Αναζήτηση
Χανιώτικη Μπουγάτσα με Μυζήθρα
Σελίδα 1 από 1
Χανιώτικη Μπουγάτσα με Μυζήθρα
Υλικά:
500γρ. μυζήθρα
100γρ. στάκα
7-8 κ. σ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
7-8 κ. σ. στακοβούτηρο
2 νεροπότηρα γάλλα
8 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση:
1. Σε ενα μπολ ριχνουμε την μυζηθρα, τη στακα και το γαλλα και τα ανακατευουμε μέχρι να γινει μια αφρατη κρεμα.
2. Λαδωνουμε ενα ταψι και τοποθετουμε μεσα 4 φυλλα, το ενα πανω απο το αλλο λαδωνοντας τα. Απλωνουμε το μειγμα και το διπλωνουμε μαζι με τα φυλλα σε σχημα παραλληλογραμμου. Απο πανω απλωνουμε αλλα 4 φυλλα λαδωνοντας τα και κατοπιν τα φερνουμε τουμπα ολα μαζι και τα ξαναδιπλωνουμε σε σχημα παραλληλογραμμου.
3. Το ψηνουμε στο φουρνο για 30 λεπτα στους 200 βαθμους. Στο σερβιρισμα μπορουμε να πασπαλισουμε το κοματι με ζαχαρη (οχι αχνη) και κανελα.
Σημείωση:
Στάκα
Το πρόβειο γάλλα, κυρίως, όταν μείνει μερικές ώρες δημιουργεί, πάνω στην επιφάνεια, μια κρούστα η «τσίπα» που λέμε.
Για να φτιάξουμε την Στάκα μαζεύουμε αυτήν την τσίπα κάθε μέρα, την βάζουμε μέσα σε ένα βάζο και την τοποθετούμε στο ψυγείο για να μην ξινίσει.
Όταν μαζέψουμε αρκετή την βάζουμε σε ένα τσικάλι, την ανακατεύουμε με αλεύρι, (περίπου 1 κρασοπότηρο σε μισό κιλό τσίπα) και λίγο αλάτι και την αφήνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγεί το βούτυρο στην επιφάνεια. Μαζεύουμε αυτό το βούτυρο και το φυλάμε σε ένα βάζο, αυτό είναι το «Στακοβούτυρο».
Αυτό που μένει, μετά το μάζεμα του στακοβούτυρου, είναι η Στάκα
Η Στάκα είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Τρώγεται σκέτη, ωμή στο ψωμί, ψημένη στο τηγάνι, ως συνοδευτικό σε άλλα φαγητά, κυρίως κρεατικά, η με αυγά τηγανιτά (εξαίρετο έδεσμα), σε πολλές πίτες κλπ..
500γρ. μυζήθρα
100γρ. στάκα
7-8 κ. σ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
7-8 κ. σ. στακοβούτηρο
2 νεροπότηρα γάλλα
8 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση:
1. Σε ενα μπολ ριχνουμε την μυζηθρα, τη στακα και το γαλλα και τα ανακατευουμε μέχρι να γινει μια αφρατη κρεμα.
2. Λαδωνουμε ενα ταψι και τοποθετουμε μεσα 4 φυλλα, το ενα πανω απο το αλλο λαδωνοντας τα. Απλωνουμε το μειγμα και το διπλωνουμε μαζι με τα φυλλα σε σχημα παραλληλογραμμου. Απο πανω απλωνουμε αλλα 4 φυλλα λαδωνοντας τα και κατοπιν τα φερνουμε τουμπα ολα μαζι και τα ξαναδιπλωνουμε σε σχημα παραλληλογραμμου.
3. Το ψηνουμε στο φουρνο για 30 λεπτα στους 200 βαθμους. Στο σερβιρισμα μπορουμε να πασπαλισουμε το κοματι με ζαχαρη (οχι αχνη) και κανελα.
Σημείωση:
Στάκα
Το πρόβειο γάλλα, κυρίως, όταν μείνει μερικές ώρες δημιουργεί, πάνω στην επιφάνεια, μια κρούστα η «τσίπα» που λέμε.
Για να φτιάξουμε την Στάκα μαζεύουμε αυτήν την τσίπα κάθε μέρα, την βάζουμε μέσα σε ένα βάζο και την τοποθετούμε στο ψυγείο για να μην ξινίσει.
Όταν μαζέψουμε αρκετή την βάζουμε σε ένα τσικάλι, την ανακατεύουμε με αλεύρι, (περίπου 1 κρασοπότηρο σε μισό κιλό τσίπα) και λίγο αλάτι και την αφήνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε λίγο με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγεί το βούτυρο στην επιφάνεια. Μαζεύουμε αυτό το βούτυρο και το φυλάμε σε ένα βάζο, αυτό είναι το «Στακοβούτυρο».
Αυτό που μένει, μετά το μάζεμα του στακοβούτυρου, είναι η Στάκα
Η Στάκα είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Τρώγεται σκέτη, ωμή στο ψωμί, ψημένη στο τηγάνι, ως συνοδευτικό σε άλλα φαγητά, κυρίως κρεατικά, η με αυγά τηγανιτά (εξαίρετο έδεσμα), σε πολλές πίτες κλπ..
????????- Επισκέπτης
Απ: Χανιώτικη Μπουγάτσα με Μυζήθρα
Κυριάκο, είναι πολύ ωραία και αφράτη αυτή η πιτούλα και την έχω ξαναδεί την συνταγή έτσι ακριβώς με στάκα. Πολύ θα ήθελα να την φτιάξω αλλά:
1. Πού βρίσκουμε όμως στάκα και στακοβούτυρο?
2. Με τι θα μπορούσαμε να τα αντικαταστήσουμε για να αποφύγουμε και τα πολλά λιπαρά?
1. Πού βρίσκουμε όμως στάκα και στακοβούτυρο?
2. Με τι θα μπορούσαμε να τα αντικαταστήσουμε για να αποφύγουμε και τα πολλά λιπαρά?
????????- Επισκέπτης
Απ: Χανιώτικη Μπουγάτσα με Μυζήθρα
Ειρήνη έγραψε:Κυριάκο, είναι πολύ ωραία και αφράτη αυτή η πιτούλα και την έχω ξαναδεί την συνταγή έτσι ακριβώς με στάκα. Πολύ θα ήθελα να την φτιάξω αλλά:
1. Πού βρίσκουμε όμως στάκα και στακοβούτυρο?
2. Με τι θα μπορούσαμε να τα αντικαταστήσουμε για να αποφύγουμε και τα πολλά λιπαρά?
1. Σε μαγαζιά με Κρητικά προϊόντα
2. Για τα πολλά λιπαρά δεν ξέρω αλλα μπορείς να βάλεις μόνο μυζήθρα και μοτσαρέλλα
????????- Επισκέπτης
Απ: Χανιώτικη Μπουγάτσα με Μυζήθρα
Μια διευκρίνηση: λες "τα φερνουμε τουμπα ολα μαζι" τι εννοεί ο ποιητής?
Δεν ενώνουμε τις άκρες των φύλλων απλά? Πρέπει να τα αναποδογυρίσω? Πώς?
Help Kyriakos!
Δεν ενώνουμε τις άκρες των φύλλων απλά? Πρέπει να τα αναποδογυρίσω? Πώς?
Help Kyriakos!
????????- Επισκέπτης
Απ: Χανιώτικη Μπουγάτσα με Μυζήθρα
Vana έγραψε:Μια διευκρίνηση: λες "τα φερνουμε τουμπα ολα μαζι" τι εννοεί ο ποιητής?
Δεν ενώνουμε τις άκρες των φύλλων απλά? Πρέπει να τα αναποδογυρίσω? Πώς?
Help Kyriakos!
Vana, Kαλημέρα,
- Τα πρώτα 4 φύλλα, κάτω, λαδωμένα ένα-ένα, (από τη μία τους μεριά μόνο)
- άπλωμα το μείγμα, και στρώσιμο ομοιόμορφα
- γύρισμα οι άκριες, των φύλλων προς τα μέσα (σαν φάκελο, παραλληλεπίπεδο λίγο μικρότερο από τα άλλα φύλλα που θα πέσουν από πάνω).
- λάδωμα τα άλλα 4 φύλλα, ένα-ένα ,(από τη μία τους μεριά μόνο)
- τα βάζομε πάνω , γυρίζουμε τις 4 πλευρές, (άκριες), των πάνω φύλλων έτσι ώστε να «αγκαλιάσουν» τον φάκελο κάτω.
- τουμπάρουμε το καινούριο παραλληλεπίπεδο φάκελο. οι άκριες, που προηγουμένως «αγκάλιασαν» τον κάτω φάκελο ήρθαν τώρα από πάνω.
- με βρεγμένα δάχτυλα περνάμε τις ενώσεις για να ενωθούν με τον φάκελο.
????????- Επισκέπτης
Παρόμοια θέματα
» Μπουγάτσα Χανιώτικη, με Μυζήθρα και τυριά
» Μπουγάτσα
» Μπουγάτσα, εύκολη
» στακα χανιώτικη
» Καλλιτσούνια Χανιώτικα με σπανάκι και μυζήθρα
» Μπουγάτσα
» Μπουγάτσα, εύκολη
» στακα χανιώτικη
» Καλλιτσούνια Χανιώτικα με σπανάκι και μυζήθρα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης