 40εκ. Απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα την πάστα ελιάς στην επιφάνεια της ζύμης και αραδιάστε τις πράσινες ελιές ολόκληρες σε μια σειρά προς τα κάτω από την κοντύτερη πλευρά της ζύμης.
Αρχίστε να ρολάρετε τη ζύμη ξεκινώντας από την κοντύτερη πλευρά της και σχηματίστε ένα μεγάλο ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τη ζύμη σε 12 φέτες και προσεχτικά σηκώστε την κάθε μια να τη μεταφέρετε πάνω στο ταψί σχηματίζοντας 4 σειρές από 3 ρολλά στην κάθε μια. Με ένα πινελάκι λαδώστε ελαφρά την επιφάνεια των ρολών. Σκεπάστε απαλά με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και ελαφρώς να απλωθούν γεμίζοντας το ταψί.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε και αφήνετε τα ρολά να κρυώσουν πάνω στο ταψί πριν τα σερβίρετε.
Σημ.: Τα ψωμάκια μπορείτε να τα ετοιμάσετε και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη (και ωμά και ψημένα) σε κατάλληλες σακούλες για μέχρι και 2 μήνες. Εάν τα καταψύξετε ωμά, βάλτε τα να ψηθούν απ' ευθείας από την κατάψυξη
500γρ. δυνατό άσπρο αλεύρι και λίγο επιπλέον
1 κ.γ. αλάτι
7γρ. ξερή μαγιά (1 φακελάκι περίπου)
300ml ζεστό (όχι καυτό) νερό
6 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό
170γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια (περίπου 200γρ. με τα κουκούτσια)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
4 φιλετάκια αντσούγιας από κονσέρβα (προαιρετικά)
50γρ. πράσινες ελιές χωρίς τα κουκούτσια
Μέθοδος:
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη μαγιά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το νερό και κάντε μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε με τα χέρια σας για 10 λεπτά ή στο μίξερ με το κατάλληλο εξάρτημα για 5 λεπτά. Βάλτε τη ζύμη πίσω στο μπωλ (το οποίο έχετε προηγουμένως καθαρίσει) και σκεπάστε με ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη που την έχετε πρώτα λαδώσει. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη για 1 ώρα σε ζεστό μέρος και μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.
Στο μεταξύ συνεχίστε με τη γέμιση. Πετάξτε τα τυχόν σκληρά κλωναράκια του βασιλικού αφήνοντας τα πιο τρυφερά και τα φύλλα. Βάλτε τα μαζί με τις μαύρες ελιές σε ένα μούλτι, προσθέστε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τις αντσούγιες (εάν τις χρησιμοποιήσετε). Λιώστε τα υλικά στο μούλτι μέχρι να γίνουν μια μάλλον τραχιά πάστα.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 220°C.
Παίρνετε ένα ρηχό ταψί μεγέθους περίπου 30 x 20εκ. και στρώνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε ένα φύλλο περίπου 30 x 40εκ. Απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα την πάστα ελιάς στην επιφάνεια της ζύμης και αραδιάστε τις πράσινες ελιές ολόκληρες σε μια σειρά προς τα κάτω από την κοντύτερη πλευρά της ζύμης.
Αρχίστε να ρολάρετε τη ζύμη ξεκινώντας από την κοντύτερη πλευρά της και σχηματίστε ένα μεγάλο ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τη ζύμη σε 12 φέτες και προσεχτικά σηκώστε την κάθε μια να τη μεταφέρετε πάνω στο ταψί σχηματίζοντας 4 σειρές από 3 ρολλά στην κάθε μια. Με ένα πινελάκι λαδώστε ελαφρά την επιφάνεια των ρολών. Σκεπάστε απαλά με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και ελαφρώς να απλωθούν γεμίζοντας το ταψί.
Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε και αφήνετε τα ρολά να κρυώσουν πάνω στο ταψί πριν τα σερβίρετε.
Σημ.: Τα ψωμάκια μπορείτε να τα ετοιμάσετε και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη (και ωμά και ψημένα) σε κατάλληλες σακούλες για μέχρι και 2 μήνες. Εάν τα καταψύξετε ωμά, βάλτε τα να ψηθούν απ' ευθείας από την κατάψυξη
Έχει επεξεργασθεί από τον/την T.A.G στις Παρ Μαρ 25, 2011 12:52 am, 1 φορά
Απ: ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
Τ.A.G. αυτά θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε στο 3ημερο που ακολουθεί Όταν λες διατηρούνται στην κατάψυξη εννοείς προ ή μετά ψησίματος?
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
μονο που διαβάζω τη συνταγή ζαλίζομαι
ntina- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1656
Registration date : 13/02/2010
Απ: ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
Ρένα, μπορείς να τα καταψύξεις και ωμά και ψημένα (αφού πρώτα έχουν κρυώσει πλήρως). Απλώς, τα ωμά θα τα βάλεις να ψηθούν στο φούρνο απ'ευθείας χωρίς πρώτα να ξεπαγώσουν. Θα το διορθώσω στη συνταγή. Ευχαριστώ για την παρατήρηση
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης