Αναζήτηση
ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
4 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
Ολο το χρόνο φρέσκια ντομάτα??...Γιατί οχι??...αρκεί να κάνουμε την ανάλογη προεργασία όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και σε καλή τιμή....
ΥΛΙΚΑ
(...η δοσολογία είναι για περίπου 2 κιλά σάλτσα...)
- 3,5 κιλά περίπου ντομάτες
- 4 κρεμμύδια
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 6 καρφογαρύφαλλα
- 1/2 κουταλιά πιπέρι σε κόκους
- 1/4 του φλυτζανιού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι ξιδι
- 1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε στα τέσσερα τις ντομάτες και τα καθαρισμένα κρεμμύδια και τα βράζουμε μαζί με το σκόρδο,την πιπεριά και το αλάτι για 30 λεπτά σε λίγο νερό....
(..άλλοι ξεφλουδίζουν τη ντομάτα αφού την βουτήξουν για ελάχιστα λεπτά σε βραστό και μετά σε κρύο νερό...Εγώ δεν το κάνω,τα φλούδια τα χοντρά θα μας μείνουν στον μύλο,όταν θα αλέσουμε τη σάλτσα..)
Με τρυπητή κουτάλα,παίρνουμε τα υλικά από την κατσαρόλα και τα περνάμε από το μύλο του πουρέ...(...για τη σάλτσα,είναι καλύτερος ο μύλος από το μούλτι που τα πολτοποιεί εντελώς..)
Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τα ξαναβράζουμε για άλλη μισή ώρα,μέχρι η σάλτσα μας να πήξει...
10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο,προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη,αφολυ αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά..
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει..
Για να την αποθηκεύσουμε και να τη διατηρήσουμε,ακολουθούμε την εξής διαδικασία..
(...ελαφρώς μανίκι...αλλά απαραίτητη..)
Αποστειρώνουμε τα μπουκάλια ή τα βάζα - και τα πώματά τους- ρίχνοντάς τους στην αρχή λίγο ζεστό νερό(...για να μη σπάσουν απο την απότομη αλαγή θερμοκρασίας...) και μετά ζεματιστό νερό...
Μόλις κρυώσουν και στεγνώσουν,τα γεμίζουμε με την κέτσαπ,αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 5 εκατοστά από το στόμιο και τα κλείνουμε καλά..
Βάζουμε τα μπουκάλια σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα,χωρις να ακουμπάνε μεταξύ τους,γεμίζουμε με χλιαρό νερό μέχρι το σημείο που φτάνει η κέτσαπ μας στα μπουκάλια και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά..
(...εγώ βάζω ανάμεσα στα μπουκάλια κομμάτια βετεξ ή πανιά..)
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τα μπουκάλια...
Μετά,τα σκουπίζουμε,τα γυρίζουμε ανάποδα για μια μέρα και την επόμενη τα επαναφέρουμε σε ορθή στάση και τα αποθηκεύουμε..
(...το ανάποδο γύρισμα,είναι για να τα σφραγίσουμε..έτσι όταν θα ανοίγουμε ένα μπουκάλι,θα πρέπει να ακούμε ένα "πλαφ",τον ήχο δηλ. που κάνει όταν ανοίγει κάτι σφραγισμένο...
Με τον τρόπο αυτό,δεν χρειάζεται να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο ,εκτός αν δεν είστε σίγουροι ότι σφραγίσατε καλά..
Διατηρούνται στο ψυγείο για 6 μήνες,ενώ όταν ανοιχτεί το μπουκάλι για 1 μήνα..
Αν έχουν σφραγιστεί καλά,μπορού να διατηρηθούν και εκτός ψυγείου και για 2 χρόνια..
...(..έχω ανοίξει μπουκάλι μετά από 2 χρόνια και ήταν σαν να έκοψα την ντομάτα μόλις εκείνη τη στιγμή..)
Μη βαρεθείτε να το κάνετε..προλαβαίνετε ακόμη...υπάρχουν ντομάτες...
..θα έχετε την σαλτσούλα σας ολόφρεσκη και έτοιμη,τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι που θα είναι πάλι η ντομάτα στην εποχή της..
Καλή επιτυχία
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
Ευχαριστούμε Βιβή. Θα τη μελετήσω και θα ξεκινήσω να φτιάχνω, καλά λες προλαβαίνουμε ακόμα. 2 κιλά σάλτσα εννοείς 2 μπουκάλια του λίτρου ?
simerouda- SuperiorMember
-
Αριθμός μηνυμάτων : 358
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
οχι Simerouda μου...δυο κιλά..κανονικά..δυο μπουκάλια του λίτρου είναι 2 κιλά και 400 περίπου γραμμάρια..
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
Mανίκι όντως ρε Βιβάκι μου. Αλλά από νοστιμιά και μυρωδιά θα σκίζει!
Rena- Admin
-
Αριθμός μηνυμάτων : 8812
Registration date : 08/03/2009
Απ: ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
Ρένα,πραγματικά..κι αν πάρεις ντομάτες από βιολογικά,ή από κανένα περιβόλι και είναι φρεσκοκομμένες,αξίζει τον κόπο η λίγη ταλαιπωρία...και ειδικά για σας που έχετε μικρά παιδιά..
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Απ: ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
Βιβή σε ευχαριστώ πολύ πολύ. Για πες μου στη γεύση πως είναι προς το καυτερό ή μόνο γλυκίζει?
Sevasti- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 1095
Registration date : 12/07/2009
Απ: ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ....και Σάλτσα Ντομάτας
Γλυκίζει Σεβαστή μου...τώρα βέβαια αν εσύ τη θέλεις πιό πικάντικη ρίξε περισσότερο πιπεράκι ή βάλε και μια καυτερή πιπερίτσα μέσα..
SpIrToKoYto- Supreme Member
-
Αριθμός μηνυμάτων : 3109
Τόπος : Αθήνα
Registration date : 13/07/2009
Παρόμοια θέματα
» ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
» Κεμπάμπ σε μελιτζάνα με σάλτσα ντομάτας
» Σάλτσα κιμά & σάλτσα κρεμμυδιού
» Σπιτική Μερέντα
» ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΣΑΤΝΕΫ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
» Κεμπάμπ σε μελιτζάνα με σάλτσα ντομάτας
» Σάλτσα κιμά & σάλτσα κρεμμυδιού
» Σπιτική Μερέντα
» ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΣΑΤΝΕΫ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης